Ako skladovať cibuľu správne? Rozhodne nie spolu so zemiakmi

Nedoporučujeme vám čakať, kým nájdete zlú cibuľu, radšej nasledujte naše tipy, ako skladovať cibuľu správne. Pozrieme sa aj podmienky pri skladovaní cibule, ktoré môžu výrazne skrátiť jej trvanlivosť. Nasledujúce rady platia pre väčšinu druhov cibule: bielu, žltú, červenú cibuľu a šalotku. Čerstvé druhy z čeľade cibuľovitých rastlín (ako pažítka, zelená cibuľka či pór) majú odlišné pravidlá skladovania a kratšiu životnosť. Prečo cibuľu neskladovať spolu so zemiakmi? Aj na to sa pozrieme v našom článku.

Čo prezradí, že cibuľa je pokazená?

Ak je vaša cibuľa zlá, bude to celkom zrejmé, mnohokrát na prvý pohľad. Mäkké cibule by ste mali okamžite vyhodiť do koša. To platí aj pre cibule, ktoré smrdia alebo sú nadmerne vlhké. Menej zrejmé príznaky pokazenia sú malé mokré škvrny, hnedé škvrnky alebo zmäknutá textúra. Ak tieto škvrny viete odrezať z časti pokazenej cibule, pričom jej zvyšok vyzerá „normálne“, môžete túto cibuľu ešte použiť na varenie.

To isté platí pre klíčiacu cibuľu, ktorá nemá žiadne iné príznaky skazy. Ak nechcete jesť časť s klíčkom; môžete cibuľu rozkrojiť na polovicu, odstrániť klíčok a všetky jeho zvyšky a následne cibuľu použiť. Ak však zaznamenáte akékoľvek príznaky plesne alebo ak máte akékoľvek pochybnosti, či je cibuľa stále bezpečná na konzumáciu, je najlepšie ju vyhodiť. Mimochodom aj klíčiaci cesnak je obvykle úplne bezpečný na konzumáciu.

Mohlo by vás zaujímať: Modrý alebo zelený cesnak: Je bezpečné ho jesť?

ako skladovať cibuľu
Foto: Pixabay

Ako skladovať cibuľu správne?

Ako uchovávať celé cibule

Celé cibule skladujte na chladnom, suchom a dobre vetranom mieste, bez prístupu slnečného svetla, napríklad v špajzy alebo kuchynskej skrini. Vydržia tu niekoľko týždňov až niekoľko mesiacov, v závislosti od teploty vo vašom skladovacom priestore. Vyhnite sa skladovaniu zemiakov a cibúľ spoločne, pretože tieto potraviny vzájomne urýchľujú svoje skazenie. Zemiaky budú rýchlejšie klíčiť a cibule vedľa zemiakov rýchlo zmäknú a zhnijú.

Neodporúča sa taktiež uchovávať cibule v chladničke či vlhkej pivnici, pretože chlad a vlhkosť môžu spôsobiť, že sa na nich vytvoria škvrny, plesne a zmäknú. Čerstvé cibuľoviny (jarná cibuľka, pór alebo pažítka) môžete uchovávať týždeň v zásobníku na zeleninu v chladničke.

Mohlo by vás zaujímať: Recept na nakladanú červenú cibuľu

ako skladovať cibuľu
Foto: Pixabay

Ako skladovať nakrájanú cibuľu

Po olúpaní a nakrájaní je najlepšie skladovať cibuľu v chladničke. Ak vám zostal zvyšok cibule v celku, zabaľte nepoužitú časť do potravinárskej fólie, povoskovaného obalu alebo ju umiestnite do vzduchotesnej nádoby. Skladujte nakrájanú cibuľu v nádobách s pevným uzáverom. Takto uloženú ju môžete konzumovať aj počas ďalších 7 až 10 dní.

Mohlo by vás zaujímať: Rozdiel medzi cibuľou a šalotkou: Neurobte pri ich použití túto chybu

Môžete cibuľu zmraziť?

Cibule sa dajú dobre zmraziť, ale iba ak máte v úmysle s nimi variť. Zmrazené cibule strácajú svoju chrumkavú textúru, takže nie sú ideálne na prípravu nakladanej cibule alebo iných tepelne neupravených jedál, akými sú šaláty. Zmrazené cibule vám takto uskladnené vydržia až jeden rok, ale ich kvalita začína klesať po ôsmom mesiaci.

Prečítajte si tiež: Francúzska cibuľačka: Poteší váš žalúdok po noci s alkoholom

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ