
Mleté mäso patrí medzi najuniverzálnejšie suroviny v kuchyni. Dá sa pripraviť na nespočetné množstvo spôsobov, je cenovo dostupné a vhodné na rýchle aj slávnostnejšie jedlá. Či už máte chuť na niečo tradičné alebo hľadáte nový pokrm, prinášame vám recepty z mletého mäsa, ktoré sa tešia veľkej obľube.
Recepty z mletého mäsa na každú príležitosť
1. Domáce fašírky – chrumkavé na povrchu, šťavnaté vo vnútri
Fašírky sú nestarnúcou klasikou, ktorá nikdy nesklame. Stačí zmiešať mleté mäso s nadrobno nakrájanou cibuľou, roztlačeným cesnakom, strúhankou, vajíčkom a koreninami podľa chuti. Z pripraveného cesta vytvarujte menšie placky a opečte ich na panvici s trochou oleja dozlatista. Výborne chutia s varenými zemiakmi, zemiakovým pyré alebo čerstvým zeleninovým šalátom.
2. Lahodné mäsové guľky v paradajkovej omáčke
Ak máte radi domácu kuchyňu, mäsové guľky v bohatej paradajkovej omáčke sú ideálnou voľbou. Mleté mäso dochuťte soľou, korením, cesnakom a bylinkami, vytvarujte guľky a krátko ich opečte. Potom ich nechajte podusiť v paradajkovej omáčke, ktorú pripravíte z pasírovaných paradajok, bazalky, cesnaku a olivového oleja. Servírujte s cestovinami alebo s čerstvou bagetkou. Objavte celý recept na mäsové guľky v paradajkovej omáčke – vynikajúci obed pre celú rodinu TU.

3. Tradičná plnená paprika
Plnená paprika je obľúbeným jedlom, ktoré sa často pripravuje podľa receptov starých mám. Mleté mäso zmiešajte s ryžou, cibuľou, vajíčkom a korením, naplňte zmesou vykrojené papriky a vložte ich do hrnca s paradajkovou omáčkou. Varíme na miernom plameni, kým papriky nezmäknú a chute sa krásne spoja. Podávať môžete s čerstvým pečivom alebo s jemnou zemiakovou kašou. Kompletný recept na obľúbenú plnenú papriku nájdete TU.
4. Pečená sekaná s horčicovou krustou
Sekaná je skvelou voľbou na nedeľný obed aj na studené občerstvenie. Tajomstvom dokonalej sekanej je kvalitné mäso a správne ochutenie. Do mletého mäsa pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak, horčicu, vajíčka a strúhanku. Vytvarujte bochník, položte ho na plech a pred pečením potrite horčicou, ktorá mu dodá lahodnú chuť a chrumkavú krustu. Pečte približne hodinu pri teplote 180 stupňov a podávajte s chlebom alebo zemiakmi.
Mohlo by vás zaujímať: Ako pripraviť sekanú na sobotný obed? Recept, ktorý vám zachutí

5. Cuketové rolky plnené mletým mäsom
Ak hľadáte ľahší variant jedla z mletého mäsa, vyskúšajte cuketové rolky. Cuketu nakrájajte na tenké plátky a krátko ich ugrilujte, aby zmäkli. Potom ich naplňte zmesou z mletého mäsa, cesnaku, byliniek a syra, zatočte a upečte v rúre. Tento recept je skvelým tipom na zdravú večeru, ktorá poteší chuťové bunky aj tých, ktorí si strážia líniu.
Pripravte si s nami tiež: FOTORECEPT Zapekané cuketové lode
6. Chrumkavé mäsové taštičky z lístkového cesta
Rýchly a chutný snack, ktorý si môžete pripraviť aj vopred, sú mäsové taštičky z lístkového cesta. Na panvici osmažte mleté mäso spolu s cibuľou, cesnakom a obľúbeným korením. Lístkové cesto rozvaľkajte, nakrájajte na menšie štvorce, do stredu každého dajte lyžicu mäsovej zmesi a preložte na trojuholník. Okraje dôkladne zatlačte a pečte pri teplote 200 stupňov asi 20 minút. Podávajte teplé alebo studené, so smotanovým dipom či kečupom.
Pripravte si s nami tiež: Fit kuracie guľky, ktoré sa perfektne hodia ku zemiakovo-batatovej kaši a zeleninovému šalátu

7. Mleté hovädzie mäso s fazuľou v paradajkovej omáčke
Zdravý obed plný skvelých chutí? Doprajte si chutné mleté hovädzie mäso s fazuľou v paradajkovej omáčke, ktoré v kombinácii s ryžou a bielym jogurtom chutí famózne. Celý fotorecept na mleté hovädzie nájdete TU.
Mleté mäso ponúka široké možnosti využitia a v kuchyni s ním nikdy nešliapnete vedľa. Či už sa rozhodnete pre klasickú sekanú, guľky alebo zdravšie cuketové rolky, každý si nájde recept podľa svojho gusta. Stačí len trocha kreativity a aj z jednoduchého mletého mäsa pripravíte jedlá, ktoré si obľúbi celá rodina.
Mohlo by vás zaujímať: Ako upiecť kuracie stehná: Chrumkavé, šťavnaté a plné chuti
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ