
Leto nám prináša množstvo sladkého a šťavnatého ovocia, no jedným z najosviežujúcejších je nepochybne melón. Väčšina z nás ho pozná ako ideálnu pochúťku na horúce dni, ale vedeli ste, že melón sa dá premeniť aj na vynikajúci džem? Áno, melónový džem je niečo, čo by ste rozhodne mali zaradiť do svojho letného receptáru. Navyše jeho príprava nie je vôbec zložitá.
Melónový džem je skutočne unikátny – jeho sladká a jemná chuť vás prekvapí a poteší. Melón má vysoký obsah vody, čo znamená, že džem z neho je osviežujúci a menej hustý ako klasické džemy. Navyše, kombinácia melónu s citrusmi alebo iným ovocím môže vytvoriť výnimočnú pochúťku, ktorú si zamilujete.

Recept na melónový džem
Na prípravu melónového džemu nepotrebujete veľa ingrediencií, ale vybrať si kvalitné suroviny je kľúčom k úspechu.
Ingrediencie:
- 1 kg melónu
- 500 g cukru
- 2 citróny
- 1 balenie želírovacieho prípravku
- vanilkový struk alebo vanilkový cukor
Postup:
- Najprv melón rozkrojte, odstráňte z neho všetky jadierka a dužinu nakrájajte na menšie kocky. Ak chcete džem jemnejší, môžete melón najskôr rozmixovať na pyré.
- Citróny dobre umyte (ideálne je použiť tie v BIO kvalite), nastrúhajte z nich kôru a vytlačte šťavu. Citrón dodá džemu príjemnú kyslosť, ktorá skvele vyváži sladkosť melónu.
- Následne v hrnci zmiešajte nakrájaný melón s cukrom, citrónovou šťavou a kôrou. Pridajte vanilkový struk alebo vanilkový cukor pre jemnú vôňu. Nechajte zmes variť na miernom ohni, pričom ju občas premiešajte.
- Keď sa zmes začne variť a cukor sa úplne rozpustí, pridajte želírovací prípravok podľa návodu na obale. Nechajte džem variť ďalších 10 až 15 minút, kým nezačne hustnúť.
- Ak chcete skontrolovať, či má džem správnu konzistenciu, môžete urobiť jednoduchý test. Kvapnite trochu džemu na studený tanierik – ak kvapka stuhne a nerozteká sa, džem je hotový.
- Pripravený džem môžete ihneď podávať alebo ho prelejte do čistých a sterilizovaných pohárov. Poháre dôkladne uzavrite a otočte hore dnom, aby ste vytvoril vákuum. Nechajte ich úplne vychladnúť.

Gurman TIP: Na melónový džem je najlepšie je použiť vodný melón, no môžete experimentovať aj s cukrovým. Odstraňovanie semienok z melónu môže byť zdĺhavé, no stále môžete siahnuť aj po melóne bez kôstok.
Mohlo by vás zaujímať: Marmeláda a džem: Viete, aký je medzi nimi rozdiel?
S čím chutí melónový džem najlepšie?
Melónový džem je úžasný na chlebík s maslom alebo hrianky. Pre jeho tekutejšiu konzistenciu ho neodporúčame používať ako náplň do cesta, nakoľko by z neho mohol poľahky vytiecť. Skvelo sa však hodí do palaciniek a milovať ho budú aj deti. Vaši najmenší si zaiste radi pochutia aj na klasike v podobe parených buchiet, ktoré chutia ako od babičky. Celý FOTORECEPT na poctivé parené buchty objavíte TU.
Ak ste doteraz melón jedli len ako osviežujúcu pochúťku, určite stojí za to vyskúšať aj túto sladkú novinku. Vaša špajza bude plná letnej chuti a vy si môžete užívať melón aj vtedy, keď už leto bude dávno preč!
Mohlo by vás zaujímať: Figový džem: Delikatesa, ktorá očarí chuťové poháriky celej rodiny
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ