Miso polievka: Odhaľte poklad japonskej kuchyne + RECEPT

Miso polievka je klenotom japonskej kuchyne. Jej príprava je jednoduchá, no chuť bohatá a aróma nezameniteľná. Mnohé národy jej pripisujú liečivé účinky a konzumujú ju priam počas celého dňa, raňajky nevynímajúc. Na prípravu miso polievky navyše potrebujete len zopár surovín, pričom základ tvorí miso pasta. Poďme si ju spoločne pripraviť, nakoľko túto lahôdku môžete pokojne zaradiť aj do vašej jarnej očisty či detoxu kedykoľvek počas roku.

Miso polievka je veľmi univerzálna. Zahreje vás a dodá organizmu potrebné živiny, no jej ľahkú prípravu a príjemnú chuť oceníte aj v období pôstnych jedál, jarného detoxu alebo kedykoľvek, keď túžite odľahčiť jedálniček. Pred prípravou tejto polievky si nezabudnite zaobstarať miso pastu, ktorá sa vám zíde aj pri príprave japonského ramenu alebo iných ázijských pokrmov.

Miso polievka: Na jej základ budete potrebovať miso pastu

Miso pasta je takpovediac srdcom tejto polievky, o čom svedčí aj jej samotný názov. Existujú rôzne druhy miso pasty, s rôznymi chuťovými profilmi, od sladkých až po tie slanšie. Pri výbere miso pasty sa často stretávame aj s jej svetlou a tmavou verziou. Obe majú jedinečné vlastnosti a špecifickú chuť, ktorá ovplyvňuje celkovú chuť miso polievky.

Svetlá miso pasta sa vyrába z väčšieho množstva sójových bôbov s kratšou dobu fermentácie, čím získava jemnú, sladšiu chuť a svetlejšiu farbu. Naopak, tmavá miso pasta prechádza dlhším fermentačným procesom, čo vedie k hlbším, slaným alebo horkým chuťovým tónom a jej červenej až tmavohnedej farbe. Pri varení môžete svetlú miso pastu použiť v kombinácii s rybami a zeleninou. Zatiaľ čo tmavá miso pasta vynikne v robustnejších pokrmoch z húb či červeného mäsa. Výber medzi pastami závisí na vašich osobných preferenciách a type jedla, ktoré pripravujete.

miso polievka
Foto: Pixabay

Gurman TIP: Ak pripravujete miso polievku po prvýkrát, zvoľte svetlejšiu miso pastu (shinshu miso, shiro miso) nakoľko sa fermentuje kratšie, a teda má menej výraznú chuť. Ak sa vám osvedčí táto ľahšia chuť, vyskúšajte použiť aj tmavšie verzie miso pasty (napr. aka miso). Tie sa vám budú hodiť napríklad aj na prípravu bohatého, chuťovo výrazného ramenu.

Základné ingrediencie na miso polievku

  1. Miso pasta
  2. Rybací vývar (Dashi): Základný vývar na miso polievku, zvyčajne pripravený z riasy kombu a sušených vločiek z tuniaka (katsuobushi). Ak nemáte po ruke tieto ingrediencie, postačí vám rybací, zeleninový alebo kurací vývar v kombinácii s riasou kombu.
  3. Tofu: Čerstvé tofu, nakrájané na kocky, pridáva do miso polievky jemnú textúru. Ak máte tú možnosť, siahnite po hodvábnom tofu. Viac o druhoch tofu sa dočítate TU.
  4. Wakame (Riasa): Wakame je morská riasa, ktorá dodáva miso polievke jemnú chuť a výživové hodnoty.
  5. Zelenina: Koreňová zelenina ako mrkva, japonská reďkvička daikon, pór a jarná cibuľka, pridajú polievke farbu, vitamíny a komplexnosť chuti.

Prečítajte si tiež: Domáce mochi: Recept na sladučkú japonskú delikatesu

Postup prípravy:

  1. Pripravte si rybací vývar: Dashi vývar je základom miso polievky. Dajte do hrnca vodu, pridajte riasu kombu a tuniakove vločky a nechajte zmes zovrieť. Následne sceďte a máte pripravený jemný rybí vývar. Ako už bolo spomenuté, vývar môžete nahradiť podľa vašich preferencií, nezískate však plne autentickú chuť miso polievky.
  2. Pridajte k vývaru zeleninu: Nakrájajte zeleninu na malé kúsky a pridajte ju do vriacej miso polievky. Varte, pokiaľ zelenina nebude mäkká, ale stále jemne chrumkavá.
  3. Pridajte miso pastu: V menšej miske si rozmiešajte miso pastu s trochou horúceho vývaru, aby ste zabezpečili, že sa dobre rozpustí a nebude tvoriť hrčky. Potom pridajte túto zmes priamo do hrnca.
  4. Pridajte tofu a wakame riasu: Nakrájajte tofu na kocky a ho pridajte do polievky. Potom pridajte wakame riasu (voliteľné) a nechajte polievku variť ešte pár minút, pokiaľ wakame nezmäkne.
  5. Ozdobte a môžete servírovať: Na záver posypte miso polievku nasekanou jarnou cibuľkou. Tušili ste, že miso polievka je dokonalým predjedlom k sushi alebo domácemu poké s lososom?

miso polievka
Foto: Pexels

Miso polievka je nielen výbornou pochúťkou, ale aj výnimočným spôsobom, ako zahrnúť do vášho jedálnička prospešné vlastnosti fermentovaných potravín. Objavte fermentovanú zeleninu a spoznajte spôsoby ako a prečo fermentovať TU.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ