Ako uvariť bulgur? Najjednoduchší spôsob prípravy

Bulgur je vynikajúcou alternatívou klasických príloh k hlavným jedlám, no môžete ho použiť aj ako hlavnú ingredienciu do vašich receptov. Jeho príprava je jednoduchá a rýchla. Ako uvariť bulgur? Odhaľte s nami najjednoduchší spôsob jeho prípravy.

Bulgur je pražená a pomletá pšenica vyformovaná do malých guľôčok, ktorá sa používa v mnohých tradičných jedlách na Blízkom východe a v Stredomorí. Je bohatý na vlákninu a obsahuje prospešné živiny, čo z neho robí zdravú voľbu pre vaše recepty. Poďte sa s nami pozrieť, ako ho uvaríte v priebehu pár minút.

ako uvariť bulgur
Foto: Pexels

Ako uvariť bulgur? Za 15 minút je na stole!

Ako prvý krok si pripravte potrebné množstvo bulguru a premyte ho vo vode. To pomôže odstrániť z bulguru prípadný prach alebo nečistoty. Potom vložte bulgur do hrnca a pridajte trochu soli. Prečítajte si pokyny na obale, pretože pomery vody a bulguru sa môžu líšiť v závislosti od jeho typu a hrubosti namletia pšenice, ktorú obsahuje. Vo všeobecnosti platí, že na jednu šálku bulguru pridávame približne 2 šálky vody.

Rozmiešajte bulgur s vodou alebo vývarom a priveďte zmes do varu. Potom znížte teplotu a nechajte bulgur variť sa pod pokrievkou po dobu približne 10 až 15 minút alebo pokiaľ sa tekutina úplne nevyparí a bulgur nebude mäkký. Po tomto čase odstráňte hrniec zo sporáku a nechajte bulgur odpočívať pod pokrievkou ešte asi 5 minút, následne ho zľahka premiešajte vidličkou. Príprava tejto suroviny nápadne pripomína postup, ako uvariť ryžu, ktorá nie je lepkavá alebo tvrdá.

ako uvariť bulgur
Foto: Pexels

V ktorých jedlách použiť bulgur?

Keď je bulgur hotový, môžete ho použiť ako prílohu k rôznym jedlám. Má lahodnú orieškovú chuť a ľahko sa kombinuje s rôznymi druhmi zeleniny, bylinkami a koreninami. Môžete ho taktiež pridať do šalátov, použiť ako základ pre „rizoto“ alebo ho servírovať ako prílohu k mäsu, hydine alebo rybám.

Bulgur je skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú rýchlu, výživnú a chutnú alternatívu klasických príloh. Jeho príprava je jednoduchá a môžete si ju prispôsobiť podľa svojich preferencií a chutí. Teraz, keď už viete, ako uvariť bulgur, neváhajte si z neho pripraviť tuniakový šalát s bulgurom.

Tuniakový šalát s bulgurom
Foto: Gurman

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ