Perfektný hovädzí steak: Ako ho správne pripraviť

Hovädzí steak mnoho ľudí obľubuje pre jeho výraznú chuť a kvalitnú textúru mäsa. Jeho príprava môže byť občas malým umením, ale s niekoľkými jednoduchými krokmi môžete dosiahnuť dokonalý výsledok aj vo vašej kuchyni. Zistite s nami, ako pripraviť hovädzí steak správne, spoznajte rôzne druhy hovädzích steakov a čas prípravy pre ich rôzne stupne prepečenia.

Základom pri príprave steaku je výber kvalitného mäsa

Prvým krokom k príprave výborného hovädzieho steaku je správny výber mäsa. Existujú totiž rôzne druhy mäsa, ktoré sa používajú na steaky a každý druh má svoju špecifickú chuť a textúru. Kľúčovým je, z ktorej časti zvieraťa mäso pochádza a koľko tuku obsahuje.

hovädí steak
Foto: Pixabay

Ribeye: Tento druh mäsa je bohatý na tukové mramorovanie, čo z neho robí výrazne chutný steak. Je vhodný pre tých, ktorí majú radi plnú chuť šťavnatého mäsa a nestrážia si kalorický príjem.

Filet mignon: Filet mignon je mimoriadne mäkký a málo tučný steak. Je to voľba pre tých, ktorí preferujú jemnú textúru a chuť. Mäso pochádza zo strednej a tenšej časti sviečkovice a je v tvare valčeka.

New York Strip: Tento steak sa nachádza niekde medzi ribeye a filet mignon, čo sa týka mramorovania a chuti. Je to výborná voľba pre tých, ktorí chcú kompromis medzi bohatou chuťou a mäkkosťou.

Sviečkovica: Je najjemnejšia a najdrahšia časť hovädzieho mäsa na prípravu steakov. Vyskúšajte náš recept na steak z hovädzej sviečkovice.

Gurman TIP: Pri príprave perfektného steaku vždy venujte pozornosť kvalite mäsa. Z málo kvalitného mäsa sa vám nikdy nepodarí pripraviť dokonalý steak, aj keď budete strarostlivo sledovať všetky odporúčané body jeho prípravy.

hovädzí steak
Foto: Pixabay

Pozorne sledujte čas prípravy, dokonalý výsledok záleží od sekúnd

Presné časy prípravy steakov môžu závisieť od hrúbky mäsa a teploty vášho grilu alebo panvice. Nasledujúce časy sú však dobrým vodítkom pre rôzne stupne prepečenia steakov.

  1. Rare (krvavý): 2-3 minúty z každej strany. Vnútro by malo mať výrazne červený stred siahajúci až k okrajom mäsa.
  2. Medium rare (stredne krvavý): 3-4 minúty z každej strany. Vnútro bude teplé s ružovým stredom.
  3. Medium (stredný prepečený): 4-5 minút z každej strany. Vnútro bude teplé s ružovým až svetlo hnedým stredom, ktorý nesiaha až po okraje mäsa.
  4. Medium well (stredne dobre prepečený): Pečte 5-6 minút z každej strany steaku. Vnútro bude teplé s náznakom ružovej farby.
  5. Well done (dobre prepečený): 6-7 minút z každej strany. Vnútro bude úplne prepečené bez náznakov ružovej farby.

hovädzí steak
Foto: Pixabay

Gurman TIP: Pripraviť dokonalý steak, keď ho pripravujete úplne prvýkrát, je skôr raritou. Pripravte sa teda na viac pokusov, pri ktorých zistíte, koľko času potrebuje na prípravu ten váš dokonalý steak. Základom je steak nepresušiť „na podrážku“ a nemýliť si vytekajúcu šťavu pri krájaní s krvou, čo by vás mohlo viesť k domnienke, že mäso je stále surové.

Prečítajte si taktiež: Recept na hovädzí steak s chimichurri a šalátom

Hovädzí steak: Postup prípravy krok za krokom

  1. Predhriatie grilu alebo panvice: Najprv predhrejte gril alebo panvicu na strednú až vysokú teplotu. Máte doma liatinovú panvicu? Zistite, ako sa o ňu správne postarať.
  2. Ochutenie: Steak osoľte a okoreňte podľa vašej chuti. Použite soľ a čerstvo mleté čierne korenie. Kvalitné koreniny steak výborne ochutia.
  3. Pečenie steaku: Položte steak na horúci gril alebo do rozohriatej panvice. Podľa času prípravy zvoľte požadovaný stupeň prepečenia.
  4. Oddych: Po dokončení pečenia nechajte steak odpočívať na tanieri po dobu niekoľkých minút. To umožní, aby sa šťava v mäse rovnomerne rozložila.
  5. Podávanie: Steak môžete podávať s rôznymi prílohami, ako sú pečené zemiaky, zelenina alebo omáčky podľa vašich preferencií.

Mohlo by vás zaujímať: Domáca BBQ omáčka: Pripravíte si ju za pár minút

hovädzí steak
Foto: Pixabay

S týmto návodom budete schopní pripraviť hovädzí steak tak, aby bol dokonale prepečený a plný chuti. Nebojte sa experimentovať s rôznymi druhmi mäsa a stupňami prepečenia. Pri príprave dokonalého steaku dvojnásobne platí, že len prax robí majstra.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ