Čo na obed medzi sviatkami: 5 receptov, ktoré uľavia vášmu tráveniu

Sviatky sú časom radosti, pokoja a hojnosti, no zároveň aj obdobím bohatej a mastnejšej stravy. Kapustnica, vyprážané filé či rezne a hora koláčov. Po vianočných sviatkoch tak môže byť vaše trávenie prirodzene preťažené. Preto je vhodné využiť obdobie medzi Vianocami a Silvestrom na ľahké a tráveniu priaznivé jedlá. Prinášame vám ľahšie recepty, ktoré vám pomôžu udržať si rovnováhu a pripravia vás na ďalšie oslavy. Čo na obed medzi sviatkami?

1. Quinoa s pečeným kurčaťom a zeleninou

Ingrediencie:

  • 1 šálka quinoa
  • kuracie prsia nakrájané na kocky
  • Paprika, cuketa, paradajky (podľa chuti)
  • Olivový olej, soľ, korenie, bylinky

Postup: Najprv si uvarte porciu quinoy. Ďalej na plech rozložte na kocky nakrájané kuracie mäsko a nakrájanú zeleninu. Zmes pokvapkajte olivovým olejom a posypte korením a bylinkami. Pečte v rúre do zlatista. Tento ľahký teplý šalát podávajte na uvarenej kôpke quinoy.

Prečítajte si tiež: Ako uvariť quinou: Postup, ktorý hravo zvládnete

ako uvariť quinou
Foto: Pixabay

2. Šalát s lososom a avokádom

Ingrediencie:

  • Listový šalát
  • Čerstvý losos (môžete použiť aj filety lososa, ktoré sa vám zvýšili zo Štedrej večere)
  • Avokádo
  • Cherry paradajky
  • Ľanové semienka
  • Dressing: olivový olej, citrónová šťava, soľ, korenie

Postup: Najprv zmiešajte nasekaného lososa, avokádo, paradajky a ľanové semienka na podstielku z listového šalátu. Dressing na tento šalát, pri ktorom môžete využiť aj zvyšky ryby, pripravte zmiešaním olivového oleja, citrónovej šťavy, soli a korenia.

Mohlo by vás zaujímať: Ako odstrániť kosti z lososa: Zvládnete to jednoducho aj doma

čo na obed medzi sviatkami
Foto: Pixabay

3. Cestovinový šalát s pestom a cherry paradajkami

Ingrediencie:

  • Cestoviny podľa výberu
  • Pesto omáčka
  • Cherry paradajky
  • Píniové orechy
  • Parmezán

Postup: Uvarte cestoviny podľa návodu na ich obale, pokiaľ sa varia pripravte si výborné domáce bazalkové pesto, podľa nášho receptu. Zmiešajte cestoviny s pestom, jemne orestovanými cherry paradajkami a následne ich posypte píniovými orechmi a strúhaným parmezánom.

Foto: Gurman

4. Čínsky zeleninový wok s tofu

Ingrediencie:

  • Tofu syr
  • Brokolica, mrkva, hrášok
  • Cesnak, zázvor
  • Sójová omáčka, sezamový olej
  • Hnedá alebo celozrnná ryža
  • Rastlinný olej

Postup: Opečte na panvici do zlatista na kvapke oleja kocky tofu. Pridajte nakrájanú zeleninu, cesnak a zázvor. Podlievajte sójovou omáčkou a uduste zmes do mäkka. Podávajte s hnedou alebo celozrnnou ryžou. Máte radi tofu? Medzi sviatkami ho môžete použiť aj na prípravu výborných nátierok z tofu.

Prečítajte si tiež: Druhy ryže: Ktorú použiť do rizota a aká sa hodí ako príloha?

Letné ryžové rolky s tofu
Foto: Gurman

5. Čo na obed medzi sviatkami? Pripravte si tuniakový wrap so zeleninou

Ingrediencie:

  • Tortilla placky
  • Konzerva tuniaka v oleji
  • Avokádo, uhorka, šalát
  • Dresing z kyslej smotany

Postup: Uložte drveného tuniaka z konzervy alebo jeho kúsky na tortillovú placku, pridajte nakrájanú zeleninu a tortillu zakrúťte a zložte. Podávajte s dresingom z kyslej smotany.

Gurman TIP: Zapekaný zeleninový gratin je perfektnou prílohou k mäsu či rybám, ale môžete si ho pripraviť aj ako ľahkú večeru či obed medzi sviatkami. Ide o zmes natenko nakrájanej zeleniny, zaliatej chutnou smotanovou omáčkou s parmezánom a upečenou v rúre. Objavte celý tento lahodný recept TU.

Zapekaný zeleninový gratin
Foto: Gurman

Tieto recepty sú nielen lahodné, ale aj ľahko stráviteľné, čo vám pomôže udržať si energiu a vitalitu počas zimných prázdnin. Užite si tieto chutné jedlá, keď neviete, čo na obed medzi sviatkami. Bez pocitu ťažkosti v žalúdku sa tak pripravíte na silvestrovské hodovanie!

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ