Mäsové guľky pečené v rúre: Inak ich už pripravovať nebudete

Mäsové guľky patria medzi obľúbené jedlá, ktoré sa dajú pripraviť na množstvo spôsobov. Niekto ich vypráža na panvici, iný varí v omáčke, no ak hľadáte jednoduchší a zdravší spôsob, pečenie v rúre je tou správnou voľbou. Nielenže si ušetríte čas pri sporáku, ale zároveň získate krásne prepečené guľky bez zbytočného oleja. Mäsové guľky pečené v rúre vás prekvapia chuťou aj jednoduchosťou prípravy a inak ich už možno pripravovať ani nebudete.

Mäsové guľky pečené v rúre – základný recept

Ingrediencie na 4 porcie

Na prípravu budete potrebovať:

  • 500 g mletého mäsa (hovädzie, bravčové alebo ich kombinácia)
  • 1 stredne veľkú cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 vajce
  • 50 g strúhanky (alebo jemné ovsené vločky)
  • 50 ml mlieka
  • 1 ČL soli
  • 1/2 ČL čierneho korenia
  • 1 ČL sušeného oregana alebo bazalky (voliteľné)
  • 1/2 ČL sladkej papriky
  • 1 PL nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 PL olivového oleja (na potretie pred pečením)

Fit kuracie guľky
Foto: Gurman

Postup prípravy

1. Najprv všetky ingrediencie vložte do veľkej misy a dôkladne premiešajte. Ideálne je použiť ruky – teplo rúk pomôže spojiť ingrediencie a zmes sa bude lepšie formovať. Ak je príliš riedka, pridajte trošku viac strúhanky, ak príliš hustá, prilejte kvapku mlieka.

2. Následne zo zmesi tvarujte guľky strednej veľkosti. Ak chcete, aby boli rovnaké, môžete použiť malú naberačku na zmrzlinu. Každú guľku jemne pováľajte medzi dlaňami a uložte na plech vystlaný papierom na pečenie.

3. Rúru predhrejte na 200 °C. Guľky jemne potrite olivovým olejom, aby získali peknú farbu a jemnú kôrku. Pečte ich 20 – 25 minút, pričom ich v polovici otočte. Ak chcete výraznejšiu chuť a chrumkavejší povrch, posledné 2 – 3 minúty ich zapečte pod grilom.

Gurman TIP: S čím podávať pečené mäsové guľky?

Mäsové guľky sa hodia k rôznym prílohám. Skvelou klasikou sú cestoviny s paradajkovou omáčkou, no rovnako chutné budú aj s jemným zemiakovým pyré alebo pečenými zemiakmi. Ak preferujete ľahší variant, môžete ich servírovať so zeleninovým šalátom a jogurtovým dipom.

Mäsové guľky v paradajkovej omáčke
Foto: Gurman

Zaujímavou možnosťou je tiež ich použitie v sendvičoch alebo wrapoch – stačí ich vložiť do rozkrojenej bagety, pridať zeleninu a trochu cesnakového dresingu. Guľky si môžete pripraviť vopred a zamraziť – uľahčí vám to varenie v hektických dňoch.

Pečenie v rúre je nielen zdravšie, ale aj pohodlnejšie. Nemusíte stáť pri sporáku a neustále ich otáčať – rúra sa o všetko postará za vás. Guľky sú krásne prepečené, chrumkavé zvonka a šťavnaté vo vnútri. Navyše sa dajú skombinovať s rôznymi prílohami, takže si ich môžete vychutnať na mnoho spôsobov.

Viac o téme:

Odporúčané recepty

Súvisiace články

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ