Mrazené kuracie mäso: Kedy už nie je bezpečné ho použiť?

Mrazenie kuracieho mäsa je skvelým spôsobom, ako predĺžiť jeho trvanlivosť a mať zdravé bielkoviny takpovediac vždy po ruke. Ako dlho by ste mali uchovávať mrazené kuracie mäso v mrazničke? Odpoveď odborníkov vás možno prekvapí.

Mrazené kuracie mäso: Ako dlho ho tu môžete skladovať?

Mať mrazenú kuracinu v mrazničke, a teda vždy k dispozícii, pre mnohých znamená, že nemusia vopred plánovať ingrediencie do receptov či na poslednú chvíľu bežať do obchodu. Navyše, ak v supermarkete narazíte na dobrú cenu za kuracie mäso, môžete si ho týmto spôsobom skladovania uchovať do zásoby. Čo však v prípade, že v mrazničke už nejaký čas kuracie máte a nie a nie ho spotrebovať? Ako dlho ho tu môžete skladovať?

Predtým, než dáte vaše kuracie mäso do mrazničky, je dôležité vedieť, ako ho tu správne skladovať. V opačnom prípade môže mrazenie poškodiť chuť a textúru kuraciny. Odborníci na bezpečnosť potravín sa zhodujú v odpovedi na otázku, aký je najlepší spôsob skladovania a mrazenia kuracieho mäsa. Prezradili taktiež dôležitý fakt, a to ako dlho je mrazené kuracie bezpečné na použitie v receptoch.

mrazené kuracie mäso
Foto: Pixabay

Najlepšie spôsoby skladovania kuracieho mäsa v mrazničke

Spôsob, akým zabalíte hydinu, vo veľkej miere ovplyvní, ako dobre zamrzne a ako dlho vám môže v mrazničke vydržať. Známi šéfkuchári jednoznačne odporúčajú na balenie kuracieho mäsa ešte pred samotným zmrazením použiť vákuovačku, pretože vystavenie akéhokoľvek mäsa vzduchu, vedie k jeho dehydratácii. Dehydratácia alebo popálenie mrazom sa na mäse prejaví tak, že zmení farbu na bielu, čo môžete najčastejšie pozorovať po okrajoch mäsa. Popálenie mrazom môže spôsobiť, že textúra kuracieho mäsa bude zrnitá alebo suchá a môže stratiť aj svoju chuť.

V bežných kuchyniach však málokto vlastní vákuovačku, a tak je ďalšou možnosťou použitie mraziaceho vrecka s plastovým uzatváraním. Pri použití tohto spôsobu balenia kuracieho mäsa sa však taktiež pokúste o to, aby vo vrecku zostalo len minimum vzduchu. Môžete dať kuracie mäso do mraziaceho vrecka, ponoriť vrecko do vody, vytlačiť z neho vzduch tesne nad mäsom, potom ho „zazipsovať“ a až následne ho dať zamraziť.

Gurman TIP: Správne skladovanie kuraciny taktiež znižuje šancu, že kuracie mäso absorbuje pachy z vašej mrazničky.

Mohlo by vás zaujímať: Ako dlho vydržia vajcia v chladničke? Toto zistenie vás prekvapí

Kuracie kúsky v pomarančovej omáčke
Foto: Gurman

Ako dlho vám vydrží kuracie mäso v mrazničke?

Zmrazené kuracie mäso by vám v mrazničke malo vydržať teoreticky po neobmedzenú dobu. Avšak spôsob, akým ho zabalíte ešte pred zmrazením, ovplyvní jeho kvalitu a chuť po rozmrazení. Správne skladovanie, ako aj druh častí kuraciny, ktoré mrazíte, ovplyvní textúru a chuť v recepte.

Celé kura vám môže zamrazené vydržať až jeden rok, kúsky kuracieho mäsa až deväť mesiacov a mleté kuracie mäso tri až štyri mesiace. Jonathan Deutsch, profesor manažmentu v oblasti jedla a pohostinstva, však navrhuje neuchovávať vašu hydinu v mrazničke určite až tak dlho. Aj keď je stále bezpečné takéto mäso jesť, v záujme zachovania kvality mäsa po rozmrazení, ho neodporúča skladovať v mrazničke po dlhé mesiace.

Nemusíte sa však obávať, ak sa textúra hydiny po rozmrazení mierne zmenila. Kuracie mäso by malo byť nezávadné na použitie, pokiaľ bolo skladované pri teplote cca -15°C. Navyše existuje množstvo spôsobov, ako ho uvariť, takže akékoľvek zmeny textúry nebudú s vhodným receptom až tak viditeľné. Kuracie mäso, ktoré ste zamrazili, môžete bez obáv použiť v domácich vývaroch, dusených jedlách alebo v akomkoľvek jedle s väčším množstvom omáčky.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Kuracia polievka s kokosovým mliekom

Kuracia polievka s kokosovým mliekom
Foto: Gurman

Najlepší spôsob, ako rozmraziť mrazené kuracie mäso

Vo všeobecnosti sa nepovažuje rozmrazovanie zamrznutého mäsa na kuchynskom pulte za bezpečné. Namiesto toho odporúčame tri možnosti: v chladničke, ponorené v jeho obale v studenej vode alebo v mikrovlnnej rúre. Najlepším spôsobom na rozmrazovanie kuraciny je vopred ju presunúť z mrazničky do chladničky a tu ho ponechať jeden alebo dva dni predtým, ako ho budete plánovať variť.

Prečítajte si tiež: Ako rozmraziť kura: Vyskúšajte najrýchlejšiu metódu

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ