Najlepšia palacinková torta: Vynikajúci dezert na všetky príležitosti

Torta z navrstvených palaciniek je špeciálny dezert, ktorý si zaslúži svoje miesto na každom slávnostnom stole. Navyše je táto sladká bodka úplne nenáročná na prípravu a takpovediac pri nej „jedia aj oči“. Pripravte túto kombináciu jemných palaciniek a bohatej náplne, ktorá zaručene poteší každého milovníka sladkostí. Palacinková torta je nielen lahodná, ale aj veľmi ľahko prispôsobiteľná podľa vašich chuťových preferencií a kreativity.

Palacinková torta: Jednoduchý recept, ktorý si môžete prispôsobiť

Torta z palaciniek je výnimočná svojou univerzálnosťou. Recept je jednoduchý a zároveň si ho môžete prispôsobiť podľa vlastných preferencií. Máte napríklad radi zdravé dezerty? Použite na prípravu palaciniek špaldovú alebo celozrnnú múku, v pomere 2:1 ku klasickej bielej múke a nešetrite pri zdobení či náplni s ovocím. Okrem toho je palacinková torta aj skvelý spôsob, ako využiť palacinky, ktoré máte možno ešte zvyšné z predchádzajúceho dňa.

Začnite prípravou tenučkých palaciniek

Vo väčšej miske si zmiešajte múku, vajcia, mlieko, štipku soli a cukor, kým nezískate hladké cesto. Na rozpálenej panvici s trochou masla upečte tenké palacinky, pokiaľ nebudú zlatisto hnedé. Postup opakujte, kým nebudete mať dostatok palaciniek na tortu. Budete ich potrebovať približne dvadsať. Celý návod na prípravu božských francúzskych palaciniek nájdete TU. Vďaka nim bude vaša torta ešte lahodnejšia, no kľudne môžete použiť bežné palacinkové cesto, ktoré sa vám osvedčilo.

palacinková torta
Foto: Pixabay

Čím naplniť palacinkovú tortu?

Voľba náplne je úplne na vás. Môžete si vybrať medzi klasickými variantami ako napríklad mascarpone s ovocím, džem, čokoládový krém alebo aj nugátový či karamelový puding. Náplne môžete aj striedať. Vo všeobecnosti výborne funguje kombinácia sladkej a kyslejšej plnky. Zvoliť teda môžete čokoládovú nátierku či krém a malinový džem alebo jahodový džem a mascarpone. Náplň rovnomerne naneste medzi každú vrstvu palaciniek a nakoniec aj na povrch torty.

Gurman TIP: Predtým, ako začnete palacinky natierať sladkými náplňami, počkajte kým dobre vychladnú. Čokoládová nátierka by sa vám mohla na horúcej palacinke roztopiť do neželanej konzistencie. Keď máte všetky vrstvy ponatierané, tortu nechajte v chladničke aspoň hodinu, aby náplň pekne zatuhla.

Mohlo by vás zaujímať: Recept na syrníky: Najchutnejší spôsob, ako začať víkendové ráno

Čím ozdobiť palacinkovú tortu?

Pred servírovaním môžete tortu ozdobiť čerstvým sezónnym ovocím, preliať tekutým karamelom, roztopenou čokoládou a dozdobiť šľahačkou podľa vašej fantázie. Na čokoládovú palacinkovú tortu môžete nasypať podrvené oriešky a posypať ju ďalšou várkou nastrúhanej kvalitnej čokolády. Na tortách so svetlými polevami sa výborne vyníma farebné ovocie, zrelé mango, červené jahody či iné lesné ovocie. Palacinkovú tortu pre najmenších môžete dozdobiť aj ich obľúbenými cukrovinkami, penovými cukríkmi či gumovými medvedíkmi.

Prečítajte si tiež: „Salko“ recept: Za 15 minút ho zvládnete pripraviť aj doma

palacinková torta
Foto: Pixabay

Palacinková torta je jednoduchá na prípravu, no zároveň pôsobí na stole veľmi elegantne a chutne. Pre elegantný vzhľad však dbajte na to, aby boli palacinky rovnakej hrúbky a veľkosti. Nechajte sa inšpirovať a vytvorte si svoju vlastnú verziu tejto lahodnej pochúťky. Máte radi sladké? Navštívte náš náš sladký receptár.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ