
Halušky sú typickým slovenským receptom, ktorý vám zaiste pripomenie aj príjemné rodinné chvíle pri jedle. Čo ak by sme tomuto tradičnému múčnemu jedlu pridali trochu viac vitamínov? To presne získate s receptom na špenátové halušky. Táto jednoduchá, no zdravšia alternatíva k bežným haluškám vás zaiste na tanieri poteší. Navyše prinášame tipy, s čím, okrem májovej bryndze, špenátové halušky podávať.
Obľúbený recept na špenátové halušky
Ingrediencie:
- 250g mrazeného alebo rozmixovaného čerstvého špenátu
- 2 vajcia
- 250g múky
- 1/2 ČL soli
- olivový olej alebo maslo
Postup:
- Predtým, než sa pustíte do prípravy cesta na halušky, pripravte si špenát. Nechajte si rozmraziť kúpený špenátový pretlak (bez smotany) alebo si umyte a osušte čerstvý špenát a rozmixujte ho s lyžicou vody.
- V miske si následne vymiešajte špenát, vajcia, múku a soľ. Mieste, pokiaľ nedosiahnete hladké, ale nie až príliš tuhé cesto.
- Nechajte si zovrieť osolenú vodu a hádžte do nej halušky, buď pomocou haluškovača alebo lyžicou z navlhčenej drevenej dosky.
- Špenátové halušky varte asi 3-5 minút alebo pokiaľ nevyplávajú na hladinu vriacej vody.
- Keď sú halušky uvarené, vyberte ich z vody a nechajte ich chvíľku odkvapkať v sitku.
- Následne ich presypte do misky a prelejte ich prepraženým maslom alebo olivovým olejom, aby sa nelepili.

S čím podávať špenátové halušky?
Špenátové halušky s májovou bryndzou: Je to klasický recept, s ktorým nič nepokazíte. Bryndzu môžete rozriediť pár lyžicami kyslej smotany, ktorú následne môžete servírovať aj na vrch halušiek. Nezabudnite taktiež na oškvarky či opraženú cibuľku.
Špenátové halušky so syrom: Nie všetci majú v obľube výraznú chuť bryndze, do špenátových halušiek môžete namiesto nej primiešať aj tavený syr. Ak je pre vás tavený syr skôr pochúťkou pre deti, pripravte si k vašim zeleným haluškám gorgonzolovú či nivovú omáčku. Prelejte halušky syrovou omáčkou a podávajte ich ako samostatný vegetariánsky chod.
Špenátové halušky ako príloha: Okrem hlavného chodu vám halušky zo špenátu poslúžia aj ako výborná príloha k pečenému hovädziemu mäsu na šťave a samozrejme ich môžete podávať aj ako prílohu k perkeltu či paprikášu.
Gurman TIP: Tušili ste, že si môžete pripraviť aj „fitness“ verziu špenátových halušiek? Jednoducho k nim namiesto bryndze či tučnejších syrov pridajte cottage syr. Na tejto ľahkej a zdravej dobrote si pochutia aj tí najmenší.
Prečítajte si tiež: FOTORECEPT na klasické bryndzové halušky

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ