
Špargľová sezóna je krátka a vzácna, a preto by bola škoda pokaziť si ju zbytočnými chybami, ktoré môžu z tejto delikátnej jarnej zeleniny urobiť sklamanie na tanieri. Hoci sa jej príprava zdá byť jednoduchá, niektoré detaily dokážu urobiť obrovský rozdiel medzi dokonalou chuťou a rozvareným fiaskom. Ako uvariť špargľu ako šéfkuchár? Tu je zoznam najčastejších chýb, ktoré s ňou robíme – a ako ich jednoducho napraviť.
Ako uvariť špargľu? Vyhnite sa pri jej príprave nasledujúcim chybám
1. Zlá voľba pri nákupe
Špargľa by mala byť čo najčerstvejšia. Hľadajte pevné, sýto zelené (alebo biele) stonky s uzavretými hlavičkami. Ak je ohybná, gumová alebo má uschnuté konce, radšej ju nechajte v obchode.
2. Nesprávne skladovanie
Špargľa nemá rada dlhé skladovanie. Najlepšie chutí čo najskôr po kúpe. Krátkodobo ju však môžete uskladniť tak, že jej konce zabalíte do vlhkej utierky a uložíte ju do chladničky – ideálne do zásuvky na zeleninu.

3. Zanedbané čistenie
Nie každý druh špargle sa čistí rovnako. Bielu špargľu treba oškrabať celú – od hlavičky smerom nadol, inak bude vláknitá a horká. Zelenú špargľu stačí ošúpať iba v spodnej tretine. Fialová špargľa je podobná zelenej – šúpe sa len dolná časť. Odkrojené konce a šupky nevyhadzujte – skvelo poslúžia na vývar či polievku.

Prečítajte si tiež
Biela a zelená špargľa: Rozdiel medzi nimi nie je len vo farbe
4. Zlé varenie
Ak špargľu rozvaríte, stratí farbu aj konzistenciu. Varí sa nastojato – hlavičky by nemali byť ponorené vo vode, stačí, aby sa varili v pare. Zelená špargľa potrebuje 2–5 minút, biela 5–8 minút. Potom ju ihneď schlaďte v ľadovej vode – zachová si farbu aj chrumkavosť.

5. Nevhodná tepelná úprava
Špargľa by nikdy nemala byť úplne mäkká. Na grile jej stačí pár minút z každej strany, v rúre sa upečie za 10–12 minút. Či už ju dusíte, grilujete alebo pečiete, vždy ju sledujte – ideálny výsledok je, ak je jemne chrumkavá a voňavá.
Špargľa nepotrebuje veľa. Stačí trocha masla, citrónová šťava, štipka soli či holandská omáčka – a máte elegantné jedlo, ktoré chutí ako z reštaurácie. Vyhnite sa spomínaným chybám a pripravte si špargľu tak, ako si zaslúži – jednoducho a s rešpektom k sezónnym darom prírody.

Prečítajte si tiež
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ