Najlepší banánový chlebík: Jednoduchý recept, skvelý ku káve či na raňajky

Banánový chlebík je jedným z tých skvostných receptov, ktoré nikdy nesklamú. Pripraviť ho vďaka jeho jednoduchosti zvládnu aj tí, ktorí nie sú profesionálmi v pečení. Svojou vláčnosťou, sladkosťou a vôňou vás poteší, či už ku káve alebo ako dezert. Poďme sa spoločne pozrieť na celý recept.

Ak hľadáte recept, ktorý je jednoduchý a zároveň garantuje skvelý výsledok, ste na správnom mieste. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete, ako si pripraviť najlepší banánový chlebík, ktorý oslní každého, kto ho ochutná. Navyše pri tomto recepte môžete využiť aj staršie prezreté banány, ktoré by ste možno už inak vyhodili.

Recept na banánový chlebík

Ingrediencie:

  • 3 zrelé banány (čím sú banány zrelšie, tým je to pre prípravu cesta lepšie)
  • 1/2 šálky rozpusteného masla
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu alebo vanilkový lusk
  • 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
  • štipka soli
  • 3/4 šálky hnedého cukru
  • 1 veľké vajce
  • 1 a 1/2 šálky múky

Postup:

1. Pripravte si ingrediencie:

Začnite tým, že si pripravíte všetky ingrediencie. Zrelé banány sú výborným základom cesta na vláčny banánový chlebík, takže nechajte banány dobre dozrieť, kľudne aj prezrieť. Dobrým indikátorom zrelosti banánov sú hnedé bodky na ich šupke.

banánový chlebík
Foto: Pixabay

2. Predhrejte rúru:

Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia a pripravte si plech na pečenie alebo formu. Plech buď vytrite tenkou vrstvou zmäknutého masla alebo vyložte papierom na pečenie.

3. Roztlačte banány:

Vo veľkej miske roztlačte zrelé banány vidličkou. V banánovom pyré môžete ponechať aj väčšie kúsky, pre zaujímavejšiu textúru cesta.

4. Pridajte k banánom tekuté ingrediencie:

Do roztlačených banánov pridajte rozpustené maslo, vanilkový extrakt alebo zrniečka z vanilkového lusku a vajce. Dôkladne zmes vymiešajte.

5. Pridajte suché ingrediencie:

Do pripravenej zmesi pridajte múku, sódu bikarbónu a hnedý cukor. Pridajte aj malú štipku soli pre zvýraznenie chutí. Šetrne premiešajte, pokiaľ sa všetky ingrediencie nespoja do hladkého cesta.

Gurman TIP: Do cesta na banánový chlebík môžete taktiež pridať nakrájané oriešky, kúsky horkej čokolády či kandizovaného ovocia. Cesto môžete namiesto pečenia v plechu prerozdeliť aj do formičiek na muffiny.

6. Pečenie:

Nalejte pripravenú zmes do formy a zarovnejte povrch chlebíka. Na ozdobu na jeho vrch môžete uložiť rozpolené banány. Vložte formu do predhriatej rúry a pečte 60 – 70 minút alebo, kým špáratko vložené do stredu chlebíka nevyjde z cesta čisté.

banánový chlebík
Foto: Pixabay

7. Nechajte banánový chlebík dobre vychladnúť:

Po vybratí z rúry nechajte chlebík vychladnúť v plechu asi 10 minút, potom ho preložte na mriežku a nechajte ho úplne vychladnúť. Ak by ste banánový chlebík servírovali ešte teplý, nemusel by dobre držať tvar. Jeho úplné vychadnutie taktiež zaručí, že sa vám bude dobre krájať.

Prečítajte si tiež: Ako nakrájať koláče dokonalo? Skúste TENTO trik s papierom na pečenie

Vďaka tomuto jednoduchému receptu si môžete vychutnať výborný banánový chlebík, ktorý bude skvelým doplnkom ku káve, ale kludne ním môžete aj odštartovať deň v podobe sladkých raňajok. Nielenže je jeho príprava rýchla a jednoduchá, ale výsledok rozhodne poteší vašu rodinku či hostí.

Mohlo by vás zaujímať: Chcete rýchlo upiecť koláč? Pozor na tieto chyby pri pečení!

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ