
Tatarák je tradične spájaný s hovädzím mäsom, no dnešná kulinárska kreativita prináša množstvo alternatív, ktoré uspokoja aj tých najnáročnejších gurmánov. Či už hľadáte ľahšie, vegetariánske recepty alebo len túžite vyskúšať niečo nové a zaujímavé, máme pre vás skvelé tipy na nepravý tatarák. Tušili ste, že si ho môžete pripraviť z cukety, lososa, avokáda či tvarôžkov? Tieto recepty sú jednoduché na prípravu a plné chutí, ktoré vás milo prekvapia.
Nepravý tatarák: Poteší vegetariánov aj tých, ktorí neholdujú surovému mäsu
Cuketový tatarák
Cuketový tatarák je ľahký a osviežujúci. Na jeho prípravu nastrúhajte dve stredne veľké cukety, jemne ich nasoľte, vytlačte z nich prebytočnú vodu a premiešajte ich s nasekanou menšou cibuľou a dvoma strúčikmi cesnaku. Pridajte dve lyžice olivového oleja, nadrobno nakrájané sušené paradajky, jednu lyžicu citrónovej šťavy, soľ a čierne korenie podľa chuti. Tatarák z cukety podávajte s čerstvým domácim chlebom, dozdobený čerstvou petržlenovou vňaťou. Tento recept na stole poteší aj všetkých vegetariánov.

Lososový tatarák
Lososový tatarák je luxusná alternatíva k tradičnému tataráku. Na jeho prípravu použite 200 g čerstvého lososa, ktorého nakrájajte alebo naškrabete na jemné kúsky. Pridajte dve lyžice olivového oleja, jednu lyžicu citrónovej šťavy, jednu čajovú lyžičku dijonskej horčice a trochu nakrájanej červenej cibule. Dochuťte soľou, korením a čerstvým kôprom. Podávajte na opečených chlebíkoch alebo krekeroch. Tento recept je taktiež ideálnym pokrmom pre návštevy, stačí ho napárovať s pohárom kvalitného vínka.
Avokádový tatarák
Avokádový tatarák je vynikajúcou voľbou pre milovníkov čerstvých chutí a zdravého stravovania. Na jeho prípravu nakrájajte dve zrelé avokáda na malé kocky a premiešajte ich s jednou jemne nasekanou cibuľou a dvoma lyžicami limetkovej šťavy. Pridajte jednu nakrájanú paradajku, jeden jemne nasekaný strúčik cesnaku a trochu nakrájanej čerstvej chilli papričky pre jemne pikantný nádych. Dochuťte soľou, rímskou rascou, čiernym korením a čerstvým koriandrom. Podávajte na opečenom chlebe alebo ako dip s tortillovými čipsami.
Mohlo by vás zaujímať: Rímska rasca: Tušili ste, ako sa líši od tej klasickej?

Tatarák z tvarôžkov
Nepravý tatarák z tvarôžkov je nezvyčajná, ale veľmi chutná varianta. Na jeho prípravu nakrájajte 200 g tvarôžkov na malé kúsky a zmiešajte ich s jednou lyžicou jemne nasekanej cibuľky, dvoma lyžicami kyslej smotany a jednou lyžičkou horčice. Ochuťte falošný tatarák soľou, korením a troškou červenej mletej papriky, opatrne môžete pridať aj lyžicu svetlého piva. Podávajte s cesnakovými hriankami.
Nepravý tatarák je skvelým spôsobom, ako vyskúšať niečo nové a kreatívne v kuchyni. Či už sa rozhodnete pre cuketový, lososový, avokádový alebo tatarák z tvarôžkov, určite budete prekvapení, ako jednoducho a rýchlo sa dajú pripraviť. Navyše nepravý tatarák si môžete len tak natrieť na pečivo na olovrant či desiatu. Vyskúšajte taktiež naše výborné recepty na nátierky a pomazánky.
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ