Ryba bez kostí? Zistite, ktorá ich má najmenej a ktorú dať deťom

Vianočná tabuľa je miestom, kde sa tradície stretávajú s chuťovými preferenciami celej rodiny. Pri výbere ryby na vianočný stôl, najmä ak sú deti súčasťou osláv, je dôležité zvoliť druh ryby, ktorá bude nielen chutná, ale aj bezpečná, čo sa týka kostí. Existuje vôbec ryba bez kostí?

Ryby majú lahodné mäso a mnohí z nás si napríklad bez vianočného kapra nevedia predstaviť sviatočný stôl. Ktorá ryba má však najmenej kostí, keď pri vianočnom stole nechcete bojovať s každým sústom štedrovečerného hlavného chodu? Zistite to teraz s nami.

Ryba bez kostí: Ktoré druhy ich majú najmenej?

Losos

Losos je vďaka svojej chuti a aj pre nízky obsah kostí, ktoré sú navyše pomerne veľké a ľahko odstrániteľné, medzi Slovákmi na Vianoce veľmi populárnym. Má výbornú chuť (najmä ak kúpite čerstvé filety) a mäkké mäso, ktoré sa ľahko oddeľuje od kostí. Navyše je losos bohatý na omega-3 mastné kyseliny, čo je zdravý bonus. Pre najmenších z neho môžete pripraviť fašírky, do ktorých pridáte vidličkou rozdrveného lososa alebo ho môžete podávať pečeného na prírodno, potom čo mäso dôkladne po zakúpení vyfiletujete.

Prečítajte si tiež: Ako odstrániť kosti z lososa: Zvládnete to jednoducho aj doma

Halibut

Halibut je morská ryba s veľkými filetmi a jemným bielym mäskom. Kosti, ktoré halibut obsahuje sú zvyčajne väčšie, a preto vám ho spoľahlivo vyfiletujú už v obchode. Mäso halibuta obsahuje väčšie množstvo tuku a veľa omega-3 mastných kyselín. Výborne sa hodí na pečenie, dusenie, grilovanie a smaženie a keď túžite, po tom, aby na vašom sviatočnom stole bola ryba bez kostí, je halibut ozaj ideánou voľbou.

ryba bez kostí
Foto: Pexels

Tilapia

Ak túžite po sladkovodnej rybe s jemným mäsom a minimálnym množstvom kostí, určite siahnite po tilape. Je to skvelá voľba pre deti a tých, ktorí uprednostňujú jemné a neutrálne chute. Tilapia je tiež známa tým, že jej mäso sa pri varení nerozpadáva.

Tuniak

Tuniak je populárna ryba so špecificky štruktúrovaným a chutným mäsom. Pochutia si na ňom aj tí, ktorí rybacine neholdujú. Na vianočný stôl sa výborne hodí vo forme forme hrubších filetov. Čo sa týka kostí, tuniak je obvykle bez kostí, čo uľahčuje jeho prípravu a konzumáciu. Tuniak je vhodný na grilovanie či pečenie, pri príprave si však dajte pozor, aby ste ho nepresušili.

Prečítajte si tiež: Ako nepribrať počas Vianoc? Odľahčite vaše sviatočné recepty

ryba bez kostí
Foto: Pixabay

Gurman TIP: Ako pripraviť rybu na Vianoce pre deti?

Pre najmenších rozhodne vyberte filety, ktoré sú už bez kostí. V obchode zakúpite aj filé z tresky, ktoré je špeciálne určené pre deti. Pečenie ryby môže byť skvelým spôsobom, ako zachovať jej šťavnatosť a chuť. Prípadné kosti sa pri tejto úprave ryby dokonale oddelia od mäsa, stačí filet pred podávaním len dôkladne skontrolovať. Použitie marinád a omáčok, či naloženie do mlieka, môže pridať rybe chuť a skryť typickú rybacinu.

Deti však často uprednostňujú ryby s jemnejšou arómou a bez výraznejšieho napacovania. Ryby pre najmenších, preto pripravujte so striedmym použitím korenín. Postačí málo: maslo, bylinky a pár kvapiek citrónovej šťavy. Deti a zaručene aj dospelí, sa však na vianočnom stole určite potešia sladučkým laskonkám. Ako si ich pripraviť, aby chutili ako z cukrárne? Objavte náš recept na laskonky.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ