Vegánska praženica z tofu: Vieme, čo jej dodá vajíčkovú chuť

Vegánska praženica z tofu je lahodnou rastlinnou alternatívou k tradičným miešaným vajíčkam. Toto jedlo je plné bielkovín a má skvelú chuť, stačí ho dochutiť tými správnymi ingredienciami. Zasýti vás, či už ste vegán alebo ste sa rozhodli obohatiť váš jedálniček o rastlinné jedlá, ale aj keď máte práve v chladničke nevyužité tofu. Nebojte sa fádnych chutí, čítajte ďalej a zistíte, čo dodá tejto „praženici“ vajíčkovú chuť, aj keď kvôli jej príprave nemusíte rozbiť ani jednu vaječnú škrupinu.

Tofu, produkt vyrobený zo sójových bôbov, je vynikajúcim základom pre rôzne vegánske jedlá. Jeho schopnosť absorbovať chute a arómy z neho robí skvelú voľbu aj pri nahradení vajíčok. Hlavnou zložkou vegánskej praženice je práve tofu, ktoré je v tomto recepte spracované a ochutené tak, aby z veľkej časti napodobnilo klasickú raňajkovú praženicu, ktorú všetci dobre poznáme. Nasledujúci recept vám skvelo poslúži, aj keď doma už dlhšie máte tofu a neviete, do akého receptu by sa vám mohlo hodiť.

Gurman TIP: Pred prípravou vegánskej praženice si nezabudnite zaobstarať čiernu soľ a lahôdkové droždie. Tieto ingrediencie sú veľmi podstatné, lebo práve oni pridajú tofu vajíčkovú príchuť. Lahôdkové neaktívne droždie navyše využijete okrem tohto receptu aj ako náhradu parmezánu či iných tvrdých talianskych syrov.

Vegánska praženica z tofu – recept

Ingrediencie:

  • 1 blok tofu natural
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 1/4 čajovej lyžičky kurkumy
  • 1/2 čajovej lyžičky lahôdkového droždia
  • 1/2 čajovej lyžičky čiernej soli
  • čierne korenie podľa chuti
  • čerstvé bylinky na ozdobenie (napríklad petržlen, pažítka, jarná cibuľka)

nátierky z tofu
Foto: Pixabay

Mohlo by vás zaujímať: Ako nahradiť vajce pri pečení? Odhaľte naše rýchle tipy

Postup:

  1. Osušte tofu vybrané z obalu tak, že ho vložíte medzi dva papierové obrúsky.
  2. Nasekajte tofu na menšie kúsky alebo ho rozdrvte vidličkou tak, aby ste dosiahli hrubšiu alebo jemnejšiu konzistenciu podľa vašich preferencií.
  3. Rozohrejte olej na panvici na strednom ohni. Pridajte nasekané tofu na panvicu a nechajte ho opražiť asi 5-7 minút, občas premiešavajte.
  4. Pridajte do „praženice“ kurkumu pre farbu, čierne korenie, lahôdkové droždie a čiernu soľ. Miešajte, pokiaľ nezískate rovnomernú farbu a chuť.
  5. Lahôdkové droždie aj čierna soľ sú výrazne slanými ingredienciami, dávkujte ich s mierou. Na dochutenie vegánskej praženice nebudete tým pádom potrebovať pridávať ďalšiu soľ. Ozdobte „praženicu“ čerstvými bylinkami, napríklad petržlenovou vňatkou.
  6. Podávajte teplú vegánsku praženicu z tofu s ľubovoľnou prílohou, ako sú plátky avokáda, paradajky alebo opečené hrianky či domáce mäkkučké bagetky.

Mohlo by vás zaujímať: Čo ďalšie si pripraviť z tofu? Tieto recepty si vaša rodina bude pýtať zas a znovu

vegánska praženica
Foto: Pixabay

Vegánska praženica z tofu je nielen chutnou a zdravou alternatívou k tej tradičnej, ale aj výborným spôsobom, ako si dopriať plnohodnotné vegánske raňajky. Vyskúšajte si taktiež pripraviť naše domáce nátierky z tofu. Po falošnej „škvarkovej“ sa na stole len tak zapráši!

Prečítajte si tiež: Uvarte si s nami zdravý obed: Výber vašich najobľúbenejších receptov

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ