Plnené vajíčka: Recepty na plnky, po ktorých si oblížete prsty

Veľká noc je časom radosti, rodinných stretnutí a samozrejme aj skvelého jedla. Medzi typické veľkonočné pochúťky patria aj plnené vajíčka. Tieto malé delikatesy potešia nielen oči, ale aj chuťové poháriky. Pozrime sa na niekoľko kreatívnych a navyše zdravých inšpirácií, čím naplniť vajíčka, ktoré dodajú vášmu veľkonočnému stolu nezameniteľný šmrnc.

Plnené vajíčka: Inšpirácie, čím ich naplniť

Pokiaľ vaječné bielky už tradične plníme zmesou žĺtka s majonézou, maslom či taveným syrom, vedzte, že to ide aj zdravšie. Počas veľkonočných sviatkov sa naše stoly prehýbajú pod dobrotami, a preto vyskúšajte doplniť klasické plnky do vajíčok napríklad aj s použitím avokáda, ktoré obsahuje zdraviu prospešné tuky či sezónneho medvedieho cesnaku.

1. Plnené vajíčka s avokádom a kozím syrom

Zmixujte žĺtky spolu s mäkkým dozretým avokádom a kozím syrom. Do zmesi pridajte pár kvapiek citrónovej šťavy, soľ a čierne mleté korenie podľa chuti. Táto krémová kombinácia dodá do vašich plnených vajíčok bohatú textúru a nezameniteľnú chuť. Pokiaľ chcete, aby mala plnka hutnejšiu konzistenciu, roztlačte suroviny dohromady vidličkou. Navyše týmto spôsobom môžete zužitkovať aj ľahko prezreté avokádo.

2. Klasická plnka s nádychom luxusu

Zmiešajte žĺtky uvarené natvrdo s horčicou (môžete použiť aj domácu horčicu), maslom, taveným syrom, soľou a čiernym korením. Vznikne vám klasická plnka do vajíčok, ktorej eleganciu a nádych luxusu pridá malá lyžička kaviáru, ktorú naservírujete na vrch každého plneného vajíčka.

Mohlo by vás zaujímať: Čo je kaviár a na čo si dať pri kúpe tejto lahôdky pozor?

plnené vajíčka
Foto: Pixabay

3. Vajíčka s lososovo-smotanovou plnkou

Údeného lososa nadrobno nakrájame a premiešajte ho s kyslou smotanou a vidličkou roztlačeným uvareným zemiakom. Následne naplňte vajíčka touto plnkou a posypte ich čerstvým kôprom na ozdobu. Táto luxusná kombinácia nadchne všetky vaše návštevy, a to rozhodne nielen počas Veľkej noci.

4. Syrová plnka do vajíčok s medvedím cesnakom

Na syrovú plnku s medvedím cesnakom budete potrebovať žĺtky, tvaroh, čerstvý syr, medvedí cesnak alebo pesto z neho, soľ a čierne korenie. Jednoducho všetky ingrediencie zmiešajte dohromady, krém vložte do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou naplňte vydlabané polovičky bielok.

Mohlo by vás zaujímať: Máte už doma medvedí cesnak? Pesto z neho si zamilujete

plnené vajíčka
Foto: Pixabay

Gurman TIP: Pri príprave plnených vajíčok je kľúčové mať precízny postup, nakoľko „jedia aj naše oči“. Najprv vajíčka uvaríme na tvrdo, olúpeme ich a rozkrojíme na polovičky. Vyberieme žĺtky, ktoré premiešame so zvolenými ingredienciami a následne touto zmesou naspäť naplníme bielky s použitím vrecka na plnenie. Plnky, ktoré obsahujú maslo, môžu pri izbovej teplote stratiť svoj objem. Preto ich z chladničky vyberte tesne pred servírovaním.

Prečítajte si tiež: Vyskúšali sme 3 spôsoby, ako rýchlo olúpať vajcia: Ktorý je ten najlepší?

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ