Ako olúpať pomelo: Vychutnajte si jeho šťavnatosť bez horkých častí

Vyhýbate sa kúpe pomela, lebo sa vám nechce do jeho čistenia? Olúpať pomelo zvládnete veľmi ľahko. Stačí vám k tomu poznať správnu techniku lúpania a oddeľovania horkých bielych častí pod jeho šupkou. Ako olúpať pomelo správne? Nasledujte naše rady a vychutnajte si fantastickú chuť tohto exotického citrusového ovocia.

Pomelo je veľký citrusový plod podobný grapefruitu, ale so sladšou chuťou. Svoju popularitu si pomelo získalo pre svoju šťavnatú chuť a nízky obsah kalórií. Najčastejšie sa konzumuje samotné, no jeho chuť neurazí ani v ovocných šalátoch, smoothies či džúsoch. Problematickou súčasťou jeho lúpania je pomerne tvrdá hrubá šupka a biele horkasté membrány.

Na začiatok si vyberte kvalitné a dobre vyzreté pomelo. Skontrolujte, či je jeho koža pevná, no pri stlačení mierne pružná. Rovnako ako pri iných citrusoch, ťažší plod môže indikovať, že obsahuje viac šťavy, a to môže zaručiť, že vaše pomelo nebude vo vnútri nepríjemne presušené. Vezmite si preto pri nákupe do ruky niekoľko pomiel a porovnajte ich váhu. Vyberajte si pomelo bez škvŕn, šrámov alebo iných poškodení na povrchu ovocia, aby ste mali istotu, že bude dozreté a zdravé.

ako olúpať pomelo
Foto: Pixabay

Ako olúpať pomelo

Krok 1: Príprava pomela

Dôkladne opláchnite pomelo pod teplou vodou, aby ste odstránili nečistoty, chemické postreky a baktérie z povrchu jeho kôry. Položte si pomelo na čistý a stabilný povrch, napríklad na dosku na krájanie, aby ste predišli porezaniu sa pri manipulácii s týmto väčším kusom ovocia.

Krok 2: Odrežte vrch a spodok pomela

Na stabilné uloženie pomela odrežte jeho hornú a dolnú časť. Tým zabezpečíte rovnomerný základ pre ďalšie rezanie. Navyše odstránite hrubú časť bielych horkých častí, ktoré sa tu nachádzajú.

Krok 3: Orezávanie bokov

Postavte pomelo na jednu z odrezaných strán a pomaly odrežte kôru v pásoch odhora nadol, snažte sa odstrániť čo najmenej dužiny. Ak na kôre stále zostala biela časť, odrežte ju tak, aby povrch pomela tvorila len sladká a šťavnatá dužina.

Krok 4: Ako olúpať pomelo po odstránení kôry? Rozkrojte ho priamo cez jeho stred

Keď máte pomelo očistené, môžete ho rozdeliť na polovice. Následne polky pomela na boku narežte, aby ste ich mohli „roztiahnuť“ na pás, ktorý bude obsahovať časti dužiny oddelené len bielou membránou. Dužinu teraz poľahky prstami vylúpnete z membrány ovocia a konečne si môžete smelo vychutnať exotickú chuť bez horkosti.

ako olúpať pomelo
Foto: Pixabay

Mohlo by vás zaujímať: Ako nakrájať ananás: Vyskúšajte šikovný postup

Gurman TIP: Pamätajte, že dozrievanie pomela (pokiaľ ho nekúpite úplne dozreté) môže trvať od pár dní po niekoľko týždňov po jeho zakúpení. Môžete pomelo nechať dozrievať pri bežnej izbovej teplote, čím dosiahnete tú najlepšiu citrusovú chuť a šťavnatosť. Pomelo je výborné aj na raňajky, pripravte si k nemu zopár zdravých rýchlych lievancov a užite si gurmánsky štart do vášho dňa. Olúpané pomelo navyše poteší aj vašich najmenších, keď práve neviete, čo im zbaliť na desiatu.

Prečítajte si tiež: Ako olúpať granátové jablko: Rýchly postup bez neporiadku

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ