
Sušené paradajky v oleji sú skutočnou delikatesou, ktorá dodáva jedlu intenzívnu chuť a arómu. Ich domáca príprava je jednoduchá a výsledok stojí za to. Navyše, tieto paradajky sú skvelým spôsobom, ako využiť bohatú úrodu paradajok v sezóne. V našom článku sa dozviete, ako si doma pripraviť sušené paradajky v oleji, do akých receptov ich môžete použiť a získate aj niekoľko tipov na ich jednoduchú prípravu.
Ako pripraviť domáce sušené paradajky v oleji?
Ingrediencie:
- 1 kg zrelých paradajok (ideálne sú menšie odrody ako sú cherry paradajky)
- morská soľ
- sušené bylinky (oregano, tymian, bazalka)
- 3-4 strúčiky cesnaku
- extra panenský olivový olej

Postup:
- Najprv si predhrejte rúru na 90-100 °C (alebo použite sušičku na ovocie a zeleninu).
- Paradajky umyte a osušte. Väčšie paradajky nakrájajte na polovičky alebo štvrtinky, menšie cherry paradajky stačí prerezať na polovice.
- Následne uložte paradajky na plech vystlaný papierom na pečenie, reznou stranou nahor. Jemne ich posoľte a posypte sušenými bylinkami podľa vašej chuti.
- Sušte paradajky v rúre pri nízkej teplote 6-8 hodín alebo kým nie sú úplne vysušené, ale stále na dotyk mierne pružné. Pravidelne paradajky pri sušení kontrolujte, aby ste ich nepresušili.
- Po vysušení nechajte paradajky úplne vychladnúť. Do sterilizovaných pohárov vrstvite sušené paradajky spolu s plátkami cesnaku a ďalšími sušenými bylinkami, ktoré máte radi.
- Nakoniec vaše domáce sušené paradajky zalejte olivovým olejom, tak aby boli úplne ponorené. Použite kvalitný extra panenský olivový olej, ktorý dodá paradajkám bohatú chuť a zlepší ich konzerváciu. Dbajte na to, aby v pohári neboli žiadne vzduchové bubliny.
- Poháre dobre uzavrite a skladujte na chladnom a tmavom mieste. Po pár dňoch sú paradajky pripravené na konzumáciu, ale najlepšiu chuť dosiahnete, ak ich necháte v oleji odležať aspoň týždeň.
Gurman TIP: Na sušenie sú najlepšie mäsité paradajky s nízkym obsahom vody. Olej zo sušených paradajok sa vám taktiež v kuchyni zíde. Môžete ho samostatne použiť na záverečné dochutenie šalátov či cestovín, ale taktiež ho môžete použiť ako základ, napríklad na orestovanie cibule do mäsových guliek.
Prečítajte si tiež: FOTORECEPT na omáčku so sušenými paradajkami

V ktorých receptoch môžete použiť sušené paradajky v oleji?
Sušené paradajky vo vašej kuchyni určite nájdu bohaté využitie. Nakrájajte ich napríklad na menšie kúsky a pridajte ich do omáčky na cestoviny spolu s cesnakom, olivovým olejom a čerstvou bazalkou. Nakrájané sušené paradajky môžete pridať aj do cesta na domáci chlieb, focacciu alebo pinsu pre výraznejšiu chuť a farebný kontrast.
Sušené paradajky v oleji taktiež využijete v šalátoch. Skúste ich pridať do šalátu z čerstvého špenátu, fety a vlašských orechov. Taktiež ich môžete použiť ako jednu z ingrediencií na domácu pizzu spolu s mozzarellou, bazalkou a olivami.
Mohlo by vás zaujímať: Skvelý recept na lečo: Vyskúšajte pridať aj tieto prísady

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ