Voda a čerešne: Môže vám zapíjanie čerešní spôsobiť problémy?

Zvyknete čerešne zapíjať vodou? Alebo sa tejto kombinácii radšej vyhýbate, nakoľko už naše babičky nám radili, že sa táto letná sladká pochúťka sa zapíjať tekutinami jednoducho nemá. Je to len mýtus alebo je toto tvrdenie založené na pravde, a teda voda a čerešne vám dokopy môžu spôsobiť tráviace problémy? V našom článku sa pozrieme na túto tému bližšie.

Môžu sa čerešne zapíjať nápojmi?

Voda a čerešne: Spôsobí vám táto kombinácia tráviace ťažkosti?

Jednou z najrozšírenejších otázok týkajúcich sa čerešní je tá, či nám zapíjanie čerešní vodou môže spôsobiť tráviace problémy. Toto tvrdenie má svoje korene v minulosti, kedy sa verilo, že kombinácia vody a čerešní spôsobuje kvasenie v žalúdku, čo vedie k bolesti brucha, nadúvaniu alebo dokonca k hnačke. Aké sú ale fakty?

Moderná veda nemá jasné dôkazy o tom, že by kombinácia čerešní a vody spôsobovala kvasenie v žalúdku. Naše tráviace enzýmy a kyseliny majú dostatočnú silu na to, aby strávili čerešne bez problémov aj keď ich zapijeme vodou.

Niektorí ľudia však môžu mať citlivejší tráviaci systém a môžu pociťovať ťažkosti po konzumácii veľkého množstva čerešní, najmä ak sú nezrelé alebo ich zjedia v kombinácii s inými potravinami. Ale to je skôr individuálna záležitosť a nie výsledok zapíjania čerešní vodou.

Pitie vody je pre naše telo nevyhnutné, a to platí dvojnásobne počas letných mesiacov. Ak máte obavy, ako sa váš žalúdok vysporiada s kombináciou čerešní a vody či iných nápojov, jednoducho si urobte menšiu prestávku medzi ich konzumáciou a pitím vody.

Gurman TIP: Čerešne, najmä tie kupované, pred konzumáciou vždy dôkladne umyte. To však neplatí v prípade, že sa ich chystáte skladovať. Ako skladovať čerešne sa dozviete v tomto našom článku.

voda a čerešne
Foto: Pixabay

Aké recepty si pripravíte z čerešní?

To, že čerešne a voda vám spoločne spôsobia nadúvanie či hnačku, sme si už vyvrátili. Mýtom však rozhodne nie je, že čerešne sú skvelou ingredienciou do mnohých receptov. Máme pre vás niekoľko nápadov, ako si ich môžete vychutnať v rôznych delikátnych receptoch.

Čerešňová bublanina je obľúbeným dezertom, ktorý si môžete jednoducho kedykoľvek pripraviť doma. Kto by nepoznal tento klasický koláč, ktorý chutí ľahko a nadýchane. Nechajte bublaninu vychladnúť, nakrájajte ju na kúsky a posypte práškovým cukrom. Podávať ju môžete aj s čerstvými čerešňami alebo šľahačkou. Celý FOTORECEPT na hrnčekovú bublaninu s ovocím objavíte TU.

Čerešne nemusíte párovať len so sladkými jedlami; môžu byť aj skvelým prídavkom k mäsu. Napríklad čerešňová omáčka výborne pasuje k pečenému červenému mäsu. Na panvici si najprv rozohrejte trošku oleja, pridajte cibuľu a orestujte ju do sklovita. Pridajte odkôstkované čerešne a poduste ich asi 5 minút, kým sa zmäknú a nepustia šťavu. Pridajte červené víno, balzamikový ocot a med. Omáčku dochuťte soľou a čiernym korením a varte ďalších 10 minút, kým sa tekutina nezredukuje na hustú konzistenciu.

Čerešne môžete využiť aj na prípravu osviežujúcich nápojov, ktoré vás potešia vysokým obsahom vitamínov a antioxidantov. Čerešňové smoothie, taktiež vyvracia mýtus, že voda a čerešne nám v žalúdku spôsobia neplechu. Jednoducho čerešne rozmixujte s banánom a rastlinným mliekom či gréckym jogurtom. Navyše čerešňové smoothie si môžete nechať aj zamraziť a pripraviť si tak zdravú domácu zmrzlinu.

Prečítajte si tiež: Ako pripraviť sorbet: Osviežujúci a ľahký dezert na leto

ako pripraviť sorbet
Foto: Pexels

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ