Lístkové cesto na slano: 3 naše najobľúbenejšie bleskové recepty

Iveta Vargovič


gurman.zoznam.sk

Slané koláčiky z lístkového cesta sú skvelou voľbou pre každú príležitosť. Či už plánujete rodinnú oslavu, pohostenie pre priateľov alebo hľadáte rýchly a chutný recept na večeru, lístkové cesto je ideálnym riešením. Jeho univerzálnosť a jednoduchosť prípravy vám umožní vykúzliť lahodné slané dobroty s minimálnym úsilím a maximálnym efektom. Chystáte sa pripraviť lístkové cesto na slano? V našom článku vám predstavíme tri osvedčené recepty na slané pochúťky z lístkového cesta, ktoré na stole potešia.

Lístkové cesto na slano: Aké dobroty si z neho môžete upiecť?

Naučte sa s nami pripraviť si špenátové trojuholníky s feta syrom, pizzové tyčinky a slané košíčky so syrom a šunkou. Navyše pridáme niekoľko užitočných tipov, ako dosiahnuť pri pečení lístkového cesta na slaný spôsob vždy dokonalý výsledok.

1. Špenátové trojuholníky s feta syrom

Špenátové trojuholníky s feta syrom sú lahodným predjedlom alebo snackom, ktorý si zamiluje každý. Kombinácia čerstvého špenátu a slaného feta syra zaručí, že každý kúsok bude plný vyváženej chuti.

Ingrediencie:

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 200 g čerstvého špenátu
  • 150 g feta syra
  • 1 strúčik cesnaku (pretlačený)
  • 1 vajce (na potretie)

Postup:

  1. Špenát krátko poduste s cesnakom a nechajte vychladnúť. Potom zmiešajte zmes dohromady aj s rozdrobeným feta syrom.
  2. Lístkové cesto rozvaľkajte na doske a nakrájajte na rovnomerné štvorce.
  3. Následne na každý štvorček uložte lyžicu špenátovo-syrovej zmesi, preložte cesto na trojuholník, potrite rozšľahaný vajíčkom a zatlačte okraje dôkladne vidličkou.
  4. Potrite vajíčkom a pečte na 180 °C asi 20 minút, kým trojuholníčky nebudú na povrchu zlatohnedé.

Mohlo by vás zaujímať: Feta a balkánsky syr: Viete, aký je medzi nimi rozdiel?

lístkové cesto na slano
Foto: Pixabay

2. Pizzové tyčinky

Pizzové tyčinky sú jednoduchým a chutným riešením, ktoré poteší malých i veľkých. Vďaka lístkovému cestu sú ľahké a chrumkavé a kombinácia paradajkovej omáčky, syra a šunky im dodáva skvelú chuť.

Ingrediencie:

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 300 ml domácej paradajkovej omáčky alebo krájaných konzervovaných paradajok
  • 150 g strúhaného syra (mozzarella, cheddar)
  • 50 g šunky (nakrájaná na malé kocky)
  • 1 ČL sušeného oregana

Postup:

  • Najprv lístkové cesto rozvaľkajte a nakrájajte si ho na dlhé úzke obdĺžniky.
  • Následne tyčinky potrite paradajkovou omáčkou.
  • Vrch posypte syrom, malými kockami šunky a oreganom.
  • Pečte na 180 °C asi 15 minút, kým nebudú tyčinky hotové a zlatohnedé.

Gurman TIP: Máte radi chuť pizze? Potom si z lístkového cesta môžete pripraviť aj obľúbené pizza slimáky. Celý recept na pizzové rolky odhalíte TU.

lístkové cesto na slano
Foto: Pixabay

3. Slané košíčky so syrom a šunkou

Slané košíčky so syrom a šunkou sú ideálne pre rýchle občerstvenie alebo ako hlavný chod na ľahkú večeru. Lístkové cesto na slano tu slúži ako krehký základ pre náplň zo syra, šunky a smotany, ktorú zapečiete v rúre do zlatista.

Ingrediencie:

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 150 g strúhaného syra (eidam, cheddar)
  • 100 g šunky (nakrájaná na kocky)
  • 1 vajce
  • 100 ml smotany na varenie
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  • Lístkové cesto rozvaľkajte a nakrájajte na kruhy. Následne ich uložte do formičiek na muffiny.
  • Zmiešajte dohromady syr, šunku, vajce a smotanu. Dochuťte zmes soľou a korením.
  • Následne naplňte vaše košíčky smotanovou zmesou a pečte ich na 180 °C asi 20 minút, kým nebudú na povrchu zlatohnedé.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT na slaný cuketový koláč so syrom

Škoricové slimáky z lístkového cesta
Foto: Gurman

Gurmánske tipy a triky pre dokonalé lístkové cesto na slano

Lístkové cesto sa lepšie spracováva a je menej náchylné na trhanie, keď je chladné. Pracujte preto s touto surovinou rýchlo, aby cesto nezmäklo z teploty vašich rúk a ľahšie sa vám s ním manipulovalo. Pri plnení dobrôt z lístkového cesta dbajte na to, aby ste nepoužili príliš veľa náplne, inak sa cesto nemusí dobre spojiť a pochúťky sa môžu pri pečení rozpadnúť. Dbajte na to, aby okraje zostali čisté a mohli ste ich dobre zlepiť dohromady.

Slané koláče z lístkového cesta sú vďaka svojej univerzálnosti a jednoduchej príprave obľúbeným pokrmom, ktorý poteší každého. Nech už plánujete rodinnú oslavu alebo si len chcete spríjemniť popoludnie, s našimi slanými koláčikmi zaručene nešliapnete vedľa. Plánujete lístkové cesto pripraviť aj na sladko? Objavte naše výborné sladké recepty z lístkového cesta.

Prečítajte si tiež: Jednoduché domáce lístkové cesto: Tipy, ako sa s ním nenarobiť

jednoduché domáce lístkové cesto
Foto: Pixabay

Viac o téme:

Najčítanejšie

  • Dnes
  • Za týždeň

Odporúčané recepty

Súvisiace články

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ