Božské francúzske palacinky: Tu je 6 tajomstiev ich prípravy

Božsky tenučké francúzske palacinky pripravíte jednoducho, no aby boli konzistentne jemné, vajíčkové a ľahko zlatisté, potrebujete poznať 6 tajomstiev ich prípravy. Poďte ich spolu s nami odhaliť.

Každý kuchár potrebuje vo svojom receptári skvelý recept na francúzske palacinky. Či už sú plnené džemom a budete ich podávať ako víkendové raňajky do postele alebo k nim pridáte slaninu a javorový sirup na rýchlu večeru počas pracovného týždňa alebo sa ich chystáte flambovať a pripraviť tak dokonalý dezert. Francúzske palacinky sú univerzálne a dokážu uspokojiť každý apetít.

francúzske palacinky
Foto: Pixabay

1. Základné cesto na francúzske palacinky

Cesto sa francúzske palacinky sa skladá z piatich jednoduchých ingrediencií: vajcia, mlieko, múka, rozpustené maslo a soľ. Môžete ingrediencie zmiešať dokopy ručne, avšak pre najjemnejšie cesto sa odporúča použiť mixér. Konzistencia cesta je kľúčová. Mala by byť vláčna a bez hrčiek. Pridajte cukor a vanilku pre sladké palacinky alebo nakrájané bylinky či strúhaný parmazán, keď ich pripravujete na slano.

2. Nechajte cesto 30 minút oddychovať

Oddychovanie cesta umožňuje múke úplne absorbovať tekutinu a dáva lepku možnosť uvoľniť sa. Nechajte cesto stáť pri izbovej teplote 30 minút alebo ho môžete chladiť až po dobu dvoch dní. Cesto pred smažením premiešajte, a ak sa zdá byť príliš husté (niekedy sa to stane, keď múka úplne nasaje všetku tekutinu), jemne primiešajte mlieko, lyžicu po lyžici, kým nedosiahnete správnu konzistenciu.

3. Palacinková panvica alebo panvica na vyprážanie?

Dobre udržiavaná palacinková panvica je ideálna na pečenie palaciniek, pretože krátke strany uľahčujú ich prevrátenie, zatiaľ čo ťažké dno zabezpečuje konzistentný ohrev a rovnomerné vysmaženie. Ak však nemáte palacinkovú panvicu, stredne veľká panvica s nelepivým povrchom vám poslúži rovnako dobre. Veľkosť panvice závisí od toho, ako veľké chcete mať palacinky.

francúzske palacinky
Foto: Pixabay

4. Rovnomerný, stredný ohrev vám zabezpečí zlatisté francúzske palacinky

Nastavte teplotu na sporáku na strednú intenzitu a nechajte panvicu zohriať sa (nemala by byť však až príliš horúca). Ak by bola teplota príliš vysoká, cesto sa nebude rovnomerne rozlievať k okrajom panvice, čo môže viesť k trhaniu sa alebo nerovnomernej hrúbke vašich francúzskych palaciniek.

5. Vyberte si správny tuk na smaženie palaciniek

Maslo je ideálne – zabráni prilepeniu palaciniek a pridá im úžasnú chuť. Použite štetec na pečivo alebo papierovú utierku, aby ste panvicu veľmi jemne potreli rozpusteným maslom. Príliš veľa masla môže viesť k mastným palacinkám, ktoré sú krehké, tmavo hnedé a nie tak ohybné, ako by ste chceli. Zistite taktiež, či môžete maslo a margarín pri pečení zameniť.

6. Naberte správne množstvo cesta pre dokonalé francúzske palacinky

Pre tenké, krajkovité palacinky vašich snov pridajte do stredu štandardnej panvice o veľkosti 18 až 20 centimetrov iba 2 až 3 polievkové lyžice cesta. Cesto môžete nalievať z džbánika s hrdlom na panvicu alebo použite malú naberačku, aby ste pri každej palacinke použili rovnaké množstvo cesta. Francúzske palacinky nesmažte viac ako jednu až dve minúty z každej strany. To, že sú hotové, prezradí zlatisté cesto konzistenciou podobné papieru, ktoré sa bez väčších problémov odlepuje od panvice.

francúzske palacinky
Foto: Pixabay

Mohlo by vás zaujímať: Recepty na raňajky: Čo si pripraviť, keď máte ráno naponáhlo

Francúzske palacinky, ktoré ihneď neskonzumujete môžete uskladniť tak, že medzi palacinky vložíte papier na pečenie alebo parafínový papier, pevne ich zakryjete plastovým obalom a vložíte do chladničky, najviac však na na dva dni. V mrazničke vám vydržia až jeden mesiac. Veríme, že si na tomto poklade francúzskej kuchyne zaiste pochutíte. Túžite objaviť viac sladkých inšpirácií? Navštívte náš náš sladký receptár.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ