Prskajúci olej pri vyprážaní: triky ako si nezašpiniť celý sporák

Vyprážanie síce nie je zdravý spôsob prípravy jedla, ale raz za čas si každý rád doprajeme dobrý rezeň, syr či karfiol. Prskajúci olej pri vyprážaní však dokáže pekne potrápiť nejedného kuchára či kuchárku. Odstraňovanie fľakov od oleja vie byť zdĺhavé a nepríjemné, preto je dobré vedieť ako prskaniu oleja predísť.

Prečo nás trápi prskajúci olej?

Vyprážanie či smaženie je spôsob prípravy jedla, pri ktorom sa pracuje s horúcim olejom. Ten môže dosahovať 150 – 190 stupňov. Prskajúci olej preto dokáže byť nebezpečný aj pre vašu pokožku, či oči. Najčastejšou príčinou prskania oleja je jeho styk s vodou. Treba myslieť na to, že voda sa nachádza aj v samotných potravinách ktoré vysmážame. Preto aj keď máte dokonale obalené mäso v trojobale, mäso začne púšťať šťavy a prskanie je na svete.

prskajúci olej
Foto: Pexels

Čo robiť, aby olej neprskal?

Prvým a najdôležitejším krokom by malo byť dôkladné osušenie panvice pred prípravou. Rovnako nepoužívajte pri práci s vysmážanou potravinou mokrý riad.

Druhým tipom je voľba správneho oleja. Vyprážať možno len na rafinovaných olejoch. Najlepší je olej repkový, má neutrálnu vôňu, chuť a vysoký bod dymu. Samozrejme ideálnou voľbou je aj bravčová masť. Pokiaľ ste si nie istý aký olej v kuchyni používať, prečítajte si náš článok o olejoch.

Tretím odporúčaným krokom je vysypať dno panvice pred pridaním oleja obyčajnou soľou. Vďaka soli olej nebude peniť a tým pádom prskať.

prskajúci olej
Foto: Pexels

Štvrtá rada znie: pridajte do horúceho oleja pár koliesok mrkvy! Je to starý trik od skúsených gazdiniek, ktorý zázračne funguje. Mrkva zabráni speneniu oleja a rovnako aj eliminuje pachy z vyprážania.

Piatym tipom ako vybabrať s prskajúcim olejom je pridanie špáradiel či korku do oleja. Opäť má rovnaký účinok ako soľ a mrkva, zabraňuje tomu, aby olej penil.

Poslednou šiestou radou je, aby ste si zaobstarali v kcuhynských potrebách sieťku proti prskajúcemu oleju. Rozhodne nepoužívajte klasickú pokrievku, pretože para by stekala do oleja a to by bola hotová pohroma. Vďaka sieťke bude para pekne unikať, ale kvapky oleja ostalú vo vnútri panvice.

Na záver by vás mohlo zaujímať: čo robiť, aby vyprážané jedlá zostali chrumkavé?

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ