Nevyhadzujte tekvicové semienka: Premeňte ich na slanú či sladkú dobrotu

Prišla jeseň a s ňou aj sezóna tekvíc bohatá na chutné recepty. Tekvicu môžete však využiť aj inak ako na varenie, pečenie či vyrezávanie. Chutný snack v podobe opražených tekvicových semienok určite poteší počas chladných večerov. Aj keď sa recept na pražené tekvicové semienka môže zdať jednoduchý, je potrebné dodržať pri jeho príprave správny postup, ktorým vás s radosťou prevedieme.

Nevyhadzujte tekvicové semienka. Stačí pár krokov a trochu času v kuchyni a vznikne z nich lahodné chrumkavé pohostenie plné chutí alebo dekorácia na servírovanie krémovej hokkaido polievky. Pozrime sa spoločne najprv na to, ako tekvicové semienka úspešne oddeliť od dužiny.

Tekvicové semienka: Ako ich oddeliť od dužiny a pripraviť na pečenie

Keď sa po prvýkrát rozhodnete oddeliť semená z tekvice od ich dužiny, bude sa vám to možno zdať nemožné. Semienka sa totiž o vnútro tekvice doslova lepia a sú klzké na dotyk, čo ešte sťažuje ich odstraňovanie. Keď však jednoducho opláchnete semienka na dužine pod tečúcou studenou vodou, ľahko sa oddelia.

Ďalšou výzvou je, ako zabezpečiť, že tekvicové semienka budú po upečení slané aj zvnútra a nie len z vonkajšej strany. Najprv povarte semená v osolenej vode a až potom ich upečte v rúre. Týmto spôsobom sa soľ dostane aj do ich vnútra. Môžete regulovať množstvo soli podľa toho, koľko jej pridáte do vody a ako dlho ich v nej budete variť.

tekvicové semienka
Foto: Pixabay

Mohlo by vás zaujímať: Ako olúpať granátové jablko: Rýchly postup bez neporiadku

Ako ochutiť tekvicové semená a ako dlho ich piecť

Bez ohľadu na veľkosť alebo počet semien, ich pečte pri teplote približne 200°C. Dávajte pozor, keď budú hotové, začnú jemne hnednúť. Malé tekvicové semienka môžu byť opečené už za približne 5 minút, zatiaľ čo veľkým semenám to môže trvať až 20 minút.

Pečené tekvicové semienka sú fantastické jednoducho osolené, ale ak ste odvážni, určite môžete pridať aj ďalšie koreniny. Pridajte jednoducho niekoľko čajových lyžičiek vašich obľúbených byliniek alebo koreniacej zmesi po tom, ako semená premiešate s olejom pred pečením.

tekvicové semienka
Foto: Pexels

Gurman TIP: Pre slanú pochúťku skúste premiešať tekvicové semená s niekoľkými čajovými lyžičkami čili prášku, kari prášku alebo provensálskeho korenia. Pre sladko-slanú chuť posypte semienka škoricou a cukrom. Tušili ste, že z tekvice si môžete pripraviť aj vynikajúce muffiny? Celý recept nájdete TU.

Prečítajte si tiež: Recepty z TEKVICE: Výber tých najlepších, ktoré vás očaria

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ