Čo na obed medzi sviatkami: 5 receptov, ktoré uľavia vášmu tráveniu
Sviatky sú časom radosti, pokoja a hojnosti, no zároveň aj obdobím bohatej a mastnejšej stravy. Kapustnica, vyprážané filé či rezne a hora koláčov. Po vianočných sviatkoch tak môže byť vaše trávenie prirodzene preťažené. Preto je vhodné využiť obdobie medzi Vianocami a Silvestrom na ľahké a tráveniu priaznivé jedlá. Prinášame vám ľahšie recepty, ktoré vám pomôžu udržať si rovnováhu a pripravia vás na ďalšie oslavy. Čo na obed medzi sviatkami?
1. Quinoa s pečeným kurčaťom a zeleninou
Ingrediencie:
- 1 šálka quinoa
- kuracie prsia nakrájané na kocky
- Paprika, cuketa, paradajky (podľa chuti)
- Olivový olej, soľ, korenie, bylinky
Postup: Najprv si uvarte porciu quinoy. Ďalej na plech rozložte na kocky nakrájané kuracie mäsko a nakrájanú zeleninu. Zmes pokvapkajte olivovým olejom a posypte korením a bylinkami. Pečte v rúre do zlatista. Tento ľahký teplý šalát podávajte na uvarenej kôpke quinoy.
Prečítajte si tiež: Ako uvariť quinou: Postup, ktorý hravo zvládnete
2. Šalát s lososom a avokádom
Ingrediencie:
- Listový šalát
- Čerstvý losos (môžete použiť aj filety lososa, ktoré sa vám zvýšili zo Štedrej večere)
- Avokádo
- Cherry paradajky
- Ľanové semienka
- Dressing: olivový olej, citrónová šťava, soľ, korenie
Postup: Najprv zmiešajte nasekaného lososa, avokádo, paradajky a ľanové semienka na podstielku z listového šalátu. Dressing na tento šalát, pri ktorom môžete využiť aj zvyšky ryby, pripravte zmiešaním olivového oleja, citrónovej šťavy, soli a korenia.
Mohlo by vás zaujímať: Ako odstrániť kosti z lososa: Zvládnete to jednoducho aj doma
3. Cestovinový šalát s pestom a cherry paradajkami
Ingrediencie:
- Cestoviny podľa výberu
- Pesto omáčka
- Cherry paradajky
- Píniové orechy
- Parmezán
Postup: Uvarte cestoviny podľa návodu na ich obale, pokiaľ sa varia pripravte si výborné domáce bazalkové pesto, podľa nášho receptu. Zmiešajte cestoviny s pestom, jemne orestovanými cherry paradajkami a následne ich posypte píniovými orechmi a strúhaným parmezánom.
4. Čínsky zeleninový wok s tofu
Ingrediencie:
- Tofu syr
- Brokolica, mrkva, hrášok
- Cesnak, zázvor
- Sójová omáčka, sezamový olej
- Hnedá alebo celozrnná ryža
- Rastlinný olej
Postup: Opečte na panvici do zlatista na kvapke oleja kocky tofu. Pridajte nakrájanú zeleninu, cesnak a zázvor. Podlievajte sójovou omáčkou a uduste zmes do mäkka. Podávajte s hnedou alebo celozrnnou ryžou. Máte radi tofu? Medzi sviatkami ho môžete použiť aj na prípravu výborných nátierok z tofu.
Prečítajte si tiež: Druhy ryže: Ktorú použiť do rizota a aká sa hodí ako príloha?
5. Čo na obed medzi sviatkami? Pripravte si tuniakový wrap so zeleninou
Ingrediencie:
- Tortilla placky
- Konzerva tuniaka v oleji
- Avokádo, uhorka, šalát
- Dresing z kyslej smotany
Postup: Uložte drveného tuniaka z konzervy alebo jeho kúsky na tortillovú placku, pridajte nakrájanú zeleninu a tortillu zakrúťte a zložte. Podávajte s dresingom z kyslej smotany.
Gurman TIP: Zapekaný zeleninový gratin je perfektnou prílohou k mäsu či rybám, ale môžete si ho pripraviť aj ako ľahkú večeru či obed medzi sviatkami. Ide o zmes natenko nakrájanej zeleniny, zaliatej chutnou smotanovou omáčkou s parmezánom a upečenou v rúre. Objavte celý tento lahodný recept TU.
Tieto recepty sú nielen lahodné, ale aj ľahko stráviteľné, čo vám pomôže udržať si energiu a vitalitu počas zimných prázdnin. Užite si tieto chutné jedlá, keď neviete, čo na obed medzi sviatkami. Bez pocitu ťažkosti v žalúdku sa tak pripravíte na silvestrovské hodovanie!
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ