Špenátové halušky: Náš obľúbený recept a tipy s čím ich podávať

Halušky sú typickým slovenským receptom, ktorý vám zaiste pripomenie aj príjemné rodinné chvíle pri jedle. Čo ak by sme tomuto tradičnému múčnemu jedlu pridali trochu viac vitamínov? To presne získate s receptom na špenátové halušky. Táto jednoduchá, no zdravšia alternatíva k bežným haluškám vás zaiste na tanieri poteší. Navyše prinášame tipy, s čím, okrem májovej bryndze, špenátové halušky podávať.

Obľúbený recept na špenátové halušky

Ingrediencie:

  • 250g mrazeného alebo rozmixovaného čerstvého špenátu
  • 2 vajcia
  • 250g múky
  • 1/2 ČL soli
  • olivový olej alebo maslo

Postup:

  1. Predtým, než sa pustíte do prípravy cesta na halušky, pripravte si špenát. Nechajte si rozmraziť kúpený špenátový pretlak (bez smotany) alebo si umyte a osušte čerstvý špenát a rozmixujte ho s lyžicou vody.
  2. V miske si následne vymiešajte špenát, vajcia, múku a soľ. Mieste, pokiaľ nedosiahnete hladké, ale nie až príliš tuhé cesto.
  3. Nechajte si zovrieť osolenú vodu a hádžte do nej halušky, buď pomocou haluškovača alebo lyžicou z navlhčenej drevenej dosky.
  4. Špenátové halušky varte asi 3-5 minút alebo pokiaľ nevyplávajú na hladinu vriacej vody.
  5. Keď sú halušky uvarené, vyberte ich z vody a nechajte ich chvíľku odkvapkať v sitku.
  6. Následne ich presypte do misky a prelejte ich prepraženým maslom alebo olivovým olejom, aby sa nelepili.

špenátové halušky
Foto: Pixabay

S čím podávať špenátové halušky?

Špenátové halušky s májovou bryndzou: Je to klasický recept, s ktorým nič nepokazíte. Bryndzu môžete rozriediť pár lyžicami kyslej smotany, ktorú následne môžete servírovať aj na vrch halušiek. Nezabudnite taktiež na oškvarky či opraženú cibuľku.

Špenátové halušky so syrom: Nie všetci majú v obľube výraznú chuť bryndze, do špenátových halušiek môžete namiesto nej primiešať aj tavený syr. Ak je pre vás tavený syr skôr pochúťkou pre deti, pripravte si k vašim zeleným haluškám gorgonzolovú či nivovú omáčku. Prelejte halušky syrovou omáčkou a podávajte ich ako samostatný vegetariánsky chod.

Špenátové halušky ako príloha: Okrem hlavného chodu vám halušky zo špenátu poslúžia aj ako výborná príloha k pečenému hovädziemu mäsu na šťave a samozrejme ich môžete podávať aj ako prílohu k perkeltu či paprikášu.

Gurman TIP: Tušili ste, že si môžete pripraviť aj „fitness“ verziu špenátových halušiek? Jednoducho k nim namiesto bryndze či tučnejších syrov pridajte cottage syr. Na tejto ľahkej a zdravej dobrote si pochutia aj tí najmenší.

Prečítajte si tiež: FOTORECEPT na klasické bryndzové halušky

Bryndzové halušky
Foto: Gurman

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ