Ako dlho piecť rybu? Pomôže vám TOTO jednoduché pravidlo

Vyhýbate sa príprave rýb? Nie ste v tom sami! Väčšina našincov nekonzumuje dostatok rýb, a to najmä preto, že netušia, ako si ich správne pripraviť. Nasledovaním jednoduchého pravidla však už viac nebudete pri príprave rybaciny v kuchyni stratení. Zistite s nami, ako dlho piecť rybu.

Väčšina Slovákov sa príprave rybacieho mäsa v kuchyni vyhýba. Odborníci však odporúčajú konzumovať rybacie mäso aspoň dvakrát týždenne, nakoľko omega 3-mastné kyseliny obsiahnuté v rybách podporujú zdravie srdca. Okrem chuti či kostí vás môže odrádzať od prípravy rýb aj fakt, že neviete, ako dlho rybu variť alebo piecť. Na to však existuje jednoduchý trik.

Keďže ryba sa varí rýchlejšie ako iné populárne druhy mäsa, ako je kurča či hovädzina, mnoho domácich kuchárov ju rozvarí. Nasledovanie pravidla 5 minút je jednoduchý spôsob, ako sa naučiť upiecť rybu dôkladne a bez rozvarenia.

Losos s cestovinami
Foto: Gurman

Ako dlho piecť rybu? Nasledujte pravidlo piatich minút

Pravidlo 5 minút, známe aj ako kanadská metóda varenia, je jednoduché: rybu varte 5 minút na každý centimeter jej hrúbky. Potom rybu otočte iba raz, a to v polovici času dusenia či pečenia. Začnite tým, že zmeriate najhrubší diel ryby. Ak pripravujete rybu plnenú alebo zvinutú, počkajte s meraním, až keď ju naplníte.

Po zmeraní hrúbky ryby túto hodnotu použite na výpočet doby varenia. Napríklad, ak je rybí filet hrubý centimeter, pečieme ho 5 minút – po 2 a pol minútach ho obrátime a pečieme ďalšie 2 a pol minúty. Alebo ak je najhrubší diel rybieho steaku hrubý 3 centimetre, pečieme ho 15 minút – po uplynutí 7 a pol minúty ho obrátime a pečieme ďalších 7 a pol minút.

Bez ohľadu na to, čo hovorí recept, ktorý nasledujete, základom pre dobu varenia/pečenia je hrúbka ryby, ktorú varíte! Inak by ryba mohla byť nedovarená alebo prevarená, pretože hrúbka rýb sa výrazne líši naprieč ich druhmi.

ako dlho piecť rybu
Foto: Pexels

Druhá časť pravidla ako dlho piecť rybu

Druhá časť pravidla znie – otočte rybu iba raz. To je rovnako dôležité ako doba jej pečenia. Keďže rybacina je krehkejšia ako iné mäso, môže sa rozpadnúť, ak ju budete často obracať. Ďalšou výhodou tohto jediného otočenia je, že dosiahnete pekne opečený povrch a ryba tak bude na tanieri lákavá aj na pohľad.

Platí pravidlo 5 minút pre všetky spôsoby varenia či pečenia rybaciny?

Existujú dva prípady, kedy budete musieť po použití pravidla 5 minút pridať ďalší čas varenia. Prvý prípad je, ak pečiete rybu v alobale. Druhý prípad je, ak varíte rybu v omáčke. V oboch prípadoch by ste mali pridať extra 5 minút k dobe varenia.

Nech už si vyberiete akýkoľvek recept a druh ryby, vždy osušte rybu papierovou utierkou pred tým ako ju okoreníte alebo budete marinovať. Odstránenie vlhkosti z povrchu ryby vám pomôže dosiahnuť pekne upečenú zlatistú kôrku pri pečení. Vyskúšajte tento trik napríklad pri príprave pečeného pstruha s bylinkovým maslom.

Pečený pstruh s bylinkovým maslom
Foto: Gurman

Mohlo by vás zaujímať: Ako dlho piecť kura: Objavte ideálny čas pečenia

Existuje veľa spôsobov, ako chutne pripraviť akúkoľvek rybu. Môžete si ju vychutnať grilovanú, pečenú, smaženú alebo dokonca surovú v podobe sushi. Prezrite si naše recepty na prípravu rýb a nechajte sa inšpirovať.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ