Nečakaná návšteva? Rýchle pohostenie stíhate do pár minút!

Všetci to verne poznáme. Telefón zazvoní alebo cinkne správa s tým, že sa u vás niekto zastaví. Mnohí z nás tak chytia paniku, že nemajú čo ponúknuť hosťom. Pozrite sa na rýchle pohostenie z dostupných surovín, vďaka ktorým situáciu zachránite do pár minút! A vaša povesť ako hostiteľa ostane zachránená.

Majte vždy po ruke lístkové cesto!

Chladené či mrazené lístkové cesto je univerzálna záchrana. Ľahko sa s ním pracuje, veľa toho nezašpiníte a kombinácií ako ho využiť je mnoho! Dajú sa z neho vykúzliť ako sladké, tak i slané dobroty.

Môžete skúsiť pripraviť takúto sladkú variantu škoricových slimákov. Škoricu v recepte môžete hravo nahradiť kakaom alebo mletými orechmi.

Škoricové slimáky z lístkového cesta
Foto: Gurman

Ďalej si môžete vyčarovať z lístkového cesta obyčajné slané tyčinky. Stačí cesto rozprestrieť, natrieť rozšľahaným vajíčkom, posypať sezamom a strúhaným syrom. Po 15 minútach v rúre na 180 – 200 stupňoch máte hotovo. Aby ste to však ozvláštnili, tak k takejto slanej variante stíhate pripraviť aj domáce dipy. Môžete skúsiť rýchlu syrovú omáčku alebo avokádové guacamole!

Avokádové guacamole
Foto: Gurman

Nátierky ako rýchle pohostenie a záchrana

Každý máme doma čerstvé alebo mrazené pečivo. Stačí ho len nakrájať a natrieť nejakou dobrou nátierkou, tieto sú rýchle na prípravu a ocení ju najmä návšteva, ktorá má náročnejšie chute.

Už takou otrepanou klasikou pre rýchle pohostenie je cesnaková nátierka, milujeme ju však všetci. Množstvo ingrediencií si hravo prispôsobíte a aj intenzitu sily cesnaku.

Vytiahnite zo špajze konzervu tuniaka, uvarte jedno či dve vajíčka natvrdo a ostatné už pôjde samo. Stačí pridať maslo alebo krémový syr či jemný tvaroh, koreniny a trochu cibuľky. Takto namiešaná tuniaková nátierka je nielen chutná, ale aj zdravá.

Ponúkame tip na ešte jednu zdravú variantu. Ide skôr o šalát než nátierku, ale na nakrájanom pečive vyzerá vskutku lahodne. Väčšine z nás sa doma povaľuje konzervovaná cvikla, tak šup-šup utekajte z nej vyčarovať tento fit cviklový šalát, ktorý poteší nielen jazyky ale aj oči. Cottage cheese môžete zameniť za jemný tvaroh či krémový syr.

Fit cviklový šalát
Foto: Gurman

Buďte pripravení s chladeným cestom

Ako sami vidíte variant na rýchle pohostenie je pomerne mnoho. Niekedy stačí zapnúť trošku fantázie a hravo zužitkujete z chladničky či špajze zbytky jedla, ktoré by ste inak vyhodili. Ak by ste však chceli byť ešte pripravenejší na nečakaných hostí, odporúčame si napríklad pripraviť do zásoby maslové cesto, napríklad ako na linecké koláčiky.

To môžete totiž v chladničke skladovať 4-6 týždňov a odoberať z neho koľko potrebujete. Kúsok odoberiete, vyvaľkáte, vykrojíte a upečené maslové pečivko máte za 15 minút. Vynikajúco pasuje ku káve či čaju. A v neposlednom rade ak chcete mať po ruke aj nejaký chutný nápoj, určite si v teplejších mesiacoch nezabudnite pripraviť domáce sirupy zo sezónnych byliniek. Napríklad bazový či levanduľový sirup, stojí to minimum námahy a viete takéto sirupy použiť do alkoholických i nealkoholických nápojov.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ