Ako skladovať slivky: 5 tipov, ktoré sa oplatí vyskúšať

Slivky sú obľúbeným neskorým letným ovocím, ktoré v sebe ukrýva sladkú a šťavnatú chuť. Ak ste ich kúpili alebo nazbierali v hojnom množstve, určite sa vám budú hodiť naše tipy, ako skladovať slivky, aby si zachovali svoju čerstvosť čo najdlhšie.

1. Výber správnych sliviek

Pri kúpe alebo zbieraní sliviek je dôležité vyberať si tie zrelé, ale nie tie, ktoré sú až príliš mäkké. Zrelosť môžete overiť ľahkým stlačením ovocia. Zrelé slivky by mali byť mierne mäkké na dotyk, ale nie až veľmi zmäknuté a priam nahnité. Taktiež by mali mať rovnomernú farbu a byť bez viditeľných trhlín alebo škvŕn na povrchu. Už výberom správne zrelých sliviek zabezpečíte, že zostanú čestvé aj pár dní potom, ako ich prinesiete domov.

ako skladovať slivky
Foto: Pixabay

2. Skladovanie sliviek na krátky čas

Ak plánujete slivky skonzumovať v priebehu pár dní, môžete ich skladovať pri izbovej teplote. Postačuje, ak ich necháte na tanieri alebo v košíku na ovocie. Nevystavujte ich však teplu a priamemu slnečnému žiareniu. Neviete čo rýchlo pripraviť zo sliviek? Upečte si rýchly slivkový koláč s mrveničkou.

3. Ako skladovať slivky? Chladnička je správnym miestom

Ak máte väčšie množstvo sliviek alebo neplánujete ich konzumáciu v najbližších dňoch, odporúča sa ich skladovať v chladničke. Uložte ich do papierového vrecka alebo do nádoby s otvormi na vetranie. To pomôže predchádzať prebytku vlhkosti a plesniam, a tým aj znehodnoteniu týchto tmavých sladkých pokladov.

ako skladovať slivky
Foto: Pixabay

4. Mrazenie sliviek

Ak máte veľké množstvo sliviek a neplánujete ich ihneď skonzumovať, môžete ich dať zamraziť. Pred zamrazením ich očistite, odstráňte z nich kôstky a nakrájajte ich na kúsky. Potom ich uložte v mraziacom vrecku alebo nádobe do mrazničky. Zamrazené slivky môžete neskôr použiť na prípravu džemov, koláčov alebo ich konzumovať ako osviežujúci mrazivý dezert. Vyskúšajte taktiež recept na rýchly dezert z mrazených broskýň.

5. Sušenie sliviek

Ďalšou možnosťou je sušenie sliviek. Sušením odstránite z ovocia väčšinu vody, čo predĺži ich trvanlivosť. Sušené slivky sú skvelou prísadou do müsli či ovsených vločiek, ale vydržia vám aj do vianočnej kapustnice.

Gurman Tip: Slivky by nemali byť skladované spolu s inými ovocím a zeleninou, ktoré uvoľňujú etylén (veľa etylénu uvoľňujú napríklad banány). Etylén môže spôsobiť, že slivky dozrejú príliš rýchlo, prezrejú a nakoniec zhnihú, čomu sa určite chcete pri ich skladovaní vyhnúť.

Mohlo by vás zaujímať: Ako skladovať broskyne a čo robiť, aby rýchlejšie dozreli

Slivkové gule zo zemiakového cesta
Foto: Gurman

S týmito jednoduchými tipmi na skladovanie sliviek si budete môcť dlho vychutnávať čerstvé slivky a využiť ich v rôznych receptoch. Užite si sezónu sliviek prípravou džemov, koláčov a zaváranín. Určite vyskúšajte aj sladké slivkové gule zo zemiakového cesta.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ