Ako poskladať šunku na chlebíčky či obloženú misu? Inšpirujeme vás!
Pri príprave chlebíčkov či obloženej misy je šunka priam klasickou a neodmysliteľnou ingredienciou. Zaiste túžite však po tom, aby vaše dobroty pre návštevy či rodinu boli nielen chutné, ale príťažlivé aj „na oko“. Ako poskladať šunku na chlebíčky či obloženú misu, aby pôsobila vizuálne lákavo? Máme pre vás jednoduchšie postupy aj jeden zložitejší, ktorý však zvládnu aj úplní začiatočníci. Inšpirujte sa s nami!
Ako poskladať šunku na chlebíčky či obloženú misu, aby vyzerali lákavo? Stačí vám len trocha šikovnosti!
Tenké alebo hrubšie plátky?
Pri obložených chlebíčkoch platí, že by šunka mala byť narezaná na tenké, no nie potrhané plátky, s peknými okrajmi. Tenké plátky šunky vyzerajú oveľa lepšie a elegantnejšie ako tie hrubé. Ak by však boli plátky až príliš tenké, napríklad šunka v tvare rolky nemusí dobre držať svoj tvar. Preto si najprv na jednom plátku odskúšajte, či vám hrúbka plátku šunky dobre vyhovuje na tvary, ktoré z nej chcete vytvoriť. Naopak na obloženú misu môžete uložiť aj závitky z hrubších plátkov šunky, nakoľko si ich tak vaši hostia naberú na tanier pohodlnejšie.
Mohlo by vás zaujímať: Pancetta a slanina: Viete, aký je medzi nimi hlavný rozdiel?

Ako uložiť šunku na obložený chlebíček
Plátky šunky by ste na chlebíky mali ukladať rovnomerne. Pre lákavý vizuálny dojem na mise s chlebíčkami je taktiež dôležité, aby bola šunka na každom chlebíčku približne na rovnakom mieste. Pokiaľ natierate na spodok chlebíčka maslo alebo tenkú vrstvu nátierky, stačí vám preložiť plátok šunky na polovicu a takto ho uložiť na chlebík. Ak robíte chlebíčky s rustikálnejším dojmom, na ktorých spodku máte napríklad bohatú vrstvu majonézového šalátu, na ich vrch sa hodí skôr rolka šunky. Dávajte si však pozor, aby chlebík nebol až príliš vysoký a hostia sa pri jeho konzumácii netrápili s ingredienciami, ktoré budú pri jedení z chlebíka opadávať.

Na obloženú misu šunku najjednoduchšie naservírujete preloženú na polovicu, zároveň takto môžete zložiť aj salámu či iné druhy údenín. Pre ozvláštnenie môžete pár kúskov šunky zatočiť na rolky a naplniť ich smotanovo-chrenovou plnkou alebo tenkou bielou špargľou či talianskymi tenkými tyčinkami grissini.
Ďalší zaujímavý spôsob ako poskladať šunku
Ako sme už spomenuli, najjednoduchčími spôsobmi zloženia šunky je preložiť ju na úhľadnú polovicu alebo z nej vytvoriť rolku. Ak túžite po zaujímavejšom vzhľade, nasledujte tento postup. Najprv vezmite plátok šunky, preložte ho na polovicu a potom z neho vytvarujte „polovičnú“ rolku. Týmto spôsobom môžete poskladať aj väčie kolieska salámy. Do stredu tvaru, ktorý vám vzinkne, môžete uložiť kúsok hrubostennej papriky alebo polovicu cherry paradajky.
Prečítajte si tiež: Ako skladovať chlieb správne a prečo ho nedávať do chladničky?

Neodmysliteľnou prísadou na obložené chlebíčky či misy sú rozhodne aj vajíčka. Vyskúšajte si pripraviť tie plnené s nespočetným množstvom lahodných plniek. Recepty na plnené vajíčka nájdete TU.
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ