Najlepší cuketový koláč: 5 chutných receptov na slano aj sladko

Iveta Vargovič


gurman.zoznam.sk

Cuketa je všestranná letná zelenina, ktorá sa dá využiť nielen v slaných jedlách, ale aj v sladkých dezertoch. Prinášame vám päť skvelých nápadov na cuketové koláče, ktoré určite zaujmú vašich hostí aj rodinu. Naše tipy sa vám zaiste budú hodiť, a to najmä v prípade, keď už neviete, aký recept z bohatej úrody cukiet vymyslieť. Upečte si s nami ten najlepší cuketový koláč tohto leta.

Najlepší cuketový koláč? Pripraviť si ho môžete na slano aj na sladko

1. Slaný cuketový koláč s feta syrom a bylinkami

Tento slaný cuketový koláč je ideálny ako ľahký obed alebo večera. Na prípravu budete potrebovať cuketu, feta syr, čerstvé bylinky (ako bazalka, tymian a oregano), vajcia, cibuľu a lístkové cesto. Cuketu a cibuľu nakrájajte na tenké plátky a zmiešajte s rozdrobeným feta syrom a nasekanými bylinkami. Všetko rovnomerne rozložte na lístkové cesto uložené na plechu, zalejte rozšľahanými vajcami a pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 30-35 minút, kým koláč nebude zlatistý a pevný.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT na zapekané cuketové lode

2. Cuketový perník

Keďže cukiet je v lete viac než dosť, vyskúšajte si s nami pripraviť aj cuketový perník. Ide o klasický perník, kde cuketu v ceste vôbec nebudete cítiť. Ovplyvní však vláčnosť cesta a výslednú kalorickú hodnotu koláča. Keďže bude šťavnatý od cukety môžete smelo ubrať z oleja alebo masla. Suroviny vystačia na plech s rozmermi 24×24 cm. Celý fotorecept na výborný cuketový perník objavíte TU.

Cuketový perník
Foto: Gurman

3. Slaný cuketový quiche

Tento francúzsky klasický recept je ideálny na vaše letné pikniky alebo ako hlavné jedlo. Na prípravu potrebujete lístkové cesto, nastrúhanú cuketu, smotanu, vajcia, strúhaný syr (nemusíte používať drahé vyzreté syry, postačí Gouda), soľ, korenie a muškátový oriešok. Najprv si predpečte lístkové cesto v koláčovej forme. Následne zmiešajte smotanu, vajcia, nastrúhanú cuketu, strúhaný syr a koreniny. Zmes nalejte na predpečené cesto a pečte na 180 °C asi 40-45 minút, kým koláč nie je na povrchu zlatistý a vnútri dobre stuhnutý.

Prečítajte si tiež: Cuketové halušky: Sú ešte lepšie ako tie klasické zemiakové?

4. Slaný cuketový koláč so šunkou

Cuketa je kráľovnou lokálnej letnej zeleniny, o tom niet pochýb. Máme aj ďalší nápad ako ju chutne zužitkovať. Slaný cuketový koláč so šunkou musíte vyskúšať. Je jednoduchým rýchly a využijete v ňom nielen prebytky cukiet, ale aj zvyšky syrov a šunky či slaniny z chladničky. Výborne chutí len tak samotný alebo ako alternatíva bežného pečiva. Celý fotorecept na tento slaný cuketový koláč nájdete TU.

Slaný cuketový koláč so syrom
Foto: Gurman

5. Cuketový koláč s orechmi a škoricou

Tento koláč je výborný na raňajky alebo ako dezert ku káve. Potrebujete nastrúhanú cuketu, múku, prášok do pečiva, vajcia, cukor, olej, mleté orechy (napríklad vlašské orechy), škoricu a vanilkový extrakt. Najprv zmiešajte suché ingrediencie – múku, prášok do pečiva, orechy a škoricu. Potom pridajte nastrúhanú cuketu, cukor, vajcia, olej a vanilkový extrakt. Dobre premiešajte a cesto nalejte do vymastenej a vysypanej formy. Pečte na 180 °C asi 45-50 minút. Pre zdravšiu verziu môžete použiť do receptu aj celozrnnú múku.

Prečítajte si tiež: TOP 8 recepty z cukety: Okúzlia vás svojou chuťou

Gurman TIP: Aby vaše cuketové koláče neboli až príliš vláčne a mokré, je dôležité z nastrúhanej cukety vyžmýkať prebytočnú vodu. Stačí ju vložiť do čistej utierky a dôkladne vytlačiť. Týmto jednoduchým krokom zabezpečíte, že vaše koláče budú mať správnu konzistenciu a nebudú príliš mazľavé.

Tieto recepty na cuketové koláče sú ideálne pre každú príležitosť, či už preferujete slané alebo sladké jedlá. Skúste ich a presvedčte sa sami, aká je v nich cuketa univerzálna a chutná! No ak preferujete klasiku, určite si z cukety pripravte chutný tradičný prívarok s vajíčkom.

Cuketový prívarok s vajíčkom
Foto: Gurman

Viac o téme:

Najčítanejšie

  • Dnes
  • Za týždeň

Odporúčané recepty

Súvisiace články

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ