Ako zahustiť omáčku? 4 odskúšané triky pre krémový výsledok

Omáčka je výbornou súčasťou mnohých receptov, od cestovín po tie s mäsom, no niekedy sa vám nemusí jej konzistencia vydariť hneď na prvýkrát. Výsledkom je omáčka, ktorá je až príliš riedka alebo dokonca tekutá. Našťastie existuje niekoľko jednoduchých trikov, ako zahustiť omáčku a dosiahnuť jej požadovanú krémovú konzistenciu. Poďme sa spoločne pozrieť na 4 odskúšané spôsoby na zahusťovanie omáčok, ktoré hravo zvládnete.

Ako zahustiť omáčku? Vyberte si z našich odskúšaných spôsobov

1. Najbežnejší postup: Zátrepka s múkou alebo kukuričným škrobom

Jedným z najbežnejších spôsobov na zahustenie omáčky je ten, že do nej pridáte múku alebo kukuričný škrob (Solamil). Stačí vám len zmiešať pomerovo rovnaké množstvo múky alebo kukuričného škrobu s rovnakým množstvom vody. Potom zmes pomaly, po lyžiciach pridávajte do vriacej omáčky za neustáleho miešania, až kým sa omáčka nezačne zahusťovať na požadovanú konzistenciu.

Táto metóda zahusťovania zátrepkou je jednoduchá, no má tú nevýhodu, že sa nemusí hodiť do všetkých receptov a vyhovovať všetkým stravníkom. Kukuričný škrob navyše pridáva do jedál typickú „gélovitú“ konzistenciu, a teda sa hodí najmä do exotickejších jedál, kde je táto konzistencia priam žiadaná (napr. Kung Pao). V tradičnej slovenskej kuchyni vám však tento spôsob zahustenia nemusí vyhovovať.

ako zahustiť omáčku
Foto: Pixabay

2. Klasika v podobe zápražky s tukom

Zápražka je tradičná kuchárska technika, ktorá sa používa v našich kuchyniach priam od nepamäti. Proces jej prípravy vyžaduje len zopár základných surovín, ako sú múka a tuk (maslo, olej alebo bravčová masť), ale kľúčom k dokonalej zápražke je najmä správna technika jej prípravy. Ak plánujete vašu omáčku zahustiť práve týmto spôsobom, určite sa vám bude hodiť postup, ako pripraviť zápražku bez hrudiek. Priaznivci zdravého životného štýlu a celiatici však nemusia byť tradičnej múčnej zápražke pri zahusťovaní omáčok naklonení.

ako urobiť zápražku
Foto: Pixabay

3. Ako zahustiť omáčku? Pridajte do nej zemiaky!

Zemiaky sú vynikajúcim prírodným zahusťovadlom omáčok, vďaka bohatému obsahu škrobu. Stačí ich surové nastrúhať na hustom strúhadle a potom pridať do omáčky alebo ich do nej nastrúhať už uvarené. Zemiaky však okrem zahusťovania zjemnia chuť omáčky a môžu jej pridať hutnejšiu textúru. Na druhej strane vám môžu výborne poslúžiť, ak ste omáčku presolili. Zemiaky vám pomôžu dokonalo zahustiť napríklad omáčku na maďarský guláš s knedľou.

Mohlo by vás zaujímať: Presolené jedlo? 5 tipov, ako ho ešte môžete zachrániť

ako zahustiť omáčku
Foto: Pixabay

4. S redukciou dokonalo zahustíte omáčky ku steakom

Zahusťovanie jedla redukciou je metóda, ktorá využíva prirodzený proces odparovania nadbytočnej tekutiny na vysokom plameni. Omáčku jednoducho necháte bublať pri vysokej teplote, no nezabudnite na neustále miešanie. Tekutina sa odparí a vám zostane hustý výpek, ktorý môžete opätovne trochu nariediť kúskom masla, vínom či dokonca džemom. Tento spôsob prípravy omáčok sa výborne hodí ku steakom, nezabudnite však na to, že chuť omáčky sa redukciou zvýrazní, a preto buďte opatrní pri jej solení ešte pred redukovaním.

Gurman TIP: Pri použití redukcie však dbajte na ostatné suroviny, ktoré máte už v omáčke. Zemiaky, cestoviny a strukoviny by sa vám mohli rozvariť, mäso môže vplyvom vysokej teploty stuhnúť. Omáčku preto buď redukujte samostatne alebo len ak v nej máte al dente cestoviny či jemne nedovarené strukoviny alebo zeleninu.

Prečítajte si tiež: Ako zahustiť jedlo bez múky: Objavte 3 overené spôsoby

ako zahustiť omáčku
Foto: Pixabay

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ