Trhané mäso: Triky, aby bolo dokonalo mäkké a plné chuti

Trhané mäso, jeho vláknitá, mäkká textúra a skvelá chuť z neho robia obľúbený recept na grilovanie, pečenie alebo prípravu v pomalom hrnci. Ak ste zvedaví, ako pripraviť trhané mäso tak, aby bolo dokonale mäkké a plné chuti, ste na správnom mieste. V tomto článku sa dozviete tajomstvá prípravy tohto „streetfood“ jedla.

Trhané mäso – triky pri jeho príprave

Trhané mäso je obvykle pripravované z väčších kusov mäsa ako sú plece, stehná alebo hruď. Na tento recept sa používa zväčša bravčové pliecko. Tajomstvo tohto receptu spočíva v dlhšom a pomalom varení, ktoré umožňuje mäsu stať sa mäkkým a ľahko „rozobrateľným“ na vlákna, ktoré spája chuť hustej omáčky. Tu sú základné triky na jeho dokonalú prípravu:

  1. Výber mäsa: Pre recept na trhané mäso je ideálne použiť kusy mäsa s vyšším obsahom tuku, pretože tuk pomáha udržať mäso šťavnaté a mäkké. Plece, stehná a hruď sú tou najlepšou voľbou.
  2. Dochutenie: Pred varením dôkladne ochuťte mäso soľou, korením a ďalšími vašimi obľúbenými dochucovadlami. Môžete použiť aj marinádu podľa vašich preferencií.
  3. Pomalé varenie/pečenie: Mäso varte alebo pečte pomaly pri nízkej teplote. To umožní mäsu postupne mäknúť a absorbovať všetky chute z marinády či korenín.
  4. Trhanie: Keď je mäso dostatočne mäkké, rozdeľte ho na vlákna pomocou vidličky alebo rúk. Správne pripravené trhané mäso by sa malo veľmi ľahko trhať a deliť na vlákna.
  5. Vráťte mäso naspäť do omáčky: Uvarené natrhané mäso uložte späť do omáčky alebo šťavy, v ktorej ste ho varili. To ho ešte viac ochutí a udrží ho vláčnym a nepresušeným.

trhané mäso
Foto: Pixabay

Ďalšie tipy na úspech pri príprave trhaného mäsa

Teraz, keď už poznáte základy prípravy trhaného mäsa, tu je niekoľko ďalších tipov, ktoré vám pomôžu dosiahnuť dokonalosť v jeho chuti:

  1. Použite pomalý hrniec: Ak máte k dispozícii pomalý hrniec ( tzv. slow cooker), je to skvelý spôsob, ako pripraviť trhané mäso ešte chutnejšie. Pomalé varenie v tomto špeciálnom hrnci umožní mäsu dlho sa variť pri rovnomerne nízkej teplote.
  2. Na trhanie použite ruky: Nebojte sa trhať mäso rukami. To vám umožní mať lepšiu kontrolu nad veľkosťou vlákien a ich textúrou.
  3. Mäso vždy dôkladne ochuťte: Nezabudnite dôkladne dochutiť mäso ešte pred varením. Chute budú postupne prenikať cez celé mäso počas varenia. Slabo dochutené mäso už len ťažko „zachránite“ po jeho tepelnej úprave.
  4. Experimentujte s omáčkami: Skúste hotové trhané mäso dochutiť rôznymi druhmi omáčok, neuspokojte sa len s kupovanou BBQ omáčkou, pripravte si domácu. Ak máte radi pikantné jedlá, môžete skúsiť pridať ostrejšie omáčky, akými sú napríklad Sriracha alebo Chipotle.

trhané mäso
Foto: Pixabay

Gurman TIP: Do prípravy trhaného mäsa sa určite nepúšťajte, keď vás tlačí čas. Na druhej strane vám predpripravené trhané mäso môže ušetriť množstvo času pri príprave iných receptov. Uvarené/upečené trhané bravčové mäso si rozdeľte do nádob, zakryte ich vekom alebo fóliou a uskladnite. V chladničke vám takto pripravené mäsko vydrží až 3 dni alebo ho môžete zamraziť až na 3 mesiace.

Mohlo by vás zaujímať: Ako dlho piecť kura: Objavte ideálny čas pečenia

Navnadili sme vás pripraviť si vaše lahodné domáce trhané mäso, ktoré môžete použiť do sendvičov, hamburgerov alebo ho podávať s hranolkami a coleslaw šalátom? Potom rozhodne vyskúšajte tento podrobný recept na trhané bravčové pliecko.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ