Liatinový riad: Viete, ako ho správne používať a ako sa o neho starať?

Liatinový riad môže byť vašim kuchynským pokladom, ktorý po vás zdedia ešte aj vaše vnúčatá. Tieto ťažké a odolné hrnce či panvice majú mnoho výhod, ale aj špecifické nároky na údržbu. Zistite spolu s nami, ako správne používať liatinový riad a ako o neho správne starať.

Výhody používania liatinového riadu v kuchyni

  1. Liatinový riad rovnomerne rozkladá teplo, čo zabezpečuje rovnomerné varenie jedla. Najmä ak pripravujete väčší kus mäsa, napríklad na sviečkovú alebo kura na pive v celku, siahnuť po liatinovom hrnci s vekom je perfektná voľba.
  2. Liatinový riad je vysoko odolný voči poškriabaniu a opotrebovaniu, a preto vám môže slúžiť mnoho rokov, za predpokladu, že sa o neho staráte správne.
  3. Liatinový riad má prirodzene nepriľnavý povrch.
  4. Funguje dobre s rôznymi zdrojmi tepla. Liatinu môžete používať na akomkoľvek type sporáka (plynový, elektrický alebo indukčný). Môžete na nej taktiež variť nad otvoreným ohňom alebo ju umiestniť priamo do rúry, podobne ako pekáč.

liatinový riad
Foto: Pixabay

Ako správne používať liatinu

  1. Liatinový riad je potrebné zahrievať postupne na stredne nízkom ohni, aby teplota stúpala postupne.
  2. Pri varení s liatinovým riadom sa odporúča používať olej alebo tuk, aby sa zabránilo priľnutiu jedla. Na druhej strane, ak sa na liatine už vytvorí ochranná vrstva (naolejovaním a „zapečením“ čistého liatinového riadu), budete potrebovať pri varení minimum ďalšieho tuku.
  3. Pred pridaním studených ingrediencií (napríklad mäsa z chladničky) do vyhriateho liatinového hrnca, nechajte jedlo dosiahnuť izbovú teplotu.
  4. Po dokončení varenia premiestnite jedlo preč z liatinového riadu, aby ste zabránili korózii jeho povrchu.

liatinový riad
Foto: Pixabay

Jednoduchá údržba liatinového riadu

  1. Liatinu čistite ručne teplou vodou a mäkkou houbkou. Hrubšie nečistoty odstráňte soľou. Nepoužívajte umývačku riadu ani agresívne čistiace prostriedky, ktoré by mohli poškodiť jeho povrch.
  2. Po umytí liatinového riadu ho dôkladne osušte, aby ste zabránili korózii.
  3. Liatinovému riadu vdýchnete nový život, ak ho potriete vrstvou oleja, ktorú následne necháte „zapiecť“ v rúre. Môžete použiť akýkoľvek druh kuchynského oleja, no vyhnite sa aromatickým druhom, akým je napríklad sezamový olej. Umiestnite takto vymastený kus riadu do predhriatej rúry (232°C–260°C) po dobu približne jednej hodiny.

Prečítajte si taktiež: Ako vyčistiť rúru na pečenie: Ide to ľahko aj bez chemikálií

liatinový riad
Foto: Pixabay

Mohlo by vás zaujímať: Oleje a tuky. Viete ako ich skladovať a správne používať?

Liatinový riad je výborným nástrojom v kuchyni, ktorý vám môže pomôcť pripraviť vynikajúce jedlá. Dodržiavaním týchto tipov na používanie a údržbu môžete zabezpečiť, že váš liatinový riad bude slúžiť mnoho rokov. V liatinovom väčšom hrnci s vekom sa rozhodne oplatí pripraviť si napríklad šťavnaté trhané bravčové pliecko.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ