Ako skladovať orechy, aby nezhorkli: 3 spôsoby, ktoré vás prekvapia

Orechy sú chutné, plné živín a výborné pre vaše zdravie, no ich kvalita môže utrpieť, ak nie sú skladované správne. Prinášame vám tipy, ako skladovať orechy, aby ste zachovali ich čerstvosť a nezhorkli. Navyše odhalíte aj tri spôsoby ich skladovania, ktoré vás určite prekvapia svojou jednoduchosťou a účinnosťou.

Ako skladovať orechy a zachovať ich čerstvosť

Orechy obsahujú zdravé tuky, bielkoviny a množstvo vitamínov a minerálov. Ak však nie sú skladované správne, môžu rýchlo stratiť svoje výživové benefity a chuť. Okrem toho, ak sa k nim dostane vzduch, vlhkosť alebo nadmerné teplo, môžu zhorknúť alebo sa do nich môžu nasťahovať škodcovia. Ako ich teda skladovať správne, aby ste si na nich mohli kedykoľvek pochutnať alebo ich pridať do vašich obľúbených receptov?

1. Skladovanie na tmavom a najmä chladnom mieste

Pre správne skladovanie orechov je dôležité nájsť pre ne to správne miesto. Orechy by mali byť umiestnené na tmavom a chladnom mieste, kde nie sú vystavené priamemu slnečnému svetlu. Ideálne je, keď sú skladované v miestnosti, kde teplota okolo 10-15°C. Za horkú chuť orechov môže totiž najmä vyššia teplota a dĺžka skladovania, nakoľko oleje obsiahnuté v orechoch začnú prirodzene oxidovať. Niektoré druhy orechov, ako napríklad tie pekanové, sú náchylnejšie na zhorknutie.

ako skladovať orechy
Foto: Pexels

2. Ako skladovať orechy? Kľudne ich vložte do chladničky alebo zamrazte

Skladovanie orechov v chladničke alebo mrazničke je výborným spôsobom, ako výrazne predĺžiť ich trvanlivosť. Orechy uskladnené v chladničke si udržia svoju chuť až niekoľko mesiacov, zatiaľ čo v mrazničke môžu byť skladované ešte dlhšie. Dôležité je, aby boli uložené v nepriepustných nádobách, ktoré ochránia orechy pred vzduchom a vlhkosťou.

Mohlo by vás zaujímať: Nevyhadzujte tekvicové semienka: Premeňte ich na slanú či sladkú dobrotu

3. Opražte orechy pred ich skladovaním

Opraženie orechov nie je praktické len z pohľadu skladovania, ale taktiež im touto tepelnou úpravou dodáte viac chuti. Nenechajte sa preto zlákať vynechať tento krok aj v receptoch, kde sa opraženie odporúča. Jednoducho rozložte orechy na plech a pečte ich v rúre vyhriatej na približne 175 stupňov Celzia, pričom ich občas premiešajte, až kým nebudú voňavé a zlatohnedé (5 až 10 minút).

Gurman TIP: Opražené orechy vám vydržia 2 až 3 týždne a najlepšie sa skladujú v nepriepustnom obale na chladnom a suchom mieste. Ak ich potrebujete skladovať dlhšie, odporúčame vám ich zmraziť. Ak chcete zmierniť už horkú chuť orechov, môžete ich namočiť do vody alebo mlieka pred samotným použitím v recepte.

ako skladovať orechy
Foto: Pixabay

Prečítajte si tiež: Ako skladovať koreniny? Rady pre dlhú trvanlivosť

Ak máte veľké zásoby orechov, je dobré pravidelne skontrolovať ich stav a pretriediť ich. Orechy môžete využiť v množstve receptov, od tých sladkých, až po slané. Pripravte si napríklad naše rýchle orechové rezy alebo lekvárovo-orechovú roládu. Nasekané opražené orechy sa vám budú hodiť aj na prípravu vegánskych fazuľovo cviklových fašírok.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ