Základná majonéza

Náročnosť
Čas prípravy
3.66
3288 Receptov

Postup receptu

Do nádoby s okrúhlym dnom dáme žĺtky, osolíme a pridáme malú lyžičku horčice. Miešame šľahačom a stále prikvapkávame olej, kým nevznikne hustá hmota, ktorú potom rozriedime citrónovou šťavou alebo octom. Základnú majonézu môžeme podľa potreby rozriediť kyslou smotanou, prisladiť práškovým cukrom a okoreniť mletým bielym korením. Pripravenou majonézou spájame rozličné šaláty a používame ju na prípravu studených omáčok. Základnou nerozriedenou hladkou majonézou zdobíme studené misy.
Pri príprave základnej majonézy teplota vajec a oleja má byť rovnaká, aby sa majonéza nezrazila. Keď sa zrazí, chybu odstránime takto: do inej misy dáme žĺtok a šľahačom miešame, pričom postupne pridávame zrazenú majonézu. Zmes miešame, až kým nie je hladká. Namiesto žĺtka môžeme použiť lyžicu teplého octu a lyžicu teplej vody.

Ohodnotiť recept

Zanechať komentár

Gurmán recepty

Viac od autora

Je dávno známe, že ak je zrozumiteľný obsah stránky, na ktorej rozloženie sa čitateľ díva, jeho pozornosť je rozptýlená