Sušené paradajky v oleji: Pripravte si doma sezónnu delikatesu

Iveta Vargovič


gurman.zoznam.sk

Sušené paradajky v oleji sú skutočnou delikatesou, ktorá dodáva jedlu intenzívnu chuť a arómu. Ich domáca príprava je jednoduchá a výsledok stojí za to. Navyše, tieto paradajky sú skvelým spôsobom, ako využiť bohatú úrodu paradajok v sezóne. V našom článku sa dozviete, ako si doma pripraviť sušené paradajky v oleji, do akých receptov ich môžete použiť a získate aj niekoľko tipov na ich jednoduchú prípravu.

Ako pripraviť domáce sušené paradajky v oleji?

Ingrediencie:

  • 1 kg zrelých paradajok (ideálne sú menšie odrody ako sú cherry paradajky)
  • morská soľ
  • sušené bylinky (oregano, tymian, bazalka)
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • extra panenský olivový olej

sušené paradajky v oleji
Foto: Pixabay

Postup:

  1. Najprv si predhrejte rúru na 90-100 °C (alebo použite sušičku na ovocie a zeleninu).
  2. Paradajky umyte a osušte. Väčšie paradajky nakrájajte na polovičky alebo štvrtinky, menšie cherry paradajky stačí prerezať na polovice.
  3. Následne uložte paradajky na plech vystlaný papierom na pečenie, reznou stranou nahor. Jemne ich posoľte a posypte sušenými bylinkami podľa vašej chuti.
  4. Sušte paradajky v rúre pri nízkej teplote 6-8 hodín alebo kým nie sú úplne vysušené, ale stále na dotyk mierne pružné. Pravidelne paradajky pri sušení kontrolujte, aby ste ich nepresušili.
  5. Po vysušení nechajte paradajky úplne vychladnúť. Do sterilizovaných pohárov vrstvite sušené paradajky spolu s plátkami cesnaku a ďalšími sušenými bylinkami, ktoré máte radi.
  6. Nakoniec vaše domáce sušené paradajky zalejte olivovým olejom, tak aby boli úplne ponorené. Použite kvalitný extra panenský olivový olej, ktorý dodá paradajkám bohatú chuť a zlepší ich konzerváciu. Dbajte na to, aby v pohári neboli žiadne vzduchové bubliny.
  7. Poháre dobre uzavrite a skladujte na chladnom a tmavom mieste. Po pár dňoch sú paradajky pripravené na konzumáciu, ale najlepšiu chuť dosiahnete, ak ich necháte v oleji odležať aspoň týždeň.

Gurman TIP: Na sušenie sú najlepšie mäsité paradajky s nízkym obsahom vody. Olej zo sušených paradajok sa vám taktiež v kuchyni zíde. Môžete ho samostatne použiť na záverečné dochutenie šalátov či cestovín, ale taktiež ho môžete použiť ako základ, napríklad na orestovanie cibule do mäsových guliek.

Prečítajte si tiež: FOTORECEPT na omáčku so sušenými paradajkami

Omáčka so sušenými paradajkami
Foto: Gurman

V ktorých receptoch môžete použiť sušené paradajky v oleji?

Sušené paradajky vo vašej kuchyni určite nájdu bohaté využitie. Nakrájajte ich napríklad na menšie kúsky a pridajte ich do omáčky na cestoviny spolu s cesnakom, olivovým olejom a čerstvou bazalkou. Nakrájané sušené paradajky môžete pridať aj do cesta na domáci chlieb, focacciu alebo pinsu pre výraznejšiu chuť a farebný kontrast.

Sušené paradajky v oleji taktiež využijete v šalátoch. Skúste ich pridať do šalátu z čerstvého špenátu, fety a vlašských orechov. Taktiež ich môžete použiť ako jednu z ingrediencií na domácu pizzu spolu s mozzarellou, bazalkou a olivami.

Mohlo by vás zaujímať: Skvelý recept na lečo: Vyskúšajte pridať aj tieto prísady

Omáčka so sušenými paradajkami
Foto: Gurman

Viac o téme:

Najčítanejšie

  • Dnes
  • Za týždeň

Odporúčané recepty

Súvisiace články

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ