
Paradajky sú neoddeliteľnou súčasťou mnohých receptov, najmä počas letných mesiacov. Od omáčok cez polievky až po šaláty, využiť ich môžete na všetky spôsoby. Ich šupka však môže byť niekedy nežiadúcou. Preto je dobré vedieť, ako olúpať paradajky jednoducho. V našom článku vám prinesieme dve overené metódy, ktoré vám pomôžu olúpať paradajky bez zbytočného trápenia sa. Možno budete prekvapení, no s lúpaním paradajok vám môže pomôcť aj mikrovlnka.
Prečo lúpať paradajky?
Olúpané paradajky sú jemnejšie a ich konzistencia sa tak lepšie začlení do pokrmov. Šupka môže byť tvrdá a jej okraje pichľavé, čo môže narušiť jemnú textúru vášho receptu. Malých paradajkových šupiek sa môžete zbaviť pasírovaním cez sitko, no ak túžite paradajkami napríklad jedlo aj zahustiť, pasírovanie vás môže obrať aj o hustejšiu dužinu týchto červených letných pokladov. Navyše, niektoré recepty si priam vyžadujú paradajky bez šupky.

Ako olúpať paradajky? Vyskúšajte jednu z nasledujúcich metód:
Blanšírovanie
Najbežnejší a najefektívnejší spôsob, ako olúpať paradajky, je blanšírovanie. Najprv si paradajky umyte a na spodnej strane každej urobte malý zárez v tvare krížika. Následne si pripravte väčší hrniec s vriacou vodou. Paradajky postupne ponárajte do vriacej vody na približne 20-30 sekúnd a ihneď ich vyberte. Po vybraní z vriacej vody rajčiny okamžite ponorte do nádoby s ľadovou vodou. Tento krok zastaví varenie a uľahčí lúpanie. Po krátkom ochladení chyťte šupku v mieste krížikového zárezu a jednoducho ju stiahnite pomocou malého noža alebo prstov.
Mohlo by vás zaujímať: Sušené paradajky v oleji: Pripravte si doma sezónnu delikatesu
Lúpanie paradajok s pomocou mikrovlnky
Ak nemáte dostatok času na blanšírovanie, môžete vyskúšať aj metódu s mikrovlnkou. Paradajky umyte a urobte na ich spodku malý krížikový zárez, rovnako ako pri predchádzajúcej metóde. Následne paradajky umiestnite do mikrovlnky na stredný výkon na približne 20 sekúnd. Po vybraní z mikrovlnky ich nárazovo ponorte do studenej vody a následne olúpte.

Gurman TIP: Najľahšie sa vám budú lúpať zrelé paradajky, ktoré sú ešte trochu teplé. Ak máte doma nedozreté paradajky, ich lúpanie vám pôjde podstatne pomalšie. Či už sa rozhodnete pre klasické blanšírovanie alebo rýchlu metódu s mikrovlnkou, výsledok vás určite poteší.
Prečítajte si tiež: Hustý paradajkový pretlak: Overený RECEPT hotový raz dva
Olúpané paradajky sú skvelé na prípravu omáčok, paradajkovej polievky a gulášu, ale aj delikátneho leča. Ich jemná textúra a sladká chuť sa dokonale zmieša s ostatnými ingredienciami, čím získate hladkú a rovnomernú štruktúru jedla bez nežiadúcich šupiek.
Plánujete olúpané paradajky použiť do gulášu? Tak to sa vám určite bude hodiť aj naša gurmánska rada, koľko cibule pridať do základu na guláš.
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ