Ako odstrániť kosti z lososa: Zvládnete to jednoducho aj doma
Ak ste niekedy kupovali čerstvé filety z lososa v supermarkete alebo na rybom trhu, pravdepodobne ste predpokladali, že sú úplne bez kostí. Pravdou je, že nie vždy je tomu tak. Filety môžu obsahovať stále pár tenkých kostí. Ako odstrániť kosti z lososa? Vďaka jednoduchému postupu to zvládnete poľahky aj doma.
Pred samotným predajom sa zvyknú z lososa odstrániť chrbtové a rebrové kosti. Aj vo filetách však môžete stále objaviť, tenké mäkké ihlicové kosti. Máme pre vás rýchly a jednoduchý spôsob, ako tieto kosti odstrániť v pohodlí vašej kuchyne, a tak sa výživné rybie mäso nemusíte báť podávať ani tým najmenším stravníkom.
Ako nájsť kosti vo filetách lososa?
Prvým krokom v procese odstránenia kostí z lososového filetu je nájsť ich polohu. Na to budete potrebovať váš ukazovák. Pomaly prejdite pozdĺž stredného švu filetu prstom, ideálne by ste mali ísť proti vláknam mäsa. Ak siahnete na miesto, kde sa kosti nachádzajú, budete cítiť ako vystupujú z mäsa. Sú umiestnené približne v rozostupoch jedného centimetra, čo znamená, že ich môže byť na jednom filete viac.
Na odstraňovanie kostí vám poslúži väčšia pinzeta
Teraz, keď viete, kde sa vo filetách ryby nachádzajú ihlicové kosti, môžete začať s ich odstraňovaním. Potrebujete len väčšiu čistú pinzetu. Uchopte koniec kosti pomocou pinzety a potiahnite ju pomaly a smerom von, ale nie priamo nahor. Dôležité je vyťahovať kosť pod miernym uhlom, smerom von z ryby. Týmto spôsobom by sa vám malo podariť povyťahovať všetky kosti bez väčšieho úsilia. Opakujte tento postup pri všetkých kostiach, ktoré nájdete vo filete.
Gurman TIP: Pri odstraňovaní jemných kostí je dôležité mať dobré osvetlenie. To vám umožní odstrániť ich presnejšie a ešte efektívnejšie.
Prečítajte si tiež: Ako dlho piecť rybu? Pomôže vám TOTO jednoduché pravidlo
Kosti by mali byť teraz úplne odstránené a vy tak môžete pokračovať v príprave vášho receptu z lososa bez obáv. Ak viete, ako kosti z ryby jednoducho odstrániť, nebudete mať žiadny dôvod vynechávať lososa z vášho jedálnička, len kvôli obavám z prípadných kostí. Odporúčame vám pripraviť si lahodného stredomorského lososa s cestovinami alebo lososa so zázvorovou marinádou.
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ