Špargľa ako príloha: Ako ju pripraviť do 5 minút

Milujete čerstvé plodiny, ktoré jar a skoré leto prinášajú do našich supermarketov a kuchýň? Špargľa určite nie je výnimkou. Či už používate zelenú, fialovú alebo bielu špargľu, tento vynikajúci zeleninový klenot môžete pripraviť na stovky spôsobov. Navyše špargľa ako príloha sa dá pripraviť naozaj jednoducho, a to do 5 minút.

Špargľa ako príloha pre vaše zdravie

Špargľa je výživná zelenina s výnimočným obsahom vitamínov a minerálov. Obsahuje prospešné látky ako vitamíny A, C, E a K, vápnik, železo, draslík a vlákninu. Tieto živiny podporujú zdravie kostí, zlepšujú imunitu, chránia pred oxidačným stresom a pomáhajú udržiavať zdravú črevnú flóru. Špargľa má tiež močopudné účinky a prispieva tak k detoxikácii organizmu. Špargľa je preto skvelou voľbou ako zdravá príloha k jedlu.

špargľa ako príloha
Foto: pexels.com

Rýchle spôsoby prípravy špargle ako prílohy

Existuje mnoho spôsobov, ako pripravíte špargľu ako chutnú prílohu. Jedným z nich je opraženie špargle na panvici s olivovým olejom a korením. Týmto spôsobom dosiahnete obohatenie jej chuti a zároveň zachováte charakteristickú chrumkavú textúru špargle. Ďalšou možnosťou je grilovanie špargle, čo jej dodá jemnú karamelizovanú chuť. Môžete ju tiež variť, dusiť alebo upiecť v rúre. Nech už si vyberiete akýkoľvek spôsob prípravy, špargľa ako príloha je skvelým doplnkom ku každému jedlu. Najviac pasuje ku kuracine, rybám alebo steakom.

špargľa ako príloha
Foto: pexels.com

Jednoduchá restovaná špargľa, hotová do 5 minút

Nasledujúci recept na jednoduchú restovanú špargľu pripravíte bleskovo rýchlo. Špargľu očistite a zbavte tvrdých koncov. Rozohrejte vo veľkej panvici maslo na strednej teplote. Pridajte špargľu, soľ a korenie. Restujte za častého miešania, ale len dovtedy, kým špargľa nebude mäkko-krehká, asi 3 minúty. Pridajte cesnak a restujte ho spolu so špargľou, ešte približne po dobu 1 minúty. Odstráňte špargľu zo sporáka a primiešajte citrónovú kôru a citrónovú šťavu. Mäkko-krehká špargľa je lahodná aj samotná, no môžete ju oživiť posypaním strúhankou, čerstvými bylinkami alebo strúhaným syrom. Hľadáte iný spôsob prípravy špargle? Určite vyskúšajte šalát so špargľou, artičokami a bryndzou s údenou chuťou alebo kačacie prsia s chrumkavou kožou a špargľou.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ