Švédske mäsové guličky: Čím je tento recept výnimočný?

Köttbullar sú tradičné švédske mäsové guličky, ktoré sa vyznačujú jednoduchými ingredienciami, no bohatou ikonickou chuťou. Pokiaľ ste ich ešte neochutnali, nemusíte ani vycestovať za naše hranice, nakoľko ich môžete ochutnať aj v najznámejšom obchode so švédskym nábytkom. Čím je však tento recept výnimočný a ako sa líši od našich tradičných mäsových guliek?

Köttbullar alebo inak, švédske mäsové guličky, nie sú len jedlom, sú súčasťou švédskej kultúry a tradície. Ich pôvod sa datuje už do 18. storočia, kedy sa bežne začali pripravovať v domácnostiach ako lacná a chutná alternatíva k mäsovej pečeni. Postupom času sa köttbullar stali neoddeliteľnou súčasťou švédskeho menu a vyvinuli sa na symbol švédskej kuchyne.

Tento severský pokrm sa zvyčajne pripravuje z mletého hovädzieho a bravčového mäsa, čo guľkám dodáva výraznú chuť a štruktúru. Avšak tajomstvo úspechu köttbullar spočíva aj v ďalších ingredienciách, ako je cibuľa, strúhanka, vajcia a mlieko alebo smotana. Táto harmonická kombinácia vytvára mäkké a šťavnaté guľky, ktoré rozvíjajú na jazyku bohatú škálu chutí. Povráva sa dokonca, že mäsové guľky majú domov všade na svete, ale Švédi ich robia jednoznačne najlepšie. 

švédske mäsové guličky
Foto: Pixabay

Recept na švédske mäsové guličky „köttbullar„:

Ingrediencie:

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa (ideálne krkovičky)
  • 250 g mletého bravčového mäsa
  • 1 najemno nakrájaná cibuľa
  • 1 vajce
  • ½ šálky strúhanky alebo striedky z bieleho chleba
  • ½ šálky mlieka alebo smotany
  • soľ, čierne korenie a nové korenie podľa chuti
  • ½ čajovej lyžičky sódy bikarbóny
  • olivový olej a maslo na vysmaženie

Postup:

  1. Najprv vo veľkej miske zmiešajte mleté hovädzie a bravčové mäso. Mäso by ideálne malo byť studené, nakoľko sa vám s ním tak bude ľahšie pracovať. Ako docieliť, aby sa vám mleté mäso nelepilo na ruky, to sa dozviete v tomto našom článku.
  2. Pridajte k mäsu nasekanú cibuľu, vajce, strúhanku, mlieko a sódu bikarbónu. Ak namiesto strúhanky používate striedku z chleba, zalejte ju najprv mliekom. Dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie prepojili.
  3. Dochuťte soľou a korením podľa vašej chuti. Nezabudnite na nové korenie, ktoré je neoddeliteľnou súčasťou tohto receptu.
  4. Následne vytvorte z hmoty malé guľky s priemerom cca 2 cm a rukami ich dobre vyformujte.
  5. Na panvici zahrejte maslo, pridajte k nemu olivový olej a guľky osmažte. Ideálne je otáčať ich kliešťami a nezapichávať do nich vidličku. Smažte ich z každej strany, kým nezískajú zlatohnedú farbu a vo vnútri nebudú ružové. Bude to trvať približne 5-6 minút.

švédske mäsové guličky
Foto: Pixabay

Gurman TIP: Tento tradičný recept na švédske mäsové guľky si môžete pripraviť aj v odľahčenejšej verzii, a to z mletého morčacieho mäsa. Servírovať ich môžete na klasický spôsob so smotanovou omáčkou na hnedej zápražke, zemiakovou kašou a brusnicovým džemom. Na rýchlu večeru ich však môžete podávať aj s horčicou, nakladanou zeleninou a chlebom.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT na mäsové guľky s ovsenými vločkami

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ