Banánové lievance: Pripravte si sladké potešenie bez cukru

Víkendové rána sú skvelou príležitosťou, ako začať deň s niečím špeciálnym. To však neznamená, že vás sladká zdravá pochúťka nemôže potešiť aj počas pracovných dní. Dnešný recept na banánové lievance s domácou malinovou redukciou je nielen chutný, ale aj plný vitamínov a energie, ktorú potrebujete na úspešný štart do vášho dňa. Navyše je táto lahôdka bez akéhokoľvek pridaného cukru.

Banánové lievance: Zamaškrtiť na nich si môžete bez výčitiek a zdravo

Banány sú vynikajúcim zdrojom energie a obsahujú veľa vitamínov a minerálov, vrátane draslíka, vitamínu C a vitamínu B6. Ovsené vločky, ktoré sú ďalšou zo zložiek v našom recepte, dodávajú telu dávku vlákniny a zdravých sacharidov, čím vám zabezpečia dlhodobé nasýtenie a udržanie energie počas celého dopoludnia.

Najviac prírodnej sladkosti tomuto receptu dodajú práve maliny. Sú plné antioxidantov a ďalších prospešných látok, ktoré prispievajú k zdraviu srdca a imunitnému systému. Ich kyslastú chuť a šťavnatú textúru využijete pre prípravu sladučkej redukcie, no bez pridania čo i len gramu cukru. Táto sladká bodka dodá vašim banánovým lievancom ešte viac chuti a výživových hodnôt. Poďme si teda spolu zdravo zamaškrtiť, už pri raňajkách, s nasledujúcim receptom.

banánové lievance
Foto: Pixabay

Recept na banánové lievance s malinovou redukciou

Ingrediencie

  • 2 väčšie zrelé banány
  • 1 šálka ovsených vločiek
  • 1 vajce
  • ½ šálky celozrnnej múky
  • 2 šálky čerstvých malín
  • ½ šálky čerstvej pomarančovej šťavy
  • ďalšie lesné ovocie a mäta na servírovanie

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT na ovocný chia puding

Postup

  1. Najprv si v miske rozmixujte alebo roztlačte zrelé banány. Pridajte k nim ovsené vločky, vajce a celozrnnú múku a ingrediencie vymiešajte do hladkej konzistencie. Ak chcete hustejšie cesto, pridajte viac ovsených vločiek. Vo všeobecnosti sa vám cesto hneď po spracovaní môže zdať trochu riedke, no keď ho necháte chvíľu postáť, ovsené vločky sa „napučia“ a bude tuhšie.
  2. Na rozohriatej jemne vymastenej panvici vytvorte z cesta lievance a pečte ich z oboch strán, kým nebudú zlatisté a pevné.
  3. Následne si pripravte redukciu. Zohrejte čerstvé maliny na sporáku. Môžete ich podliať lyžicou vody. Keď maliny pustia vlastnú šťavu, pridajte k nim aj tú pomarančovú a zmes redukujte za stáleho miešania na najvyššom plameni. Redukciou získajú kyslasté maliny príjemnú sladkú chuť. K redukujúcim sa malinám môžete pridať aj lyžicu kvalitného medu alebo javorového sirupu pre ešte sladšiu chuť, no nie je to nutné.
  4. Podávajte banánové lievance preliate s malinovou redukciou a ďalšími obľúbenými prísadami ako je čerstvé ovocie, jogurt alebo podrvené oriešky. Ozdobte ich ďalšími malinami a lístkami mäty pre dokonalý vizuálny aj chuťový zážitok.

banánové lievance
Foto: Gurman

Gurman TIP: Ak práve nemáte v kuchyni čerstvé maliny, na prípravu redukcie vám poslúži aj mrazené bobuľovité ovocie. Čučoriedky či jahody sú skvelou alternatívou.

Prečítajte si tiež: Recept na syrníky: Najchutnejší spôsob, ako začať víkendové ráno

Banánové lievance s domácou malinovou redukciou sú nielen vynikajúcim zdrojom živín a energie, ale aj ľahko pripravitelným a chutným jedlom, ktoré poteší nielen vaše chute, ale aj vaše telo. Nechajte sa inšpirovať týmto jednoduchým a zdravým receptom a doprajte si špeciálny štart do dňa, plný energie a vitality. Nakoľko recept obsahuje len prírodne sa vyskytujúce cukry, je ideálny aj pre tých, ktorí sa rozhodli nejaké to kilo zhodiť, no neodopierať si sladké. S detoxom pred letnými mesiacmi vám pomôže aj naša kapustová polievka na chudnutie, recept na ňu objavíte TU.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ