„Salko“ recept: Za 15 minút ho zvládnete pripraviť aj doma

Sladené kondenzované mlieko (salko) je jednou z najuniverzálnejších ingrediencií pri pečení. Gazdinky majú po väčšine uložené jeho bohaté zásoby v špajzy, no čo v prípade ak vám práve do receptu chýba? Jednoducho si ho doma uvaríte z mlieka a cukru a jeho použitie bude totožné, akoby ste práve otvorili plechovku z obchodu. „Salko“ recept si navyše pripravíte doma aj do 15 minút.

Čo je sladené kondenzované mlieko?

„Salko“ poznáme snáď všetci, no čo presne je to sladené kondenzované mlieko? O tejto ingrediencii veľa napovedá už jej názov. Je to kondenzované mlieko v konzerve, ktoré bolo uvarené a zároveň sa do neho pridáva veľa cukru, čo mu dodáva typickú hustú textúru. Pre výraznú karamelovú chuť sa plechovka kondenzovaného mlieka ešte zahrieva vo vodnom kúpeli. Možno ste to netušili, no túto sladučkú ingredienciu pre vaše recepty an pečenie si môžete pripraviť aj doma, a to priam v rekordnom čase. Všetko závisí na metóde prípravy, ktorú si zvolíte.

„Salko“ recept, ktorý si môžete pripraviť doma

Ak vám došlo sladené kondenzované mlieko, ale máte všetky ostatné ingrediencie do receptu, nemusíte utekať do obchodu. Dôstojnú náhradu za kondenzované mlieko pripravíte aj na poslednú chvíľu. Na výber máte z dvoch možností jeho prípravy, a to buď klasicky v hrnci alebo v mikrovlnnej rúre.

salko recept
Foto: Pixabay

Príprava domáceho kondenzovaného mlieka na sporáku

Mlieko izbovej teploty (300 ml) nalejete do rajnice alebo hrnca. Prisypte cukor (100g) a na malom plameni zmes zahrievajte za neustáleho miešania, až pokiaľ sa cukor nerozpustí. Následne domáce kondenzované mlieko jemne zahrievajte, na čo najnižšej teplote, za občasného premiešania, asi 30 minút. Čím dlhšie budete mlieko zahrievať a redukovať, tým hustejšia a výraznejšia bude jeho chuť. Klasický „salko“ recept nechajte vychladnúť a použite podľa receptu, ktorý sa a ním chystáte pripravovať.

Mohlo by vás zaujímať: Jednoduché domáce lístkové cesto: Tipy, ako sa s ním nenarobiť

Kondenzované mlieko pripravíte aj v mikrovlnnej rúre

Ak chcete pripraviť kondenzované mlieko v mikrovlnnej rúre, vmiešajte do misky 1/2 šálky mlieka a 1/3 šálky cukru. Potom dajte misku do mikrovlnnej rúry a zapnite ohrev na jednu až dve minúty. Ohrievajte zmes v intervaloch (cca 15 minút), kým nezačne bublať a na jej vrchu sa nevznikne trochu peny. Potom domáce kondenzované mlieko nechajte dobre vychladnúť v chladničke. Počas chladenia sa domáce „salko“ zahustí na konzistenciu podobnú známej sladkej ingrediencii z plechovky.

salko recept
Foto: Pixabay

Radi pečiete? Vyskúšajte si pripraviť naše banánové muffiny s čokoládou či dokonalé vafle z ovsených vločiek

Gurman TIP: Pokiaľ sa rozhodnete pripravovať domáce „salko“ v mikrovlnke, vedzte že nemusí mať rovnakú skaramelizovanú chuť a bohatosť ako to z obchodu. Táto náhrada však funguje výborne, ak ste sa práve ocitli „kulinárskej“ núdzi a potrebujete rýchle riešenie. Hľadáte rýchlu náhradu za obľúbené mascarpone? Inšpirujte sa TU.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ