Ako uvariť červenú šošovicu + výber najlepších receptov z nej

Červená šošovica je výživnou prísadou do vašich receptov, ktorá nie je len chutná, ale aj zdravá. Táto strukovina je plná bielkovín, vlákniny a esenciálnych živín. Ak sa zaujímate o zdravé varenie a hľadáte spôsob, ako začleniť viac výživných ingrediencií do vášho jedálnička, červená šošovica môže byť vašou novou obľúbenou voľbou. Zistite s nami, ako uvariť červenú šošovicu a objavte výber tých najlepších receptov z nej.

Ako uvariť červenú šošovicu

Červená šošovica je jednoduchá na prípravu a veľmi rýchlo sa varí. Oproti bežnej šošovici ju nie je nutné pred varením namáčať ani preberať. Prinášame vám jednoduchý postup, ako ju uvariť:

Krok 1: Dôkladne opláchnite červenú šošovicu pod tečúcou vodou a odstráňte z nej prípadné nečistoty.

Krok 2: Do hrnca nalejte vodu alebo vývar, počkajte kým začne vrieť a pridajte do neho červenú šošovicu. Množstvo tekutiny závisí od vášho receptu, ale zvyčajne sa používa pomer 1:2 (1 časť šošovice na 2 časti vody). Ak ale túžite červenú šošovicu trochu rozvariť, napríklad pri príprave indického dhalu, pridajte viac vody.

Krok 3: K variacej sa červenej šošovici môžete pridať ľubovoľné korenie a bylinky podľa vašej chuti. Šošovica dobre pohltí chute, takže môžete experimentovať s rôznymi kombináciami. Odporúčame k nej pridať soľ, bobkový list, trošku chilli prášku, rímskej rasce či kari prášku.

Krok 4: Varte červenú šošovicu približne 10 minút. Po uplynutí tejto doby by mala byť už úplne mäkká. Dajte si pozor, nech sa nerozvarí, nakoľko doba jej prípravy je ozaj krátka a po jej prekročení začne byť červená šošovica kašovitá.

Krok 5: Po uvarení odkvapkajte nadbytočnú vodu cez sitko a vaša červená šošovica je pripravená na použitie v receptoch.

ako uvariť červenú šošovicu
Foto: Pixabay

Recepty z červenej šošovice

Červenú šošovicu môžete použiť na vytvorenie rôznych chutných jedál. Používa sa najmä v indickej kuchyni, ale jej využitie je všestranné. Prinášame vám niekoľko najlepších nápadov, ako ju v kuchyni využiť.

Hustá jesenná polievka z červenej šošovice

Pripravte si z červenej šošovice bohatú a zdravú polievku s koreňovou zeleninou a výraznými koreninami (rímska rasca, zázvor, kari, kurkuma, chilli). Šošovicu do polievky pridajte tesne pred jej dovarením, nakoľko, ako už bolo spomenuté, môže sa vám rýchlo rozvariť. Aj v takom prípade by však polievku pekne zahustila a dodala jej chuť, akurát by ste si nemohli vychutnať jej textúru. Ako prílohu k tejto polievke môžete podávať indický nekvasený chlieb, ale môžete improvizovať a servírovať ju aj s lokšami. Odhaľte výborný recept na domáce lokše TU.

Šošovicový šalát

Vytvorte si sýty šalát s červenou šošovicou, orestovaným špenátom na cesnaku, paradajkami a koriandrom. Pridajte podľa chuti avokádo ako zdroj zdravých tukov. Prelejte šalát dresingom z olivového oleja a citrónovej šťavy a zdravá večera plná vitamínov je hotová.

Fašírky z červenej šošovice

Pripravte si hrubšie placky z uvarenej červenej šošovice, orestovanej cibule, cesnaku a korenín. Fašírky opečte na panvici do zlatista a podávajte s jogurtovým dresingom. Hľadáte viac receptov na fašírky bez mäsa? Objavte ich s nami.

ako uvariť červenú šošovicu
Foto: Pixabay

Šošovicové kari

Skombinujte červenú šošovicu s kari pastou, kokosovým mliekom a zeleninou a vytvoríte tak lahodné kari. Červená šošovica sa výborne hodí k batatom, mrkve, cukete či tekvici, čiže všetku túto zeleninu môžete do kari použiť taktiež. Ako prílohu odporúčame ryžu, pohánku či quinou.

Mohlo by vás zaujímať: Ako uvariť pohánku: Nasledujte 4 jednoduché kroky

Hummus z červenej šošovice

Pripravte hummus z červenej šošovice, sezamovej pasty, olivového oleja a citrónovej šťavy. Podávajte ho s čerstvým pečivom alebo na pásiky nakrájanou zeleninou (paprika, mrkva, uhorka). Do hummusu z červenej šošovice môžete namáčať aj slané krekry alebo talianske grissini tyčinky.

Červená šošovica je výnimočnou prísadou, ktorá vám umožňuje experimentovať s rôznymi chuťami a receptami. Je to výživná voľba, ktorá môže obohatiť vašu stravu a pridať jedinečnú chuť vašim jedlám. Vyskúšajte ju ešte dnes a objavte všetky možnosti, ktoré vám ponúka!

Prečítajte si tiež: Tipy na sobotný obed bez mäsa: Využite sezónnu zeleninu

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ