Menej soli, viac chuti: Vyskúšajte 7 spôsobov ako nahradiť soľ v receptoch

Soľ je bežnou kuchynskou ingredienciou, ktorá pridáva chuť do vašich jedál. Avšak pre tých, ktorí musia obmedziť príjem sodíku alebo jednoducho hľadajú spôsob, ako znížiť množstvo soli v svojom jedálničku, existujú mnohé alternatívy za soľ. Pozrime sa na zaujímavé a chutné spôsoby, ako nahradiť soľ pri varení a stále si vychutnať lahodné jedlá.

Ako nahradiť soľ?

1. Čerstvé bylinky

Čerstvé bylinky ako bazalka, oregano, šalvia alebo petržlen, môžu byť skvelým spôsobom, ako pridať chuť a prirodzenú slanosť do jedál. Stačí ich nasekať a pridať do jedla počas varenia, aby uvoľnili svoju chuť do pokrmu. Dobrou voľbou na pridanie slanosti do receptu, ak pri príprave znížite množstvo soli, je použiť v ňom taktiež kari lístky alebo sušené listy koriandru.

2. Citrónová šťava a kôra

Citrónová šťava a kôra pridávajú osviežujúcu kyslosť a chuť do jedál a menšie množstvo soli tak nebude v recepte až tak výrazne citeľné. Použite tieto ingrediencie na prípravu marinád, šalátov, rýb alebo kuraciny.

3. Korenie a malá lyžička horčice

Korenie ako mleté čierne korenie, červená paprika alebo kajenská paprika pomôžu nahradiť soľ a pridať pokrmom pikantnosť. Horčica je ďalšou vynikajúcou voľbou, ktorá dokáže oživiť chuť jedla, aj keď v ňom nepoužijete pri príprave veľa soli.

ako nahradiť soľ
Foto: Pixabay

4. Kyslé mliečne výrobky

Jogurt, kyslá smotana alebo kefír môžu pridať krémovú textúru a miernu kyslosť do vašich jedál. Sú skvelým doplnkom do omáčok či polievok, v ktorých ste zámerne znížili obsah soli.

5. Cibuľa a cesnak

Cibuľa a cesnak dodávajú jedlu hĺbku a bohatosť chuti. Môžete ich dusiť alebo opiecť na panvici pred pridaním ďalších ingrediencií. Ak túžite znížiť množstvo soli vo vašich receptoch, na dochutenie vám bude nápomocný aj granulovaný sušený cesnak či cibuľa.

Gurman TIP: Ak máte radi sladkastú umami chuť, no zároveň nepreferujete typickú chuť cesnaku, siahnite pri varení po zázraku s menom čierny cesnak. Ak túžite spestriť, bez pridania soli, vaše každodenné pokrmy ako šalát, polievky, cestoviny alebo mäsové jedlá, čierny cesnak rozhodne stojí za vyskúšanie.

ako nahradiť soľ
Foto: Pixabay

6. Lahôdkové droždie

Lahôdkové droždie, známe aj ako neaktívne droždie, pridáva do jedál výraznú chuť a výživové hodnoty. Môžete ho použiť na ochutenie polievok, omáčok alebo ním posypať cestoviny a zeleninu. Najmä vegánske recepty využívajú lahôdkové droždie ako náhradu syrov, takže mnohým pokrmom pridá táto nevšedná surovina slanosť.

7. Morské riasy

Morské riasy patria k najľahšie využiteľným zdrojom ľahko stráviteľných bielkovín, vlákniny a uhľohydrátov. Sú bohaté na stopové prvky a komplex vitamínov. Navyše najcennejším prvkom, ktorý sa v morských riasach nachádza je jód. Nemusíte ich teda výlučne používať len na prípravu sushi. Morské riasy môžete pridať aj do vývarov a rôznych strukovinových jedál, najlepšie pred koncom varenia, buď vcelku alebo v podobe vločiek.

Mohlo by vás zaujímať: Tipy na obed bez mäsa: Využite sezónnu zeleninu

Nahrádzanie soli v receptoch neznamená stratu chuti, ale otvára dvere k novým a zaujímavým spôsobom, ako obohatiť vaše recepty. Experimentujte s náhradami za soľ a objavte nové dimenzie chuti vo vašich kulinárskych dobrodružstvách. S týmito alternatívami si navyše môžete vychutnať lahodné jedlá bez obáv o nadmerný príjem soli. Podarilo sa vám jedlo pri varení presoliť? Takto ho môžete ešte vyskúšať zachrániť.

Prečítajte si tiež: Ako zahustiť jedlo bez múky: Objavte 3 overené spôsoby

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ