
Hladká na povrchu a mäkká vo vnútri, mozzarella je nepochybne najobľúbenejší syr v Taliansku a určite má svojich milovníkov aj na Slovensku. S tisícročnou históriou v regióne Kampánia si získala obľubu po celom svete – rovnako ako burrata. Mozzarella a burrata sú si na prvý pohľad veľmi podobné, no rozhodne sa nejedná o totožný druh syra. Poďme sa teda pozrieť na rozdiely medzi týmito dvoma mliečnymi pochúťkami.
Mozzarella a burrata: Aké sú medzi týmito na pohľad podobnými syrmi rozdiely?
Mozzarella a burrata sú čerstvé syry z kravského mlieka, vyrobené pomocou metódy pasta filata (hnetenie tvarohu). Kým však mozzarella, známa tiež ako fior di latte, sa vyrába v Kampánii už od 12. storočia, burrata sa prvýkrát vyrobila v Andrii v regióne Apúlia. V roku 1956 ju vynašiel Lorenzo Bianchino. Husté sneženie sťažilo prepravu mliečnych výrobkov, takže syrár sa rozhodol použiť ručne naťahané „cesto“ z mozzarelly ako obal na uskladnenie smotany. Takto sa zrodila burrata.

Mozzarella
Mozzarella, známa aj ako fior di latte, má dlhú históriu v regióne Kampánia. Vyrába sa už od 12. storočia a proces jej výroby je doslova umením. Po pridaní mliečnych fermentov a syridla do pasterizovaného mlieka sa vzniknutý tvaroh nakrája na malé kúsky a potom hnetie v horúcej vode. Tento proces, nazývaný “pasta filata” dodáva mozzarelle jej charakteristickú textúru a chuť. Nakoniec sa mozzarella ochladzuje vo vode a je pripravená na konzumáciu.
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Karfiolové karbonátky s mozzarellou
Burrata
Burrata má svoj pôvod v Andrii, Apúlii, kde ju až v roku 1956 vytvoril Lorenzo Bianchino. Počas hustého sneženia bolo ťažké prepravovať mliečne výrobky, takže Bianchino použil ťahané „cesto“ z mozzarelly ako obal pre smotanu, čím vznikla burrata. Tento syr má vo vnútri krémovú náplň nazývanú stracciatella, ktorá je zmiešaná so smotanou. Burrata je tak jemnejšia a pre mnohých delikátnejšia ako mozzarella, ale aj výrazne kalorickejšia.
Prečítajte si tiež: Mozzarelová nátierka s cesnakom

Zvoliť si do receptu mozzarellu alebo burattu?
Ak preferujete jemnejšiu chuť a „ťahavú“ textúru, mozzarella je pre vás tou správnou voľbou. Je ideálna do šalátov, na domácu pizzu alebo ako samostatný pokrm, napríklad do populárneho talianskeho šalátu caprese. Ak však túžite po niečom výnimočne krémovom a chuťovo intenzívnom, burrata je to pravé. Výborne sa hodí na chlieb, do šalátov alebo ako samostatné predjedlo, pokvapkaná olivovým olejom.
Mozzarella a burrata sú dva talianske syry, ktoré sa možno na prvý pohľad zdajú podobné, ale každý z nich má svoje jedinečné vlastnosti a chuťový profil. Ochutnajte oba a zistite, ktorý vám chutí viac – alebo si jednoducho užite obidva, pretože každý z nich má svoje miesto v kuchyni a na gurmánskom tanieri.
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT na cestoviny s paradajkami a mozzarellou

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ