Opäť vám vykypel hrniec? S týmto TRIKOM sa vám to viac nestane

Vykypenie jedla z hrnca je nepríjemná situácia, s ktorou sa občas stretáva priam každý kuchár. Okrem neporiadku, ktorý nastane, keď vám vykypel hrniec, to môže taktiež viesť k strate cenných ingrediencií z receptu a vo výsledku to môže ovplyvniť celkový pokrm. Našťastie existuje niekoľko jednoduchých tipov a jeden zaujímavý trik, ktorý vám pomôže vykypeniu spoľahlivo zabrániť.

Vykypel vám hrniec? Zistite príčiny, prečo sa to môže stať

Vykypenie mnohokrát nastane pri varení jedál s vysokým obsahom škrobu, ako sú cestoviny, ryža alebo zemiaky. Výnimkou však nie je ani mlieko. Stačí ak na neho len chvíľu nedáte pozor a kulinárska pohroma je na svete. Škrob vytvára penu, ktorá sa hromadí na povrchu vriacej vody a keď sa dostane nad okraj hrnca, môže ľahko vykypieť cez jeho okraj. Rýchly var, preplnený hrniec alebo príliš vysoká teplota sú bežné príčiny, prečo jedlo vykypí.

vykypel hrniec
Foto: Pixabay

Naše tipy, ako spoľahlivo zabrániť vykypeniu

V prvom rade si zvoľte hrniec, ktorý má dostatočnú kapacitu pre varenie všetkých surovín. Väčší objem umožní vytvoriť dostatok miesta aj pre penu. Tá tak neprekypí cez okraje vášho hrnca. Pri varení receptov, u ktorých predpokladáte, že by mohli ľahko vykypieť, preto ponechajte v hrnci dostatok miesta. Pena tak porastie, bez toho aby vykypela. Ideálne je naplniť hrniec maximálne do dvoch tretín jeho celkovej kapacity.

Intenzívne varenie podporuje tvorbu peny, ktorá sa rýchlo rozrastá a z hrnca jednoducho a rýchlo vykypí. Po dosiahnutí varu vždy znížte teplotu na mierny var. To však neplatí v prípade, že chcete jedlo zahustiť redukovaním.

Pridanie malého množstva oleja alebo masla do vody vám taktiež pomôže znížiť tvorbu škrobovitej peny. Tuk vytvára na povrchu ochrannú vrstvu, ktorá zabraňuje peneniu, a teda pravdepodobnosť, že by vám vykypel hrniec je menšia. Samozrejmou radou je taktiež pravidelne kontrolovať varenie jedla a občas dobre premiešať obsah hrnca. Miešanie pomáha „rozbiť“ penu a rovnomerne rozptýliť teplotu vo vašom hrnci, taktiež vám jedlo neprihorí.

Prečítajte si tiež: Pripálené jedlo: Ako ho môžete zachrániť, keď vám prihorí v hrnci či panvici?

vykypel hrniec
Foto: Pixabay

Gurman TRIK: Výborným a odskúšaným trikom proti vykypeniu vody či polievky z hrnca je položiť cez neho naprieč drevenú varechu. Drevo absorbuje časť tepla a vlhkosti, čo pomáha udržať penu z kypiaceho hrnca pod kontrolou. Jedlo vám tak nevykypí a vy sa môžete ďalej venovať príprave receptu, bez zbytočného drhnutia sporáka a špinavého kastróla.

Praktické kroky pri varení, keď sa chcete vyhnúť vykypeniu

Pri varení cestovín alebo ryže vždy použite veľký hrniec a dostatok vody. Po dosiahnutí varu znížte teplotu na stredný alebo nízky stupeň a pridajte do vody aj pár kvapiek oleja. Tento postup sa vám určite oplatí vyskúšať, keď si najbližšie budete chcieť pripraviť napríklad cestoviny s paradajkami a mozzarellou.

Pri varení zemiakov ich taktiež často kontrolujte a miešajte. Zemiaky obsahujú veľa škrobu, ktorý môže vytvárať veľké množstvo peny. Nezabudnite, že sa vám taktiež vždy zíde poznať varný typ zemiakov, ktorý do vášho receptu pasuje najlepšie.

Pri príprave polievok a vývarov nechajte hrniec trochu odkrytý, aby mohla para voľne unikať. Nezakrývajte ho pokrievkou celý. Pravidelné miešanie a znižovanie teploty po dosiahnutí varu tiež pomôže, aby polievka neprekypela z hrnca von. Ktorú polievku si dnes uvaríte? Odhaľte naše najlepšie polievky na každý deň TU.

ako odstrániť tuk z polievky
Foto: Pixabay

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ