Ako uvariť ryžu: 7 krokov, aby nebola tvrdá alebo lepkavá

Varenie ryže môže byť niekedy umením. Stáva sa vám, že je vaša ryža tvrdá alebo to s jej varením preženiete a z ryže sa stane lepkavá kaša? Nezúfajte, určite nie ste jediní, koho vie ryža v kuchyni poriadne potrápiť. Keď sa však raz naučíte, ako uvariť ryžu správne, bude pre vás „hračkou“ dosiahnuť dokonalý výsledok, a to bez väčšej námahy. Máme pre vás overený postup aj zaujímavé tipy a triky.

1. Ako uvariť ryžu? Začnite tým, že ju prepláchnete.

Vždy, keď sa chystáte variť prílohovú ryžu alebo ryžu na klasické slovenské rizoto, nezabudnite ju dobre prepláchnuť. Tečúca voda zbaví ryžu nadbytočného škrobu. Ak by ste tento krok vynechali, ryža môže byť po uvarení nadmerne lepkavá, čo v tomto prípade nie je žiadúce. Vložte ryžu do jemného sitka a preplachujte ju studenou vodou, kým voda nebude číra.

Preplachovanie vynechajte len v prípade, ak sa chystáte pripraviť tradičné talianske krémové rizoto alebo sushi. Pri týchto pokrmoch je „lepkavá ryža“ priam nutnosťou.

ako uvariť ryžu
Foto: Pexels

2. Dbajte na správny pomer ryže a tekutiny

Pre väčšinu druhov ryže sa na varenie v hrnci používa pomer 1 šálka ryže na 2 šálky vody. Pre istotu skontrolujte aj pokyny uvedené na samotnom balení ryže. Pokojne namiesto osolenej vody použite vývar z kuracieho mäsa alebo zeleninový vývar pre bohatšiu chuť.

3. Najprv nechajte vodu zovrieť

Až keď voda v hrnci začne vrieť, pridajte do nej ryžu a soľ. Ak chcete, môžete pri tomto kroku do hrnca pridať aj trošku masla – vaša ryža bude mať oveľa lepšiu chuť. Dbajte na to, aby voda jemne vrela aj potom, čo do nej pridáte suroviny. Potom hrniec zakryte pokrievkou a znížte teplotu na minimum.

ako uvariť ryžu
Foto: Pexels

4. Neskladajte pokrievku z hrnca

Hoci môže byť lákavé kontrolovať ryžu pri varení skladaním pokrievky z hrnca, určite to nerobte. Je veľmi dôležité, aby sa aj para podieľala na samotnom varení ryže. Ak ste doteraz nevedeli, ako uvariť ryžu, problém mohol byť práve v tomto kroku.

5. Skontrolujte ryžu až po 18 minútach

Pre dlhozrnnú bielu ryžu si nastavte časovač na 18 minút. Môže sa stať, že na dokonalý výsledok však budete musieť ešte jednu alebo dve minúty počkať. Riaďte sa stavom ryže, nie prebytočnou vodou v hrnci. Ak v ňom trochu vody zostane, je to úplne v poriadku. Jednoducho hrniec nakloňte, aby ste ju vyliali. Varíte hnedú ryžu? Skontrolujte ju najskôr až po 30 minútach.

ako uvariť ryžu
Foto: Pexels

6. Ako uvariť ryžu správne? Nechajte ju po uvarení odpočívať

Zložte ryžu zo sporáka, nasaďte na hrniec opäť pokrievku a nechajte ryžu odpočívať ešte niekoľko minút v hrnci. Trpezlivosť sa pri tomto kroku naozaj vyplatí, nakoľko para z horúcej ryže sa ešte stále môže podieľať na dokonalom výsledku, ktorý zaiste chcete dosiahnuť.

7. Jemne ryžu premiešajte vidličkou

Keď je vaša ryža hotová, opatrne ju premiešajte a „ponadvihujte“ od strán hrnca alebo misky, čo zaručí jej nadýchanosť. Teplé zrnká ryže sa po tomto postupe nezlepia dokopy. Teraz, keď už viete, ako uvariť ryžu, je ideálne použiť ju do rôznych chutných receptov, napríklad ako prílohu k vegetariánskemu curry alebo exotickému kung-pao.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ