Najlepšie nátierky na desiatu: Tieto chutia deťom aj dospelým

Nátierky na desiatu sú chutné, nepotrebujete na ich prípravu veľa surovín a pripravíte ich bleskovo. Navyše môžu byť aj plné vitamínov, minerálov a zdravých tukov, ak použijete zdravé suroviny na ich prípravu. Prinášame vám recepty na tie najlepšie nátierky na desiatu, ktoré si zamilujú deti, ale aj dospelý.

Desiata je dôležitým jedlom, ktoré dodáva najmä školákom, ale aj dospelým energiu na sústredenie sa počas dopoludnia. Jednou z najpopulárnejších možností na desiatu sú nátierky, ktoré môžete rozotrieť na chlieb, toasty, hrianky alebo aj slané palacinky či vafle. Ktoré z nasledujúcich receptov vyskúšate?

Recepty na najlepšie nátierky na desiatu

1. Avokádová nátierka

Avokádo je plné zdravých tukov a vlákniny, ktorá zasýti na dlhú dobu. Príprava avokádovej nátierky je jednoduchá – len rozpučte vidličkou avokádo, pridajte zmäknuté maslo, trochu taveného syra, pár kvapiek citrónovej šťavy, soľ a korenie podľa chuti. Ak chcete túto nátierku pri servírovaní ozvláštniť, podávajte ju s vajíčkami na rôzne spôsoby.

nátierky na desiatu
Foto: Pixabay

2. Hummus nátierka z cíceru

Hummus je bohatý na bielkoviny a vlákninu a má bohatú orieškovú chuť. Pripravíte ho rozmixovaním uvareného cíceru, olivového oleja, citrónovej šťavy, cesnaku a tahini sezamovej pasty. Jeho prípravu ako nátierky na desiatu si však môžete prispôsobiť, napríklad pridaním masla a nastrúhanej mrkvy, namiesto tahini pasty. Podávajte s „tyčinkami“ z čerstvej zeleniny (mrkva, zeler, uhorky) a/alebo chlebom.

3. Lososová alebo sardinková nátierka

Táto nátierka je plná omega-3 mastných kyselín a bielkovín. Zmiešajte pretlačeného udeného lososa alebo sardinky s krémovým syrom a maslom, pridajte trochu citrónovej šťavy, kôpru a čerstvo mletého čierneho korenia. Táto kombinácia skvelo chutí na slaných palacinkách alebo na celozrnnom chlebe.

Gurman TIP: Pre detské chute odporúčame pretlačené sardinky len zmiešať so zmäknutým maslom a štipkou soli.

4. Bryndzová nátierka

Bryndza napomáha správnemu tráveniu a navyše je nesmierne chutná. S jej pomocou sa vám podarí vykúzliť výraznú nátierku, ktorá určite počas desiatovej prestávky poteší chuťové poháriky. Jednoducho zmäknuté maslo rozlačte dohromady s bryndzou v hlbšej miske. Môžete pridať aj jednu lyžicu rastlinného oleja pre lepšie roztieranie. Zmes dochuťte soľou, mletou červenou paprikou a čiernym korením. Pridajte nadrobno nasekanú cibuľu a kôpor (voliteľné) alebo na malé kúsky nakrájanú čerstvú červenú papriku.

nátierky na desiatu
Foto: Pexels

5. Mrkvová nátierka

Čerstvú mrkvu nastrúhajte na jemno alebo ju uvarte a až potom nastrúhajte. Pridajte k nej mäkký tvaroh alebo krémový syr, maslo a základné koreniny. Prírodná sladkosť mrkvy dodá tejto nátierke výnimočnú jemnú chuť, ktorú ocenia najmä tí najmenší. Dospelým v mrkvovej nátierke ulahodíte aj nasekanou aromatickou pažítkou.

6. Brokolicová nátierka

Brokolica je plná vitamínov a vlákniny. Uvarte brokolicu, roztlačte ju s tvarohom, pridajte prelisovaný cesnak a dochuťte soľou a korením. Servírujte na plátkoch celozrnného chleba. Pre menej výraznú chuť nahraďte cesnak nadrobno nakrájaným vajíčkom.

Mohlo by vás zaujímať: Začala škola a neviete čo na desiatu pre deti? Inšpirujeme vás

Veríme, že tieto nátierky na desiatu potešia vás aj vašich najbližších, keď si na nich budú pochutnávať počas dopoludnia. Samozrejme sú tieto nátierky vhodné aj na rýchlu večeru, najmä ak nemáte čas pripravovať teplé jedlo. Hľadáte viac receptov na lahodné nátierky? Určite vyskúšajte populárnu vajíčkovú nátierku alebo netradičnejšiu nátierku z pečeného feta syra.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ