Rýchla drožďová pomazánka: RECEPT, ktorý si pamätáte z detstva

Pamätáte si, ako voňala drožďová pomazánka od babičky? Jej chuť bezpochyby dokázala premeniť aj obyčajný krajec chleba na lahôdku. Drožďová pomazánka je jednou z tých tradičných nátierok, ktorých sa neprejete a vždy na stole potešia. A čo je na nej najlepšie? Pripravíte ju za pár minút, zo základných surovín, ktoré máte pravdepodobne doma. Tak poďme na to, ukážeme vám, ako ju pripraviť, aby bola presne taká, akú si pamätáte z detstva!

Drožďová pomazánka RECEPT

Drožďová pomazánka je nielen chutná, ale aj mimoriadne zdravá. Droždie je bohaté na vitamíny skupiny B, ktoré sú dôležité pre energiu a dobrú náladu. V kombinácii s vajíčkom a cibuľou vytvára jedinečné spojenie chutí, ktoré sa hodí na každú príležitosť, aj ako pohostenie pre nečakanú návštevu.

Čo budete potrebovať?

Na základnú dávku drožďovej pomazánky si pripravte (v prípade potreby prípravy väčšieho množstva nátierky ingrediencie vynásobte):

  • 1 kocku čerstvého droždia (42 g),
  • 1 vajíčko,
  • 1 menšiu cibuľu,
  • soľ,
  • mleté čierne korenie,
  • trochu oleja alebo masla na smaženie.

drožďová pomazánka
Foto: Pixabay

Ako na to?

1. Na panvicu nalejte trochu oleja alebo pridajte kocku masla a nechajte na ňom zosklovatieť nadrobno nakrájanú cibuľu. Je dôležité, aby sa cibuľa len jemne opražila, aby nestratila svoju prirodzenú sladkosť.

2. K cibuli následne pridajte rozdrobené droždie a pomaly ho smažte. Droždie sa najskôr začne topiť, neskôr zhustne a rozvonia celú kuchyňu. Dôležité je droždie počas smaženia neustále miešať, aby sa neprichytilo a nepripálilo.

3. Keď droždie dosiahne požadovanú konzistenciu, pridajte k nemu rozšľahané vajíčko. Pokračujte v miešaní, kým sa vajce nespojí s droždím a nevytvorí jemnú pomazánku.

Gurman TIP: Pre intenzívnejšiu chuť môžete do už hotovej drožďovej pomazánky pridať lyžičku dijonskej horčice či nadrobno nastrúhanú kyslú uhorku. Ak sa vám pomazánka zdá príliš hustá, môžete ju ešte počas varenia zriediť mliekom.

Mohlo by vás zaujímať: Jemne pikantná chuť cesnakovej nátierky so syrom si získa vaše srdcia aj chuťové poháriky!

drožďová pomazánka
Foto: Pixabay

S čím chutí drožďová pomazánka najlepšie?

Drožďová pomazánka chutí skvelo na čerstvom domácom zemiakovom chlebe, opečenom hriankovom toaste alebo s pečivom podľa vášho výberu. Ak máte radi niečo extra a vyhýbate sa sacharidom, podávajte ju len s čerstvou zeleninou, ako nakrájané paradajky, papriky či uhorky.

Prečítajte si tiež: Najlepšie pomazánky na chlebíčky: 3, ktoré zachutia celej rodine

Viac o téme: , ,

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ