Guľky z mletého mäsa: TRIK, ako ich vytvarovať bez lepenia o prsty

Guľky z mletého mäsa, napríklad v paradajkovej omáčke s knedľou či cestovinami. Kto by tieto jedlá nemiloval. Avšak, formovanie guliek, fašírok, placiek či hamburgerov z mletého mäsa môže byť niekedy nepríjemným zážitkom. Najmä ak sa vám mäso začne priliepať o prsty. V nasledujúcich riadkoch vám predstavíme skvelý trik, ako vytvárať guľky z mletého mäsa ľahko a bez problémov.

Guľky z mletého mäsa a ako ich vyformovať bez problémov

Vyberte si správne mleté mäso

Tak, ako je tomu pri všetkých receptoch, kvalita použitých surovín neovplyvňuje len samotný výsledný pokrm, ale aj jeho prípravu. Začnite preto s kvalitným mäsom, ktoré obsahuje dostatočné percento tuku. Tuk dodáva guľkám šťavnatosť a uľahčí vám aj ich tvarovanie.

Pracujte s chladným mäsom

Guľky či fašírky alebo hamburgery sa vám z mletého mäsa budú najľahšie tvarovať, ak bude mäso dostatočne chladné. Na jeho teplotu bude mať vplyv aj dĺžka času, počas ktorého ho budete spracovávať v rukách, keď do neho budete chcieť zapracovať vajce či koreniny. Tuk obsiahnutý v mäse sa začne ohrievať a viac rozptylovať do zmesi mäsa a to sa vám automaticky začne priliepať o prsty.

guľky z mletého mäsa
Foto: Pixabay

Prečítajte si tiež: Perfektný hovädzí steak: Ako ho správne pripraviť

Guľky z mletého mäsa najrýchlejšie vyformujete s vlhkými rukami

Mokré ruky sú pre rýchle formovanie mletého mäsa kľúčové. Pred každou guľkou si preto rýchlo namočte ruky do studenej vody. To výrazne zníži pravdepodobnosť priliepania mäsa o prsty. Ak máte problémy s formovaním aj napriek vlhkým rukám, vyskúšajte si na suché ruky pridať trochu oleja. Olej vytvára ochranný film a zabraňuje lepeniu mäsa.

guľky z mletého mäsa
Foto: Pixabay

Mohlo by vás zaujímať: Prskajúci olej pri vyprážaní: triky ako si nezašpiniť celý sporák

Mäsové guľky môžete pripravovať na množstvo spôsobov. Zvoliť si na ich prípravu môžete bravčové, hovädzie alebo aj mleté morčacie mäso, vtedy by ste však mali počítať s tým, že guľky môžu byť vo výsledku suchšie. Prispôsobte preto dĺžku ich prípravy práve výberu mäsa. Čo sa týka korenín, mleté mäso výborne dochutíte na jemno nakrájanou cibuľkou, cesnakom, paprikou, zmesou byliniek, ale aj rascou či lyžičkou horčice alebo čili pasty. Podávať môžete guľky samostatne, no výborne chutia preliate paradajkovou omáčkou, ale aj smotanovou či kôprovou. Celý náš recept na guľky z mletého mäsa nájdete TU.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ