Grissini tyčinky RECEPT: Potešte návštevu talianskou delikatesou

Talianske grissini tyčinky sú tenké a chrumkavé pečivo, ktoré sa stalo symbolom talianskej kuchyne. Ich jednoduchosť v chuti a príprave ich robí obľúbeným doplnkom ku mnohým jedlám, ale výborne vám poslúžia aj ako pohostenie pre návštevu.

Ak sa rozhodnete upiecť grissini tyčinky doma, získate nevšedný snack a ich vôňa, vás prenesie priamo do talianskych reštaurácií. Tu sa toto chrumkavé tenké pečivo podáva ako predjedlo, ale aj ako doplnok k šalátom či polievkam. Pozrime sa spoločne na to, ako si ľahko upiecť tieto tyčinky v pohodlí vašej kuchyne.

grissini tyčinky
Foto: Pixabay

Grissini tyčinky recept

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička cukru
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 čajová lyžička suchého droždia
  • 120 ml teplej vody
  • hrubozrnná soľ na posypanie

Postup:

1. Pripravte si cesto: V miske zmiešajte múku, soľ, cukor a suché droždie. Postupne pridávajte teplú vodu a olej a začnite miešať. Cieľom je dosiahnuť hladké cesto, ktoré nebude príliš lepkavé. Ak sa vám stane, že cesto sa až príliš lepí na na okraje misy, pridajte opatrne viac múky.

2. Vypracujte cesto: Vyberte cesto z misky a vytvarujte ho do tvaru gule. Na doske s trochou múky ho rozpracujte rukami, kým nebude elastické a hladké. Potom ho vráťte naspäť do misky a zakryte utierkou. Nechajte ho kysnúť asi 1 hodinu, kým sa jeho objem nezdvojnásobí.

3. Príprava tyčiniek: Po vykysnutí cesta ho rozvaľkajte na doske na hrúbku približne 5 mm. Potom ho pomocou noža alebo kolieska na krájanie pizze nakrájajte na tenké pásy šírky asi 1 cm a dĺžky cca 15 cm.

4. Upečte grissini: Vyložte plech papierom na pečenie a ukladajte naň nakrájané grissini tyčinky. Posypte ich soľou podľa chuti. Predhrejte rúru na 220 stupňov Celzia a pečte grissini 10-12 minút alebo kým nezískajú na povrchu zlatohnedú farbu.

grissini tyčinky
Foto: Pixabay

Mohlo by vás zaujímať: Nečakaná návšteva? Rýchle pohostenie stíhate do pár minút!

Gurman TIP: Grissini tyčinky sú najlepšie, keď sú ešte trochu horúce a čerstvé. Okrem hrubozrnnej soli ich môžete posypať napríklad aj rascou či sezamom alebo sezam vpracovať priamo do cesta. Do cesta taktiež môžete zapracovať na jemno nasekanú bazalku, cesnak či sušené paradajky. Grissini podávajte napríklad s kuracím šalátom alebo syrovou omáčkou či samostatne ako obľúbené a chutné pohostenie. Tieto tyčinky taktiež ozvláštnia predjedlá pri servírovaní.

Prečítajte si tiež: Pain au Chocolat: Vyskúšajte krehké francúzske pečivo ku káve + RECEPT

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ