Pastiersky koláč: Pochúťka z jedného plechu pre celú rodinu

Pastiersky koláč je obľúbeným klasickým receptom, ktorý zahreje srdce aj žalúdok, a to obzvlášť počas chladnejších dní. Toto sýte jedlo má korene vo Veľkej Británii a ponúka dokonalú kombináciu chutného mletého mäsa, zeleniny a zlatisto zapečenej zemiakovej kaše. Ak ste toto jedlo doteraz nepoznali, určite si ho zamilujete, navyše vás zaiste poteší aj spôsob jeho prípravy „na jednom pekáči“.

Recept na pastiersky koláč pôvodne vznikol z nápadu, ako využiť zvyšky nedeľného pečeného mäsa. Je to teda veľmi praktické jedlo, vytvorené šetrnými gazdinkami, ktoré chceli premeniť nedeľný obed na niečo nové pod zub na pondelkovú večeru. Tradične sa pastiersky koláč (angl. Shepherd’s Pie) pripravuje z baraniny. Keď sa na jeho prípravu používa mleté hovädzie, nazýva sa Cottage Pie, recept však zostáva až na druh mäsa rovnaký. Bez ohľadu na názov alebo druh mäsa, podstata jedla zostáva rovnaká: bohatá, mäsitá plnka pokrytá krémovou, syrom zaliatou zemiakovou kašou.

Recept na pastiersky koláč

Ingrediencie:

  • Na mäsovú plnku:
    • 1 polievková lyžica olivového oleja
    • 1 veľká cibuľa
    • 2 mrkvy, ošúpané a nakrájané na kocky
    • 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
    • 450 g mletého hovädzieho alebo baranieho mäsa
    • 1 šálka mrazeného hrášku
    • 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
    • 1 polievková lyžica worcesterskej omáčky
    • 1 šálka vývaru alebo vody
    • 1 čajová lyžička sušeného tymianu
    • soľ a korenie podľa chuti

  • Na zemiakovú kašu:
    • približne 6 väčších zemiakov, ošúpaných a nakrájaných na kocky
    • 1/2 šálky mlieka
    • 4 polievkové lyžice masla
    • 1 šálka nastrúhaného syra cheddar
    • soľ podľa chuti

pastiersky koláč
Foto: Pixabay

Mohlo by vás zaujímať: Varné typy zemiakov: Viete, ktoré použiť do vášho receptu?

Postup:

  • Príprava zemiakovej kaše: Zemiaky si najprv uvaríme v osolenej vode, kým nie sú mäkké, bude to trvať približne 20 minút. Scedíme ich a vrátime do hrnca alebo misky, pridáme mlieko, maslo a roztlačíme pučidlom na zemiaky do požadovanej konzistencie. Zemiaky na kašu nemixujeme, stratili by svoju konzistenciu.

  • Príprava mäsovej plnky: Vo veľkej panvici na stredne silnom ohni zahrejeme olivový olej. Pridáme cibuľu a mrkvu a restujeme, pokiaľ nezmäknú, približne 15 minút. K zmesi pridáme mleté mäso a taktiež ho zarestujeme po dobu asi 10 minút. Zatiaľ si predhrejeme rúru na 200°C. K mäsovej zmesi pridáme hrášok, paradajkový pretlak a worcesterskú omáčku. Podlejeme vývarom alebo vodou, dochutíme soľou, čiernym korením a tymianom. Mäsovú plnku ešte aspoň 5 minút podusíme pre prepojenie chutí.

  • Mäsovú zmes uložíme na dno zapekacej misy alebo vymasteného plechu. Na jej vrch rozotrieme zemiakovú kašu, začneme pri okrajoch, aby sme mäsovú zmes uzavreli. Pečieme v predhriatej rúre 20-25 minút alebo kým zemiaky nie sú na povrchu zlatisté. Následne pastiersky koláč vytiahneme z rúry a posypeme ho ešte bohatou dávkou cheddaru. Necháme zapiecť ešte cca na 7 minút.

Mohlo by vás zaujímať: Mleté mäso: Spôsoby, ako rýchlo zistíte či nie je zlé

pastiersky koláč
Foto: Pixabay

Gurman TIP: Pred podávaním nechajte určite váš pastiersky koláč trochu odstáť. Pomôže vám to ako pri jeho krájaní, tak pri servírovaní. Pred podávaním môžete túto mäsovú pochúťku ešte ozdobiť čerstvým tymianom.

Klasický recept na pastiersky koláč vám ponúkne úžasnú kombináciu chutí a textúr. Podávať ho môžete či už na neformálnu rodinnú večeru alebo na slávnostnejšiu príležitosť, toto jedlo určite poteší všetkých stravníkov. Užite si jeho prípravu rovnako ako chuť! Pastiersky koláč je ťažším a sýtejším jedlom, ak máte chuť na niečo ľahšie, rozhodne vyskúšajte cestovinový šalát.

Prečítajte si tiež: Švédske mäsové guličky: Čím je tento recept výnimočný?

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ